De beste wintersport ooit: Wine Ski Safari in Sud-Tirol!

De beste wintersport ooit: Wine Ski Safari in Sud-Tirol!

Of ik mee wil naar de Alto-Adige voor een Wine Ski Safari? Kanonnen, mijn hart maakt een sprongetje bij het lezen van de mail. Ja, natúúrlijk wil ik mee!

Toen naar mijn ski-niveau werd gevraagd, wist ik niet goed wat ik moest zeggen. Ik heb jaren geleden wel eens geskied. In Zoetermeer. Telt dat? Na een paar belletjes over en weer met het PR-bureau, een paar lessen op de borstelbaan in Rotterdam-Alexander, gaat het dan toch echt gebeuren: ik ga skiën in de Dolomieten. En niet zomaar skiën, nee, skiën én wijnproeven!

Elk jaar organiseert het skigebied Alta Badia een Wine Ski Safari en dit jaar deed ik mee. Check het filmpje hoe dat me af ging:

Wine Ski Safari in Alta Badia

Wijnproeven op 2000 meter hoogte. Piste op, piste af, van skihut naar skihut waar een rij producenten klaar staan met hun mooiste wijnen. Dit is de Wine Ski Safari, ofwel ‘Dé dl Vin‘ in het Ladinisch, de derde taal van Zuid-Tirol. Eenmaal bovenop de piste kan ik geen betere locatie voor een wijnproeverij bedenken. Zon, wijn, sneeuw. Dit is te gek!

wine ski safari
De flessen staan klaar!

In totaal zijn er zo’n zestig wijnen te proeven. Van frisse bubbels tot mooie rode wijnen van lokale helden als lagrein en schiava. Het valt me op dat pinot grigio, die zo populair is op de Nederlandse terrassen, er bijna niet tussen staat. Geeft ook niet. Ik word veel blijer van gewurztraminer, riesling en ook kerner – een van oorsprong Duits druivenras dat zijn thuis heeft gevonden in Alto Adige.

wine ski safari
Nieuwe liefde gevonden: lagrein.

Ook niet-ervaren skiërs kunnen hier terecht. Er zijn volop blauwe en rode pistes waar je lekker in de pizzapunt vanaf kunt sjezen. Het voordeel is dat de Wine Ski Safari aan het einde van het seizoen wordt georganiseerd, dus het is een stuk minder druk op de pistes. Op 24 maart 2019 wordt dit epische feestje op de piste opnieuw gevierd.

Mahatma kelders & hotel La Perla

“I saw her for the first time in 1996 and it was love at first sight.

Nee, dit gaat niet over een vrouw, maar over een wijnkelder. De Mahatma-kelder, te vinden in Hotel La Perla in Corvara, is iets wat je nog nooit hebt gezien. Waarom Mahatma? Mahatma betekent ‘grote ziel’ in Sanskrit en eenmaal binnen begrijp je gelijk wat daarmee wordt bedoeld: flessen, heel veel flessen. Meer dan 28000, waaronder de grootste collectie Sassicaia. Hier komt passie, wijn, muziek en ehh ja: gekkigheid samen. Bij binnenkomst moeten we een bril op om ‘de wereld vanuit een andere kant te kunnen bekijken’. Mooie levensles.

Mahatma kelders bekijken
Mahatma kelders, waar wijn, muziek en grenzeloze passie samenkomen.

Ik kan niet anders dan de Mahatma-kelders omschrijven als de hemel voor de wijnliefhebber. De kelder is opgedeeld in verschillende kamers met elk een thema. Eigenaar Michil Costa heeft kosten noch moeite gespaard. Dat wordt duidelijk als we de champagnekamer binnenlopen. Heb je ooit dansende champagneflessen gezien?

Check onderstaand filmpje en zet je geluid aan…

Michil Costa is ook grote fan van Tenuta San Guido, het Toscaanse wijnhuis dat bekend is geworden door Sassicaia en daarmee Bolgheri op de kaart heeft gezet. Zoals het een grote fan betaamt, zorgt hij dat er altijd 2000 flessen op voorraad liggen.

Hier ligt de grootste particuliere collectie van deze Super Tuscan. Alle vintages (behalve 1969 en 1973) zijn vertegenwoordigd. Mijn wijnhart maakt opnieuw een sprongetje. De kamer wordt donker en de muur voor ons – die vol ligt met flessen – wordt verlicht. Er verschijnt een soort pacman-balletje die zich langzaam naar het midden beweegt. Dit alles voorzien van dramatische muziek. Wanneer het balletje in het midden is aangekomen, opent zich een luik met daarin, jawel, de eerste vintage Sassicaia.

Ermahgerd.

Een selfie met de pacman muur van Sassicaia.

Het houdt niet op, hoor. Na de Bourgognetunnel komen we bij een kamertje vol edelzoete wijnen, waaronder Chateau d’Yquem 1937. De laatste kamer staat vol met de Grands Crus Classés uit Médoc en ook Chateau Petrus.

chateau-petrus
Even lachen naar Petrus 1945.
Wijnproeven in de Dolomieten, Wine Ski Safari
Tussen de Grands Crus Classés.

Dat ze hier van Sassicaia houden, is wel duidelijk. Ook in het restaurant van het hotel struikel je over de flessen. In het hotel zit restaurant La Stüa de Michil gevestigd, die sinds 2002 één michelinster op zak heeft. Wij genieten van een ‘winemaker’s diner’ met Abbazia di Novacella en Kellerei Kaltern.

Abbazia di Novacella bestaat al eeuwen. Het klooster is in 1142 gesticht door monniken en is daarmee een van de oudste wijnbedrijven ter wereld. Castello di Brolio, ook Italiaans, was net een jaar eerder. De wijngaarden van Abbazia di Novacella liggen het meest noordelijk van heel Italie. Gecombineerd met de hoogte en een mineraalrijke bodem kun je je wel voorstellen wat voor soort wijnen dat oplevert. De sylvaner vond ik te gek. Het is hun enige wijn die deels in vaten wordt vergist en gerijpt. Geen eikenhout, maar acaciahout – dat is net iets zachter en minder tannineus.

Wijnproeven in de Dolomieten, Wine Ski Safari
Het menu.

Dan Kellerei Kaltern, een wijnhuis dat sinds begin van de vorige eeuw opereert. Sinds kort hebben ze een nieuw project, genaamd XXX, wat staat voor eXplore – eXperiment – eXclusive. Hiermee kleuren ze buiten de lijntjes met ongebruikelijke technieken of druivenrassen. Wij proeven de Pinot Grigio (eindelijk een pinot!). De wijn heeft zijn roze kleur te danken aan de twee weken schilweking en rijping in een keramiek ei. De smaak is daarentegen weer heel anders. Als je dit uit een zwart glas zou proeven, denk je dat het witte wijn is.

Wijnproeven in de Dolomieten, Wine Ski Safari
We sluiten af met een Passito en een Moscato Rosa. Life’s good.
Wijnproeven in de Dolomieten
De line-up van het Winemaker’s Dinner

Wintersport in de Dolomieten: a winelover’s dream

Of je nu kunt skiën of niet, als je van wijn houdt, moet je hier een keer naartoe. Door deze trip wil ik volgend jaar wéér op wintersport. Ook ben ik dankzij deze trip meer te weten gekomen over de wijnen van de Alto Adige. De noordelijke ligging zorgt voor frisse, zuivere wijnen. Zowel wit als rood. Ik ben fan.

Uitzicht Dolomieten
De volgende dag halen we nog even een frisse neus op de Kreuzberg voordat we naar het vliegveld gaan.

Praktische informatie

Ook op wintersport in de Dolomieten? Wij verbleven in Naturhotel Miraval. Hierin zit ook een wellness (maar die heb ik niet gecheckt) en een restaurant (die wel en was prima). We vlogen op Innsbruck en vanaf daar was het nog zo’n 2,5 uur rijden.

Check deze websites voor meer informatie:

Met grote dank aan BuroSix voor de uitnodiging!


Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.