Albert Heijn: Cliffhanger Riesling Mosel 2015

Albert Heijn: Cliffhanger Riesling Mosel 2015

Bij het diner van vorige week schonk ik de Cliffhanger Riesling uit de Mosel. Toegegeven, ik heb een zwak voor deze druif. Mag van mij zelfs een beetje zoet zijn. Dan is de riesling namelijk op z’n best in de Indiase of Thaise keuken. Ik serveerde ‘m bij Chicken Butter, mijn absoluut favoriete gerecht uit India.

Waar vandaan?

Terug naar de riesling. Deze wijn komt uit de Moezel, het beroemdste wijngebied in Duitsland. Ook een van de mooiste. Nergens anders ter wereld zijn zoveel steile hellingen met wijngaarden te vinden als in de Moezel. Met een hellingspercentage van 30% is het bepaald geen makkie om te oogsten.

Moezel
Moezel – Anderewijn.nl

De beste hellingen zijn de zuidelijke hellingen, want die pakken het meeste zon. De ligging ten opzichte van de zon is enorm belangrijk voor de rijping van de druiven. Er heerst een koel klimaat in de Moezel, dus elk zonnestraaltje moet benut worden. Ook de bodem van leisteen helpt mee. Leisteen slaat de warmte overdag op en geeft het ’s nachts weer af. Tenslotte zorgt de rivier er ’s winters voor dat het zelden té koud wordt en pakken de wijnstokken ’s zomers extra warmte mee door de reflectie van de zon in het water. Echt, hoor – alles telt hier!

Meer weten over Duitse wijnen? Check dit artikel.

Vandaar dus de naam Cliffhanger met de bijpassende slogan ‘pure minerality from rocky vineyards’. Nu snap je waarom. Het leuke is dat de wijn wordt gemaakt door vier vrienden, die er volgens mij lekker in zitten. Ze hebben een fles, een blikje (!) en een bag-in-box op de markt gebracht. De fles is verkrijgbaar bij de Albert Heijn.

Hoe smaakt ‘ie?

Op de website van Cliffhanger lees ik dat het een Feinherb is. Feinherb is de Duitse term voor lichtzoete wijnen. Dat dacht ik wel. Ik ruik rijp fruit, lychees, citrus en witte perzik. In de smaak overstemt het zoete de zuren een klein beetje. Als je daarvan houdt, prima, maar eigenlijk moet je deze wijn gewoon naast een curry schenken. A match made in heaven. De zuren komen tot leven, het fruit komt naar voren en de wijn valt als een dekentje over de curry.

Wijnspijs

Een aantal jaar geleden at ik voor het eerst Butter Chicken, een romige milde curry, in een Indiaas restaurant in Poitiers, Frankrijk. Sinds die tijd ben ik op zoek naar het ultieme recept. Eindelijk heb ik het gevonden! Dit recept van Chetna Makan is echt fantastisch. Zoals je gewend bent van Le Club is het niet moeilijk, maar het vergt wel iets meer moeite in de voorbereiding. Je moet even langs de Indiase winkel (West-Kruiskade 87, Rotterdam). Het is belangrijk dat je de juiste ingrediënten gebruikt. Dus niet denken ‘kaneel is kaneel’, nee, haal de Indiase kaneel.

Het romige van de curry haalde de zuren naar boven in de wijn, die eerst een beetje naar de achtergrond waren gedrukt. Het kruidige karakter van de curry – o.a. kruidnagel, kaneel, garam masala – paste weer goed bij het zoetige, bloemige van de wijn. Heerlijk op de dinsdagavond!

Cliffhanger Riesling Mosel 2015 is verkrijgbaar bij de Albert Heijn voor € 7,49. Volg Le Club des Vins op Facebook voor alle nieuwtjes uit de supermarkt én meer, veel meer.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.