Aanrader: 2-sterrenlunch bij FG Restaurant in Rotterdam

Aanrader: 2-sterrenlunch bij FG Restaurant in Rotterdam

Oh gottegot, mijn twee tafelgenoten – moeder en broertje – rijden nog op de Zeelandbrug, terwijl ze over een halfuur aan tafel moeten zitten. We gaan naar een Michelin-sterrenrestaurant, hoor. Daar mag je toch niet te laat komen? Of zou juist iedereen dat doen in het kader van ‘fashionably late’? De gedachten in mijn hoofd schieten alle kanten op.

Blij ben ik dan ook – wanneer we allemaal zitten – en de sommelier vraagt of we in zijn voor een glas mousserend. Mais oui!

Aan de bubbels

Het wordt een brut champagne van Delamotte. Het was te verwachten dat we hier wat speciaals zouden krijgen. Delamotte, opgericht in 1760, is één van de oudste Champagnehuizen ter wereld samen met onder andere Moet & Chandon, Taittinger en Ruinart.

Delamotte is een kleintje vergeleken bij de rest in het rijtje. Ze maken 800.000 flessen per jaar, terwijl Moet & Chandon de 40 miljoen aantikt. Kwaliteit staat hier hoog in het vaandel. Didier Depond, de president van de groep, zei vorig jaar: ‘There’s no point in me making a Champagne that’s nice to drink now.‘ Dat zie je zelfs terug in de brut, die minstens 30 maar meestal 36 maanden sur lie rijpt. Niet gek, als je je bedenkt dat de minimale eis voor non-vintage champagnes ‘slechts’ 15 maanden is.

Delamotte blijkt ook nog het zusterbedrijf te zijn van het beroemde champagnehuis Salon. Salon maakt maar één champagne van één druivensoort (chardonnay), uit één dorp (Le Mesnil-sur-Oger), uit één uitzonderlijk jaar. Salon Champagne Blanc des Blancs scoort altijd hoog in de wijnpers en is zo’n beetje de meestgezochte champagne ter wereld. Van jou voor het luttele bedrag van € 375.

Maar goed, ook in mindere jaren moeten de druiven ergens naartoe. Dan kan het zomaar zijn dat ze worden gebruikt in de Delamotte brut. Toch een leuk feitje.

Einde epistel, want er kwam op dat moment nog veel meer op tafel. Te beginnen met de signature amuse van FG: een ijsje van piccalilly. Het was ook écht een ijsje, maar dan wel eentje van verschillende texturen. Het knetterde zelfs in je mond.

Sterrenlunch bij FG restaurant
Lekker ijsje!

 

Sterrenlunch FG Restaurant
Rens krijgt de eervolle taak een blend van pepers te maken.

Dan een drietal amuses van o.a. eendenlever, een hartig soesje uit Bordeaux en iets met gerookte ham. Het was heerlijk en op voordat we er erg in hadden… Ondertussen mag Rens aan de slag met bijzondere pepers.

Het echte werk

Het echte werk begint daarna pas echt. We krijgen kabeljauw met op verschillende manieren bereide aardappelen, waaronder met stip de lekkerste aardappelpuree die ik ooit heb gegeten. Gosh, wat was dat romig. We drinken er een aligoté naast, je weet wel, de underdog van de Bourgogne.

We pakken door met gegrilde MRIJ rund vergezeld met puree van pastinaak en een klein tartaartje van hetzelfde rund. Wauw. Ook bij deze gang moet je af en toe eventjes je ogen sluiten om in stilte te genieten. We drinken er een stevig glas rood bij van Vini Pontemagno uit de Abruzzen. Inmiddels zie ik ze bijna vliegen, omdat mijn tafelgenoten steeds maar twee slokjes proeven en de overgebleven wijn aan mij geven.

fg restaurant
Happy family

Peaches and cream

Bij het zien van het toetje kan mijn geluk niet op. Sabayon is ongeveer het lekkerste op aarde. Dat in combinatie met gebakken perziken én een glas moscato d’asti (Casinetta Vietti) was een waardige afsluiter van een te gekke lunch.

Toch was ik enigszins verrast door wijnkeuze. Begrijp me niet verkeerd, het past perfect bij het dessert, maar moscato heeft ook veel haters. Ik ben blij dat FG een plek heeft voor deze wijn.

blank
Altijd lachen met moscato d’asti

Smaak te pakken gekregen? Reserveer dan nu ook een 2-sterrenlunch bij FG Restaurant. Ook een dikke tip zijn de aanbiedingen van Heerlijk.nl: 5-gangendiner voor € 135 (all-in!)

Je vindt FG Restaurant naast FG Foodlabs (1-ster) op Kasthoek 37B in Rotterdam. 

MEER WIJNVERTIER?
Volg me dan op INSTAGRAM of word m’n 1.500e volger op FACEBOOK voor dagelijkse updates .

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.