Alle wijnboeken op een rij

Alle wijnboeken op een rij

Om maar direct met de deur in huis te vallen: ik spaar wijnboeken. Ik vind ze te gek en wil ze het liefst allemaal hebben. Soms fysiek, soms op mijn ereader. In deze ellenlange post staan alle wijnboeken die ik tot nu toe ben tegengekomen en met een beetje geluk ook al heb gelezen. Ook handig als je niets weet voor je verjaardag: vraag een wijnboek!

Wijnboeken

Amber Revolution

De Amber Revolution is een boek van Simon J. Woolf, die tijdens een persreis voor het eerst kennis maakte met een orange wine in Friuli, Italië. Bij thuiskomst wilde hij er alles over weten, maar dat mislukte: er was niets over te vinden! Hij besloot het zelf maar te gaan uitzoeken en schreef The Amber Revolution. Simon J. Woolf is geen nobody in de wijnwereld, hij is de oprichter van The Morning Claret en schrijft onder andere voor Decanter, Jancis Robinson en Tim Atkin.

Status: Staat op mijn bucketlist. Hier te bestellen (€ 29 voor een gesigneerd exemplaar).

Avonturen op de wijnroute

Dit boek dateert uit 1988 en vertelt het verhaal van Kermit Lynch, een Californische wijnverkoper, die een wijnreis maakt door Frankrijk. Toen ik deze boekenlijst aan het vormen was, kwam ik dit boek tegen. Hét boek voor wijnfans, zo blijkt. Die wil ik.

Status: Staat op mijn bucketlist. Hier te bestellen >

Best White Wine on Earth: The Riesling Story

Riesling is de kameleon onder de witte druiven. Van droog tot mousserend en edelzoet – het is een alleskunner. Het is jong & verfrissend, maar kan ook fantastisch ouderen. Het is een druif waarover je niet uitgepraat raakt, en dus ook een boek over kan schrijven. Dat deed Stuart Pigott, een Britse wijnjournalist en schrijft o.a. voor Decanter en Drinks International. Hij heeft een aantal wijnboeken op zijn naam staan, zoals Planet Riesling (goede titel) en Life Beyond Liebfraumilch (omg, nog beter).

Status: Staat op mijn bucketlist. Hier te bestellen >

Beyond Flavour

Voor iedereen die z’n blindproefskills wil opkrikken. Let wel, dit is voor de beginnende wijndrinker misschien nog een brug te ver, maar ben je bijvoorbeeld bezig met WSET3 dan is het ge-wel-dig. Nick Jackson – inmiddels master of wine – vond het blind proeven maar lastig. Dat kwam omdat het alleen maar gebaseerd was op het smaakprofiel. Hij kwam erachter dat zuren voor wit en tannines voor rood óók een belangrijke indicator zijn voor de identiteit van een wijn. Voor mij echt een eye-opener!

Status: in één dag uitgelezen. Hier te bestellen >

Bubbels

Geschreven door Anne Wouters en Ron Meijer Boltjes. Ik heb Anne Wouters onlangs ontmoet en ben gefascineerd door haar wijnverhaal. Ze heeft een maand stage gelopen als assistent sommelier bij Pure C om te kijken hoe de inkoop en verkoop van wijn op topniveau er aan toe gaat, importeert biologische wijnen met haar bedrijf Sekt Company en houdt een blog bij over haar wijnavonturen. Te gek. Ik ben fan en dit boek staat dus ook hoog op mijn bucket list.

Status: Staat op mijn bucketlist. Hier te bestellen >

The Cork Dork

Een tech-journalist, Bianca Bosker, die besluit haar leven om te gooien en de wijnwereld in te stappen. Niet met een cursusje in de avonduren, maar head first, volle bak. Ze wordt assistent van de sommelier in een goedlopend restaurant in Manhattan en moet daar orde in de chaos van de wijnkelder scheppen. Haar voorgangers zijn overspannen weggelopen. Dat belooft wat. Ondertussen proeft ze er lustig op los in allerlei clubjes, waarvan ze eerst niet wist dat ze bestonden. Er gaat een hele wereld voor haar (en ook voor mij) open over het wel en wee van sommeliers. Het gaat ver, heel ver. Het is prachtig.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 11,99)

Champagne

Ja, het is prijzig, maar het is ook heel mooi. Alles wat je wist en nog niet wist over champagne staat hier in. Het is eigenlijk een soort champagneblog, maar dan offline: een hardcover boek met toffe foto’s. Gert Crum vertelt je het verhaal achter champagne, hoe het gebied in elkaar steekt, een uitgebreide beschrijving van tientallen huizen, het geeft je leuke adressen om te dineren en te overnachten. Maar check ook even het volgende boek in deze lijst…

Status: Gelezen (grotendeels)! Hier te bestellen (€ 85)

Champagne

Heb het al gezegd, toch? Ik ben verslaafd aan wijnboeken, dus toen ik dit champagneboek van Peter Liem voorbij zag komen, kon ik niets anders dan toeslaan. En toegegeven, hier staat nóg meer in. Het is natuurlijk tof dat een Nederlander zo’n champagneboek heeft gemaakt, dus daarover niets dan lof, maar als je écht het naadje van de kous wilt weten, kies dan dit boek van Peter Liem. Check ook deze podcast van I’ll Drink to That als je fan bent van Champagne en Peter Liem.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 54,99)

Chianti Classico: The Search of Tuscany’s Noblest Wine

Dit boek kwam ik tegen toen ik de blog schreef over Governo, een oude manier van wijn maken uit de Toscane die iets weg heeft van de appassimento techniek uit Valpolicella, maar is toch mooier dan dat. Bovendien schittert mijn favoriete druif, sangiovese, in de hoofdrol. Dat is altijd prijs. Dus ik moet je zeggen dat ik alleen de regels over deze techniek heb gelezen, maar verder geldt hetzelfde riedeltje: lees dit als je in Toscane bent. Echt, dat is de dikste tip ooit. Laat ik voor mezelf spreken: ik hunker dan naar informatie en dan is zo’n boek heerlijk.

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (of gratis versie op Google Books)

Domaine de la Romanée-Conti

Gosh, je weet dat je dit wilt, he. Ik denk dat het elke maand wel een keer in mijn winkelmandje van Bol.com zit. Zeker nu ik het boek over de Champagne van Gert Crum ook heb. Als je geen idee hebt, wat Domaine de la Romanée Conti precies bezigt, dan is dit (nog) niet jouw boek. En anders, dan zou je willen dat je het al had. Lees deze blog even ter voorbereiding.

Status: Bucketlist. Hier te bestellen > (waarschijnlijk alleen tweedehands)

Essential Winetasting

Deze tip kregen we van Mirjam van de Veen, die we begin 2020 interviewden over haar avonturen als Master of Wine student. Een snelle blik op bol.com en wat blijkt? Voor 4 euro staat het boek op je e-reader. Geen geld. Nu heb ik echt al heel wat wijnboeken verslonden, maar dit is (opnieuw) verhelderd, vernieuwend en leerzaam. Het begint met een uitgebreide uitleg over de proeftechniek en over het feit dat je dit écht kunt trainen. Goede wijnproevers lijken voor buitenstaanders misschien super tasters, maar in feite leren en spreken ze gewoon een nieuwe taal. En die taal kun jij ook leren. Zolang je maar blijft oefenen. Verhelderd, toch?

Status: Gelezen. Hier te bestellen (TIP: slechts € 4 als ebook)

View this post on Instagram

Ik Fleurie helemaal op van jou 🥰

A post shared by Nadien de Visser (@leclubdesvins) on

Flawless: understanding faults in wine

Flawless is volledig gericht op het ontdekken van fouten in de wijn. Een paar weken geleden zat ik naast een fervente wijnproever tijdens een lunch. Hij was zó precies (en spot-on) in zijn aroma’s. Het was enorm leerzaam. Toen hij vervolgens een glas (port) als ‘muf’ bestempelde, dacht ik: oef, ik moet nog veel leren. Ik rook het niet. Maar misschien is dat ook weer zo’n lucht die de een niet vervelend vindt en de andere wel? Net als Brett. Geen idee, maar ik ben benieuwd naar dit wijnboek en vooral hoe fouten überhaupt in de wijn terecht komen en of het wel echt fouten zijn.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 22,49)

Gastrophysics

Had er nog niet van gehoord totdat ik op MUST Fermenting Ideas (een congres over wijn) een talk kreeg van Charles Spence, de schrijver van dit boek. Hij begon zijn verhaal met te vertellen dat hij geen wine expert is, maar een wetenschapper en zijn werkgebied omvat voornamelijk de wijnwereld. Wat doet muziek met wijn? In welke mate word je beïnvloed door wat je ziet? Dit en nog veel meer vragen worden beantwoord in het boek Gastrophysics.

Status: Bucketlist. Hier te bestellen (€ 11,99)

Great Vintage Wine Book

De supernerds onder de wijnfans maak je gek met dit boek: The Great Vintage Wine Book. Hierin staan de goede vintages, de slechte, wijnen die je moet bewaren of die je juist zo snel mogelijk moet drinken. De (grote) wijnen van grote regio’s, waaronder Bordeaux, Sauternes, California, Bourgogne, Tokaj, Champagne, Madeira, Portugal worden uitvoerig beschreven. Heb ‘m echt net binnen (2 februari 2019) dus een uitgebreider verslag volgt nog. Dit boek kun je tweedehands aanschaffen op Amazon voor een prikkie.

Bekijk Amazon voor meer info.

de grote druivenposter

De Grote Druivenposter

Leer alle druiven uit je hoofd met deze epische poster.

Bekijk de poster >

I Taste Red

Veelbelovend, maar voor mij (nog) te hoog gegrepen. De schrijver, James Goode, duikt de wetenschap van het proeven in. Bekroonde auteur Jamie Goode onderzoekt hoe ons sensorische systeem, psychologie, filosofie en smaakchemie allemaal een centrale rol spelen in onze perceptie en het genot van wijn.

Status: Begonnen, maar gestopt. Ik pak het later weer op. Hier te bestellen (€ 28). Update: ik heb het boek veel gebruikt als naslagwerk voor het studeren van WSETDiploma examens. Het gaat wel écht ver, dus je moet er van houden.

Inside Burgundy

Dit boek zie ik vaak voorbijkomen op instagram. Het lijkt erop dat dit hét boek is voor de doorgewinterde Bourgogne-fans. Ben ik ook wel, maar ik ben ook een beetje klaar met die torenhoge prijzen voor een goede fles. Natuurlijk, er gaat niets boven Meursault. Het boek is geschreven door Jasper Morris, een Master of Wine. Het boek telt 668 pagina’s over Bourgogne. You had me at Meursault. Voor alle Bourgogne-fans: koop dit boek, je krijgt geen spijt.

Status: Heb ‘m gekocht bij BBR toen ik in London was! Het boek is momenteel uitverkocht. Update zomer 2020: Jasper Morris is bezig met een tweede uitgave en ik mag ‘m verkopen tzt!

Inside Bordeaux

Geweldig boek van Jane Anson, Bordeaux-expert bij Decanter magazine. Alle in’s en out’s van Bordeaux staan hier beschreven inclusief haar kijk op de 1855 classificatie. Want klopt die – 150 jaar na dato – nog wel? Ik vertel je meer als ik het boek helemaal gelezen heb.

Status: Aan het lezen. Gekocht bij Bolomey >

In Vino Vrolijkheid

Een wijnboek, maar ook weer niet. Het boek vertelt het verhaal van Hubrecht Duijker, de eerste echte wijnschrijver van Nederland en wat hij allemaal heeft beleefd. Het mooiste, en me ook het meest bijgebleven, is zijn radiodebuut. Als wijnschrijver of in ieder geval grote wijnliefhebber word je te pas en te onpas op de proef gesteld. ‘Hey, raad maar eens wat er in je glas zit’. Een onmogelijke opgave, alleen weggelegd voor de grootste super tasters op aarde, maar dan nog. Gelukkig voor Hubrecht had hij vlak voor de uitzending een glimps van de fles opgevangen. Toen de radio-dj uiteindelijk inderdaad de wijn blind serveerde, kon Hubrecht precies vertellen wat er in zat. Vond ik mooi.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 12,50)

Langs de Wijngaarden van Italie

Fan als ik ben van Italiaanse wijnen was het geen straf om dit boek te lezen. Wat ik je van harte kan aanraden, is om zo’n boek mee te nemen als je op vakantie gaat, bij voorkeur naar dat land. Nu is bij mij een vakantie al nooit meer ‘zomaar een vakantie’, het gaat altijd gepaard met een wijnbezoekje hier of daar. Dit boek geeft je een kijkje in de Italiaanse wijnwereld en leest lekker. Wel jammer dat er niets over de Governo-methode in staat, maar goed, daarvoor verwijs ik je graag naar Chianti Classico (zie boven).

Status: Gelezen! Hier te bestellen >

Natural Wines

Ja, natuurwijnen, ik ben er niet kapot van. Het is leuk om af en toe te proberen, maar ik vind ze over het algemeen toch een beetje te intens. Uitzonderingen daargelaten. Isabelle Legeron (Master of Wine) denkt daar anders over en leidt de campagne voor natuurwijnen. Met natuurwijn bedoelt ze – makkelijk om dat even scherp te hebben aangezien er nog geen officiële definitie voor is: wijn gemaakt zoals de natuur het bedoeld heeft. Dus biologisch of biodynamisch en zonder iets toe te voegen of te verwijderen. Daar gaat je houtrijping. Maar goed, het is tegelijkertijd bere-interessant, want als je dan op eens een natuurwijn hebt die wél fantastisch smaakt, dan zet het je toch even aan het denken: zo kan het ook.

Status: Grotendeels gelezen! Hier te bestellen (€ 17,99)

Neuroenology

Een tip van Claartje van @blendandbottled (must-go als je in Barcelona bent) is dit boek: Neuroenology. De ondertitel luidt: How the Brain Creates the Taste of Wine. Nou, dat klinkt alweer énorm interessant. Ik wil ‘m, ik wil ‘m. De schrijver van dit boek, Gordon M. Shepherd, sluit af met een verhaal over de proeverij van verschillende vintages Bordeaux samen met de Franse wijnmaker Jean-Claude Berrouet van Chateau Petrus. Oeh, la la.

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 20,99)

New Wine Rules

Een handzaam boekje met 89 regels over wijn, bijvoorbeeld hoe je je wijn en je wijnglazen moet bewaren. Dat je zoete wijn net zo serieus moet nemen. Dat je rosé het hele jaar door kan drinken. Dat je altijd kan terug grijpen op een fles champagne (bij food pairing). Het is grappig en compact.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 12,99 – nieuwe druk)

Ontdek de Wijnexpert in Jezelf

Hier heb ik eerder een blog over geschreven. Toen schreef ik: ‘Zie het als een kinderboek met een educatief randje. En dat is voor de beginner zo gek nog niet.’ Leuk om cadeau te geven.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 8,70)

Oxford Companion to Wine

Ja, dit is een van de boeken die wordt aangeraden bij WSET4 Diploma Course. Geschreven door je girls Jancis Robinson en Julia Harding. Als je niet van plan bent WSET4 te doen, maar je gewoon even wat meer wilt weten over Bourgogne of Californische wijnen, check dan even verder: The Wine Bible of The Wine Atlas zijn veel leuker om te lezen. Dit is écht een encyclopedie. Geen plaatjes, weinig kaartjes. Het enige frivole is de felroze cover. Het boek zelf is natuurlijk steengoed en heeft allerlei awards gewonnen – dat spreekt voor zich.

Status: In de boekenkast! Hier te bestellen (€ 42,99)

Raisin, 100 grands vins naturels d’émotion

De leukste wijnapp die er bestaat, Raisin, heeft onlangs een boek uitgebracht. Triple yay. Ik aarzelde geen moment en gooide het boek meteen in mijn virtuele mandje. Later kwam ik erachter dat het alleen beschikbaar is in het Frans. Ik spreek best een woordje over de grens, maar dit wordt best uitdagend. Oh well, kan ik dat weer een beetje opfrissen.

Status: In de kast, maar nog niet gelezen want Frans. Ff de tijd voor vinden! Hier te bestellen (€ 22)

Meer weten over Raisin? Check dit artikel >

Rose All Day: An Essential Guide to Your New Favorite Wine

Do not judge a book by its cover, maar in dit geval mooi wel. Alleen al om de looks wil je dit boek hebben. Katherine Cole is geen master of wine, zoals Elizabeth Gabay die het volgende wijnboek in deze boekenlijst heeft geschreven, maar daar is ook alles mee gezegd. Ze heeft een Harvard degree in journalistiek en studeerde bij het International Sommelier Guild. Met haar kennis zit het dus wel snor. Ja, dan gaan we over op looks, toch? Welk boek over rosé kies jij?

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 12,40)

Rose: The Pink Wine Revolution

Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats – we hebben een ongelooflijke haast! Dat gevoel heb ik wel op de eerste zonnige lentedag. Wie het eerst op het terras zit met een glas rosé, toch? Rosé is hipper dan ooit. En dan doel ik voornamelijk op de bleekroze versie uit de Provence. Zo hip, dat zelfs Rioja haar regels omtrent de kleur van rosé heeft aangepast. Ook Italie volgt het Franse voorbeeld. Elizabeth Gabay, Master of Wine (en een MBA en een Master in History) vertelt je er alles over.

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 36,99)

Science of Wine

Het derde boek van James Goode in deze lijst. Het gaat dieper in op verschillende topics, zoals terroir, biodynamie, natuurwijnen (whatever that may be), welke invloed klimaatverandering heeft op wijnbouw, de voordelen van wijn op de gezondheid, enzovoorts. Geschreven vanuit een wetenschappelijk oogpunt, maar wel met hier en daar een grapje en normaal taalgebruik. Leuk voor de serieuze student.

Status: Gebruikt als naslagwerk tijdens WSETDiploma! Hier te bestellen (€ 38,99)

Sommelier’s Atlas of Taste

Op een gegeven moment kom je op een punt dat je denkt dat je wel genoeg boeken hebt. Ik heb een boek over proeven, ik heb meerdere boeken over regio’s en zelfs over bodems (Terroir en later voegde ik daar nog Volcanic Wines aan toe, want awesome) en dan kom je The Sommelier’s Atlas of Taste tegen. Amazing. Heb ik nog niet. Dit boek combineert namelijk de regio’s, subregio’s en bodemsoorten met smaak. Hoe verschillen de zeven Grand Crus met de 40 Premier Crus in Chablis? Aangezien de kans klein is dat ik ze ooit in mijn leven allemaal ga proeven, moet ik het maar lezen. Ja, toch? The Sommelier’s Atlas of Taste leert je de écht fijne kneepjes van wijn proeven.

Status: In the pocket! Hier te bestellen (€ 34,99)

Stuff Every Wine Snob Should Know

Dit boek kwam ik ook tegen toen ik deze boekenlijst aan het vormen was. Ik denk dat deze in het rijtje pas samen met de andere wijnboeken The New Wine Rules en Ontdek de Wijnexpert in Jezelf. Het zijn boeken die de beginnende wijndrinker op weg helpen. Maar hey, dat doet Le Club des Vins’ WINE101 je ook.

Status: Verjaardagscadeauboek. Hier te bestellen (€ 9,95)

Terroir

Met als ondertitel The Role of Geology, Climate and Culture in the making of French wine. Het boek heeft een hoog nerdgehalte. Tikkeltje saai, maar goed het dateert ook uit 1998. Het is geen boek dat ik pak om ‘even lekker te lezen’, maar wel als ik een artikel wil schrijven over Chablis. Als geologie je ding is, dan is het zeker een aanrader. Maar wil je liever iets leuks lezen en daarbij wat leren over bodem en klimaten, dan zou ik The Sommelier’s Atlas to Taste nemen.

Status: In the pocket. Hier te bekijken (momenteel niet leverbaar)

Terroir and Other Myths of Winegrowing

Mythes zijn er volop in de wijnwereld. Laatst las ik een artikel van Ronald de Groot, oprichter van Perswijn, over mythes en dat hem laatst werd verteld door de directeur van een kurkfabriek, Dr. Miguel Cabral, dat het helemaal geen zin heeft om flessen liggend te bewaren. ‘Hij vertelde dat de vochtigheidsgraad tussen de kurk en de wijn bij een staande fles ruimschoots voldoende is om de kurk vochtig genoeg te houden.’ Nou, daar gaat je idyllische theorie. Laten we sommige mythes gewoon in ere houden. Is leuker. Om nou te zeggen dat terroir een mythe is, beste Mark Matthews, gaat wel een beetje ver, niet? Toch heeft het mijn aandacht te pakken. Op Wine Spectator lees ik een artikel over het boek met: ‘Professor Matthews examines the myths, as he sees them, of how low yields are conventionally thought to be better than high yields; about the concept of “vine balance”; about so-called critical ripening and vine stress; and above all, about the sheer fatuity of the concept of terroir. All of these are not just myths, they are (and I quote) … bullshit.’ Eh, wow. En nu?

Status: In de boekenkast. Hier te bestellen (€ 28,99)

Volcanic Wines

Het web is vol lof over het boek en het onderliggende thema ‘volcanic wines’. Zo schreef Decanter, The Drink Business en Forbes er al over. Het boek ontving zelfs de Food & Wine Book Award voor best drinks book in 2016. Sinds dit jaar is er zelfs een jaarlijks Volcanic Wine Conference – jammer genoeg net gemist: 27 maart 2018. Ik snap het wel, wijnstokken houden van vulkanische gronden, kijk maar naar Soave, Santorini en Sicilië. Zulke bodems zijn rijk aan mineralen en zorgen voor geconcentreerde wijnen. Ofzo – want dat is nooit helemaal bewezen. Enfin, het lijkt me goed om dit boek te lezen in combinatie met die over terroir mythes. Voor als je nog eens een weekje niets te doen hebt ;-)

Update, want inmiddels heb ik het boek gekocht. In mei 2019 werd ik uitgenodigd door DO Soave om kennis te maken met de (vulkanische) wijnen van het gebied. Hier hoorde ook een masterclass van John Szabo, auteur van Volcanic Wines, bij. Enorm leerzaam en ik denk dat ik er ook wel een nieuwe favoriet bij heb ;-)

Status: In de boekenkast! Hier te bestellen (€ 31,95) – niet altijd leverbaar

Wanneer smaakt wijn? Biodynamische kalender.

Eerlijk gezegd was ik niet echt onder de indruk. Maar ik heb de kalender ook niet zuiver getest, want ik testte gewoon dezelfde fles twee achtereenvolgende dagen (die wel verschillend waren volgens de kalender). Een zuivere test zou zijn om twee dezelfde wijnen te kopen en die op verschillende dagen te drinken. Fles 1 maak je open op een ‘fruit’ day – dan zou hij het beste smaken. Fles 2 maak je open op een ‘root’ day – een iets mindere dag om te proeven. Nou ja, misschien doe ik nog een poging binnenkort.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 5)

Widow Clicquot: the story of a champagne empire and the woman who ruled it.

Ja, de weduwe Clicquot, daar is wel een boek over te schrijven. Toen haar man overleed, stond ze zelf aan het roer van het champagnehuis. Waar haar man zich naast wijn ook bezig hield met wol en bankwezen, besloot mevrouw Clicquot zich volledig op champagne te richten en stond aan de wieg van de methode traditionelle. De ‘pupitre’, een houten rek ten behoeve van de remuage, komt waarschijnlijk van haar hand.

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 13,99)

Wie laat ons omfietsen naar de Hema?

Net als In Vino Vrolijkheid is dit een heerlijk boek om te lezen voordat je gaat slapen. Het is een roman, maar wel waargebeurd en gaat over de wijninkoper van de Hema. Geen wijnkenner, verre van, maar wel een goede inkoper. Cisca Breedijk begon op de chocoladeafdeling, maar belandde uiteindelijk op de wijnafdeling en zette de Hema op de kaart als winkel voor betaalbare wijnen.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (als ebook).

Wijnspijsbijbel

Wat een geweldig boek is dit. Geschreven door Victoria Moore met hulp van Niek Beute voor tips bij de Nederlandse keuken. Het geeft je klassieke, maar ook vernieuwende wijnspijscombi’s. Hier en daar deelt ze een recept uit, of heeft ze wijnmakers gevraagd om hun mening. Het is een boekwerk, enorm dik, duidelijk een naslagwerk, maar het is zo leuk geschreven dat je er gewoon elke dag een paar bladzijdes uit wilt lezen. Just for fun. En dan steeds bedenkt ‘oh ja, dat ga ik maken’.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 34,95)

Wijn van Nederlandse Bodem

Op mijn wijnweekendje weg in eigen land kwam ik dit boek tegen bij Wijngaard St Martinus, want de wijnmaker is tevens één van de schrijvers: Stan Beurskens. Dat belooft wat.

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 24,99)

Wine – A Way of Life

Oh jee, dit boekenlijstje begint een slecht idee te worden. Dit boek lijkt me dus ook episch. Het is geschreven door Steven Spurrier, je weet wel, de Londenaar die een wijnshop opende in Parijs in 1964. Op zich al een toffe zet, maar hij deed er nog een schepje boven op en organiseerde de Judgement of Paris, waar hij de beste Franse wijnen tegenover de beste Californische zette. De rest is geschiedenis.

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (niet leverbaar)

Wine Atlas

Ja, dit is zo’n boek die je het beste meeneemt op vakantie naar een wijnland, zodat je daar nog eens even lekker en route door heen kan bladeren. Deed ik ook tijdens mijn laatste vakantie naar Alentejo waar ik ook nog een aantal flessen scoorde en uiteindelijk € 45 moest bij betalen voor mijn koffer. Oeps. Maar goed, toch blij dat ik dit dikke boek mee heb genomen. Elke wijnregio wordt hier keurig in beschreven door wijngoeroe’s Hugh Johnson en Jancis Robinson.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 46,99)

Wine Bible

Idem met de Wine Atlas, alle (of in ieder geval de meeste) wijnregio’s staat erin, maar iets romantischer opgeschreven. Het was het eerste wijnboek dat ik kocht en leest heerlijk weg.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 22,99)

wijn bijbel lezen
Lekker in de tuin The Wine Bible lezen.

Wine Folly

‘De gids voor de nieuwe generatie wijndrinkers’ staat er op bol.com. Daar ben ik het roerend mee eens. Ik was er als de kippen bij toen Madeleine Puckett, oprichter van de blog Winefolly.com, aankondigde een boek te gaan schrijven. Het is toegankelijk geschreven, heel visueel en ik vond (en vind nog steeds) het boek heel handig bij het leren proeven.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 22,99)

Wine Grapes

Ja, dit is me er eentje, hoor. Dit boek, ook van de hand van Jancis Robinson, beschrijft 1368 druivenrassen. Het is niet een boek dat je ‘even gaat lezen’, maar wel eentje die je open slaat als je weer eens een wijn drinkt van een onbekende druif. Gewoon leuk om te hebben. Ook wel ideaal als ebook, want dan kan je lekker CTRL-F’en.

Status: Gelezen! Hier te bestellen

Wine & War

Over hoe de nazi’s er (naast alle andere gruwels ook) vandoor gingen met de grootste schat van Frankrijk: de wijnen. Het gaat onder andere over de creatieve manieren die Franse wijnboeren vonden om hun wijnen en wijnkelders te beschermen.

Status: Staat klaar in de kast. Hier te bestellen (€ 14,99)

12x wijnweekendje in Nederland

Nog niet gelezen, maar mijn podcast co-host Jan Jaap schittert in dit boek, dus dan moet het wel leuk zijn! De leukste ontdekking uit dit boek: MinZeven, een biologische wijngaard in Flevoland die alleen mousserend maakt én de wijnmaakster is docent marketing op de wijnuniversiteit van Geisenheim. We hebben al contact gelegd om een podcast op te nemen. Te leuk!

Status: Geleend van JJ. Hier te bestellen >

101 Wines to try before you die

Leuk boekje om te krijgen, ik weet niet of ik het zou kopen. Al vind ik het wel leuk dat de Chenin Blanc van DeMorgenzon erin staat. Zeker te doen als je een keertje uit wilt pakken. Nu ben ik toch benieuwd welke wijnen er nog meer in staan…

Status: Nope, leuk verjaardagscadeauboek. Hier te bestellen

24-hour Wine Expert

Nooit gelezen, want ik dook gelijk in The Wine Bible toen ik dacht ‘hey, wijn is leuk’. Mocht jezelf, je buurvrouw of vriend ineens ook wijnfan worden, dan is dit boekje een leuk begin.

Status: Nope, leuk verjaardagscadeauboek. Hier te bestellen (€ 8,99)


Heb ik een wijnboek gemist?

Heb je zelf nog een boekentip, die niet in dit rijtje wijnboeken staat? Dan hoor ik dat heel graag. Laat een reactie achter hieronder. Ben ook heel benieuwd welke boeken jij al hebt gelezen en wat je er van vond.

Like what you read? Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Binnenkort wijnexamen? Schaf dan een examentraining van Le Club des Vins en krijg direct toegang tot honderden quiz-vragen. Van WSET2 tot de vinologenopleiding. Check meer >

Foto is gemaakt door Prisca Visser.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

15 comments

 1. blank Thila says:

  Hoi Nadien,
  Het boek, Proeven als een Pro, van Cees van Casteren vind ik top.
  Het begint niet,als zo vaak met weer uitleg over hoe wordt witte wijn gemaakt ,hoe…. bla bla. Maar legt verbanden. Kennis van de theorie verbinden met de wijn in je glas.

  De smaak profielen zijn heel goed gemaakt en er staan geen dingen bij die je niet kent of in Nederland niet gangbaar zijn. ( kom ik in Wine Folly nog wel eens tegen ) .

 2. blank Anne says:

  Hallo Nadien en lezers, op zoek naar het ideale boek kwam ik terecht op deze pagina. Een genot. Heb jij al gehoord van het boek ‘wine simple’ van Aldo Sohm? Klinkt veelbelovend. Ik twijffel over deze of wineFolly, of is er nog een ander boek die mij naar ‘next level’ kan tillen? Ik hou van wijn, erover lezen, en ben sinds een jaar uitgebreid aan het proeven en beoordelen, gewoon voor mijzelf. Heb je / hebben jullie een tip?
  M. V. G. Anne

  • Wat leuk om te horen!
   Wine Simple, goede verhalen over gehoord, maar zelf niet gelezen. Ben wel benieuwd :)
   Winefolly heb ik eventjes gebruikt om de aroma’s / druivenrassen te leren, maar dat vind je op zich ook allemaal op hun website. Ik vond The Wine Bible heel leuk om te lezen, fijn geschreven, iets minder droog dan The Wine Atlas. The Wine Atlas is wel heel uitgebreid met plattegrondjes etc, maar meer een naslagwerk. Succes!!

 3. blank René says:

  ‘Weg van wijn’ – de lekkerste wijnverhalen van Onno Kleyn.
  Leest zalig weg, net zoals de wijnen die hij beschrijft lekker wegdrinken, hoe verschillend ze ook zijn. Want dat is wat er gebeurd als je dit boek leest, waarin Onno Kleyn veel wijnen beschrijft in korte verhaaltjes.
  Slecht voor je portemonnee, goed voor je wijnkennis.

 4. blank Sarinah says:

  Dit had ik dus nou nét nodig. Ik zie door de bomen het bos niet meer en heb al zoveel teleurstellende, nietszeggende boekjes gezien/gekregen. En grappig geschreven, ben zelf ook, hoe zullen we het noemen…kritisch over natuurwijnen en die proefkalender (ook een app voor, btw!) vind ik ook de grootste kul ever.

  • Hahaha, mooi. Ben ook nog niet overtuigd over die proefkalender.
   Zo te horen wordt het tijd voor een écht boek. The Wine Bible en The Wine Atlas zijn ge-wel-dig voor als je gewoon net ff wat meer wilt weten. Of wordt het I taste Red?

   Dank je voor je leuke reactie!!

 5. blank lars says:

  Ik heb deze laatst aangeschaft, best een leuk hebbedingetje.
  Champagne [Boxed Book & Map Set]
  The Definitive Guide to the Wines, Producers, and Terroir of the Iconic Region

  Verder heb ik deze klassieker ook liggen; The World Atlas of Wine

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.