Alle wijnboeken op een rij

Alle wijnboeken op een rij

Om maar direct met de deur in huis te vallen: ik spaar wijnboeken. Ik vind ze te gek en wil ze het liefst allemaal hebben. Soms fysiek, soms op mijn ereader. In deze ellenlange post staan alle wijnboeken die ik tot nu toe ben tegengekomen en met een beetje geluk ook al heb gelezen. Ook handig als je niets weet voor je verjaardag: vraag een wijnboek!

Wijnboeken

Amber Revolution

De Amber Revolution is een boek van Simon J. Woolf, die tijdens een persreis voor het eerst kennis maakte met een orange wine in Friuli, Italië. Bij thuiskomst wilde hij er alles over weten, maar dat mislukte: er was niets over te vinden! Hij besloot het zelf maar te gaan uitzoeken en schreef The Amber Revolution. Simon J. Woolf is geen nobody in de wijnwereld, hij is de oprichter van The Morning Claret en schrijft onder andere voor Decanter, Jancis Robinson en Tim Atkin.

Status: Staat op mijn bucketlist. Hier te bestellen (€ 29 voor een gesigneerd exemplaar).

Avonturen op de wijnroute

Dit boek dateert uit 1988 en vertelt het verhaal van Kermit Lynch, een Californische wijnverkoper, die een wijnreis maakt door Frankrijk. Toen ik deze boekenlijst aan het vormen was, kwam ik dit boek tegen. Hét boek voor wijnfans, zo blijkt. Die wil ik.

Status: Staat op mijn bucketlist. Hier te bestellen (€ 49, maar Engelse versie als e-book is maar € 7, of zoek ‘m tweedehands).

Best White Wine on Earth: The Riesling Story

Riesling is de kameleon onder de witte druiven. Van droog tot mousserend en edelzoet – het is een alleskunner. Het is jong & verfrissend, maar kan ook fantastisch ouderen. Het is een druif waarover je niet uitgepraat raakt, en dus ook een boek over kan schrijven. Dat deed Stuart Pigott, een Britse wijnjournalist en schrijft o.a. voor Decanter en Drinks International. Hij heeft een aantal wijnboeken op zijn naam staan, zoals Planet Riesling (goede titel) en Life Beyond Liebfraumilch (omg, nog beter).

Status: Staat op mijn bucketlist. Hier te bestellen (€ 20,56 voor ebook, paperback € 11,42 op Amazon.de)

Bubbels

Geschreven door Anne Wouters en Ron Meijer Boltjes. Ik heb Anne Wouters onlangs ontmoet en ben gefascineerd door haar wijnverhaal. Ze heeft een maand stage gelopen als assistent sommelier bij Pure C om te kijken hoe de inkoop en verkoop van wijn op topniveau er aan toe gaat, importeert biologische wijnen met haar bedrijf Sekt Company en houdt een blog bij over haar wijnavonturen. Te gek. Ik ben fan en dit boek staat dus ook hoog op mijn bucket list.

Status: Staat op mijn bucketlist. Hier te bestellen (€ 24,95)

The Cork Dork

Een tech-journalist, Bianca Bosker, die besluit haar leven om te gooien en de wijnwereld in te stappen. Niet met een cursusje in de avonduren, maar head first, volle bak. Ze wordt assistent van de sommelier in een goedlopend restaurant in Manhattan en moet daar orde in de chaos van de wijnkelder scheppen. Haar voorgangers zijn overspannen weggelopen. Dat belooft wat. Ondertussen proeft ze er lustig op los in allerlei clubjes, waarvan ze eerst niet wist dat ze bestonden. Er gaat een hele wereld voor haar (en ook voor mij) open over het wel en wee van sommeliers. Het gaat ver, heel ver. Het is prachtig.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 11,99)

//www.instagram.com/p/BW0vLrmhUS4/?tagged=corkdorkbook

Champagne

Ja, het is prijzig, maar het is ook heel mooi. Alles wat je wist en nog niet wist over champagne staat hier in. Het is eigenlijk een soort champagneblog, maar dan offline: een hardcover boek met toffe foto’s. Gert Crum vertelt je het verhaal achter champagne, hoe het gebied in elkaar steekt, een uitgebreide beschrijving van tientallen huizen, het geeft je leuke adressen om te dineren en te overnachten. Een must-have voor de champagneliefhebber. Staat natuurlijk ook kek op de koffietafel.

Status: Gelezen (grotendeels)! Hier te bestellen (€ 85)

Champagne

Heb het al gezegd, toch? Ik ben verslaafd aan wijnboeken, dus toen ik dit champagneboek van Peter Liem voorbij zag komen, kon ik niets anders dan toeslaan. En toegegeven, hier staat nóg meer in. Het is natuurlijk wel vet dat een Nederlander zo’n mooi champagneboek heeft gemaakt (het boek hierboven), dus daarover niets dan lof, maar als je écht het naadje van de kous wilt weten, kun je beter het boek van Peter Liem scoren.

Status: Op dit moment (november 2018) aan het lezen. Hier te bestellen (€ 46,27)

Chianti Classico: The Search of Tuscany’s Noblest Wine

Dit boek kwam ik tegen toen ik de blog schreef over Governo, een oude manier van wijn maken uit de Toscane die iets weg heeft van de appassimento techniek uit Valpolicella, maar is toch mooier dan dat. Bovendien schittert mijn favoriete druif, sangiovese, in de hoofdrol. Dat is altijd prijs. Dus ik moet je zeggen dat ik alleen de regels over deze techniek heb gelezen, maar verder geldt hetzelfde riedeltje: lees dit als je in Toscane bent. Echt, dat is de dikste tip ooit. Laat ik voor mezelf spreken: ik hunker dan naar informatie en dan is zo’n boek heerlijk.

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 36,99 – of gratis versie op Google Books)

Dat smaakt naar meer

Laagdrempelig, maar enorm informatief. Misschien is dat wel de kunst van de sommelier. Het lijkt me een heftige baan, maar Jan-Willem van der Hek, de beste sommelier van Nederland, schrijft er gewoon nog een boek naast. In het boek vind je de basisinformatie over de belangrijkste druivenrassen en wijngebieden. Daarnaast geeft hij tips over wijnspijs en wijnetiquette. Op dit moment studeert Jan-Willem voor het Master Sommelier, een van de moeilijkste wijndiploma’s ter wereld (check de docu SOMM op Netflix). Een leuk cadeau voor iemand die op feestjes altijd over wijn praat.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 20)

Dat smaakt naar meer
Jan-Willem met zijn eigen boek (Foto: @jwdesommelier)

Domaine de la Romanée-Conti

Gosh, je weet dat je dit wilt, he. Ik denk dat het elke maand wel een keer in mijn winkelmandje van Bol.com zit. Zeker nu ik het boek over de Champagne van Gert Crum ook heb. Als je geen idee hebt, wat Domaine de la Romanée Conti precies bezigt, dan is dit (nog) niet jouw boek. En anders, dan zou je willen dat je het al had. Lees deze blog even ter voorbereiding.

Status: Bucketlist. Hier te bestellen (€ 100)

Flawless: understanding faults in wine

Flawless is volledig gericht op het ontdekken van fouten in de wijn. Een paar weken geleden zat ik naast een fervente wijnproever tijdens een lunch. Hij was zó precies (en spot-on) in zijn aroma’s. Het was enorm leerzaam. Toen hij vervolgens een glas (port) als ‘muf’ bestempelde, dacht ik: oef, ik moet nog veel leren. Ik rook het niet. Maar misschien is dat ook weer zo’n lucht die de een niet vervelend vindt en de andere wel? Net als Brett. Geen idee, maar ik ben benieuwd naar dit wijnboek en vooral hoe fouten überhaupt in de wijn terecht komen en of het wel echt fouten zijn.

Status: Bucketlist. Hier te bestellen (€ 22,49)

Gastrophysics

Had er nog niet van gehoord totdat ik op MUST Fermenting Ideas (een congres over wijn) een talk kreeg van Charles Spence, de schrijver van dit boek. Hij begon zijn verhaal met te vertellen dat hij geen wine expert is, maar een wetenschapper en zijn werkgebied omvat voornamelijk de wijnwereld. Wat doet muziek met wijn? In welke mate word je beïnvloed door wat je ziet? Dit en nog veel meer vragen worden beantwoord in het boek Gastrophysics.

Status: Bucketlist. Hier te bestellen (€ 11,99)

I Taste Red

Veelbelovend, maar voor mij (nog) te hoog gegrepen. De schrijver, James Goode, duikt de wetenschap van het proeven in. Bekroonde auteur Jamie Goode onderzoekt hoe ons sensorische systeem, psychologie, filosofie en smaakchemie allemaal een centrale rol spelen in onze perceptie en het genot van wijn.

Status: Begonnen, maar gestopt. Ik pak het later weer op. Hier te bestellen (€ 28)

//www.instagram.com/p/BXgCzvQF3Xv/?taken-by=leclubdesvins

Inside Burgundy

Dit boek zie ik vaak voorbijkomen op instagram. Het lijkt erop dat dit hét boek is voor de doorgewinterde Bourgogne-fans. Ben ik ook wel, maar ik ben ook een beetje klaar met die torenhoge prijzen voor een goede fles. Natuurlijk, er gaat niets boven Meursault. Dat begrijp ik ook wel, maar toch. Het boek is geschreven door Jasper Morris, een Master of Wine (ook zo’n moeilijke opleiding). Het boek telt 668 pagina’s over Bourgogne. You had me at Meursault.

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 50)

In Vino Vrolijkheid

Een wijnboek, maar ook weer niet. Het boek vertelt het verhaal van Hubrecht Duijker, de eerste echte wijnschrijver van Nederland en wat hij allemaal heeft beleefd. Het mooiste, en me ook het meest bijgebleven, is zijn radiodebuut. Als wijnschrijver of in ieder geval grote wijnliefhebber word je te pas en te onpas op de proef gesteld. ‘Hey, raad maar eens wat er in je glas zit’. Een onmogelijke opgave, alleen weggelegd voor de grootste super tasters op aarde, maar dan nog. Gelukkig voor Hubrecht had hij vlak voor de uitzending een glimps van de fles opgevangen. Toen de radio-dj uiteindelijk inderdaad de wijn blind serveerde, kon Hubrecht precies vertellen wat er in zat. Vond ik mooi.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 12,50)

Langs de Wijngaarden van Italie

Fan als ik ben van Italiaanse wijnen was het geen straf om dit boek te lezen. Wat ik je van harte kan aanraden, is om zo’n boek mee te nemen als je op vakantie gaat, bij voorkeur naar dat land. Nu is bij mij een vakantie al nooit meer ‘zomaar een vakantie’, het gaat altijd gepaard met een wijnbezoekje hier of daar. Dit boek geeft je een kijkje in de Italiaanse wijnwereld en leest lekker. Wel jammer dat er niets over de Governo-methode in staat, maar goed, daarvoor verwijs ik je graag naar Chianti Classico (zie boven).

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 19,95 – nieuw druk)

Natural Wines

Ja, natuurwijnen, ik ben er niet kapot van. Het is leuk om af en toe te proberen, maar ik vind ze over het algemeen toch een beetje te intens. Uitzonderingen daargelaten. Isabelle Legeron (Master of Wine) denkt daar anders over en leidt de campagne voor natuurwijnen. Met natuurwijn bedoelt ze – makkelijk om dat even scherp te hebben aangezien er nog geen officiële definitie voor is: wijn gemaakt zoals de natuur het bedoeld heeft. Dus biologisch of biodynamisch en zonder iets toe te voegen of te verwijderen. Daar gaat je houtrijping. Maar goed, het is tegelijkertijd bere-interessant, want als je dan op eens een natuurwijn hebt die wél fantastisch smaakt, dan zet het je toch even aan het denken: zo kan het ook.

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 17,99)

Neuroenology

Een tip van Claartje van @blendandbottled (must-go als je in Barcelona bent) is dit boek: Neuroenology. De ondertitel luidt: How the Brain Creates the Taste of Wine. Nou, dat klinkt alweer énorm interessant. Ik wil ‘m, ik wil ‘m. De schrijver van dit boek, Gordon M. Shepherd, sluit af met een verhaal over de proeverij van verschillende vintages Bordeaux samen met de Franse wijnmaker Jean-Claude Berrouet van Chateau Petrus. Oeh, la la.

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 20,99)

New Wine Rules

Een handzaam boekje met 89 regels over wijn, bijvoorbeeld hoe je je wijn en je wijnglazen moet bewaren. Dat je zoete wijn net zo serieus moet nemen. Dat je rosé het hele jaar door kan drinken. Dat je altijd kan terug grijpen op een fles champagne (bij food pairing). Het is een compacte versie van een soort van wijnencyclopedie, maar ik lees liever Het smaakt naar meer (zie boven).

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 12,99 – nieuwe druk)

Ontdek de Wijnexpert in Jezelf

Hier heb ik eerder een blog over geschreven. Toen schreef ik: ‘Zie het als een kinderboek met een educatief randje. En dat is voor de beginner zo gek nog niet.’ 

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 8,70)

Oxford Companion to Wine

Ja, dit is een van de boeken die wordt aangeraden bij WSET4 Diploma Course. Geschreven door je girls Jancis Robinson en Julia Harding. Als je niet van plan bent WSET4 te doen, maar je gewoon even wat meer wilt weten over Bourgogne of Californische wijnen, check dan even verder: The Wine Bible of The Wine Atlas zijn veel leuker. Dit is écht een encyclopedie. Geen plaatjes, weinig kaartjes. Het enige frivole is de felroze cover. Het boek zelf is natuurlijk steengoed en heeft allerlei awards gewonnen – dat spreekt voor zich.

Status: In de boekenkast! Hier te bestellen (€ 42,99)

Rose All Day: An Essential Guide to Your New Favorite Wine

Do not judge a book by its cover, maar in dit geval mooi wel. Alleen al om de lookswil je dit boek hebben. Katherine Cole is geen master of wine, zoals Elizabeth Gabay die het volgende wijnboek in deze boekenlijst heeft geschreven, maar daar is ook alles mee gezegd. Ze heeft een Harvard degree in journalistiek en studeerde bij het International Sommelier Guild. Met haar kennis zit het dus wel snor. Ja, dan gaan we over op looks, toch? Welk boek over rosé kies jij?

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 12,40)

//www.instagram.com/p/BUHigWbl2qV/?tagged=rosealldaybook

Rose: The Pink Wine Revolution

Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats – we hebben een ongelooflijke haast! Dat gevoel heb ik wel op de eerste zonnige lentedag. Wie het eerst op het terras zit met een glas rosé, toch? Rosé is hipper dan ooit. En dan doel ik voornamelijk op de bleekroze versie uit de Provence. Zo hip, dat zelfs Rioja haar regels omtrent de kleur van rosé heeft aangepast. Ook Italie volgt het Franse voorbeeld. Elizabeth Gabay, Master of Wine (en een MBA en een Master in History) vertelt je er alles over.

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 36,99)

Science of Wine

Het derde boek van James Goode in deze lijst. Het gaat dieper in op verschillende topics, zoals terroir, biodynamie, natuurwijnen (of whatever that may be), welke invloed klimaatverandering heeft op wijnbouw, de voordelen van wijn op de gezondheid, enzovoorts. Geschreven vanuit een wetenschappelijk oogpunt. Ja, dat lijkt me wel wat. Maar nu nog niet.

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 38,99)

Stuff Every Wine Snob Should Know

Dit boek kwam ik ook tegen toen ik deze boekenlijst aan het vormen was. Ik denk dat deze in het rijtje pas samen met de andere wijnboeken The New Wine Rules en Ontdek de Wijnexpert in Jezelf. Het zijn boeken die de beginnende wijndrinker op weg helpen. Maar hey, dat doet Le Club des Vins’ WINE101 je ook.

Status: Verjaardagscadeauboek. Hier te bestellen (€ 9,95)

Terroir and Other Myths of Winegrowing

Mythes zijn er volop in de wijnwereld. Laatst las ik een artikel van Ronald de Groot, oprichter van Perswijn, over mythes en dat hem laatst werd verteld door de directeur van een kurkfabriek, Dr. Miguel Cabral, dat het helemaal geen zin heeft om flessen liggend te bewaren. ‘Hij vertelde dat de vochtigheidsgraad tussen de kurk en de wijn bij een staande fles ruimschoots voldoende is om de kurk vochtig genoeg te houden.’ Nou, daar gaat je idyllische theorie. Laten we sommige mythes gewoon in ere houden. Is leuker. Maar om nou te zeggen dat terroir een mythe is, beste Mark Matthews, gaat wel een beetje ver, niet? Toch heeft het mijn aandacht te pakken. Op Wine Spectator lees ik een artikel over het boek met: ‘Professor Matthews examines the myths, as he sees them, of how low yields are conventionally thought to be better than high yields; about the concept of “vine balance”; about so-called critical ripening and vine stress; and above all, about the sheer fatuity of the concept of terroir. All of these are not just myths, they are (and I quote) … bullshit.’ Eh, wow. En nu?

Status: Bucketlist. Hier te bestellen (€ 28,99)

Volcanic Wines

Het web is vol lof over het boek en het onderliggende thema ‘volcanic wines’. Zo schreef Decanter, The Drink Business en Forbes er al over. Het boek ontving zelfs de Food & Wine Book Award voor best drinks book in 2016. Sinds dit jaar is er zelfs een jaarlijks Volcanic Wine Conference – jammer genoeg net gemist: 27 maart 2018. Ik snap het wel, wijnstokken houden van vulkanische gronden, kijk maar naar Soave, Santorini en Sicilië. Zulke bodems zijn rijk aan mineralen en zorgen voor geconcentreerde wijnen. Ofzo – want dat is nooit helemaal bewezen. Enfin, het lijkt me goed om dit boek te lezen in combinatie met die over terroir mythes. Voor als je nog eens een weekje niets te doen hebt ;-)

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 31,95)

Wanneer smaakt wijn? Biodynamische kalender.

Eerlijk gezegd was ik niet echt onder de indruk. Maar ik heb de kalender ook niet zuiver getest, want ik testte gewoon dezelfde fles twee achtereenvolgende dagen (die wel verschillend waren volgens de kalender). Een zuivere test zou zijn om twee dezelfde wijnen te kopen en die op verschillende dagen te drinken. Fles 1 maak je open op een ‘fruit’ day – dan zou hij het beste smaken. Fles 2 maak je open op een ‘root’ day – een iets mindere dag om te proeven. Nou ja, misschien doe ik nog een poging binnenkort. Keep you posted.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 5 – uitverkocht, maar 2019 is in de maak)

//www.instagram.com/p/BgeDNcfDCXh/?taken-by=leclubdesvins

Widow Clicquot: the story of a champagne empire and the woman who ruled it.

Ja, de weduwe Clicquot, daar is wel een boek over te schrijven. Toen haar man overleed, stond ze zelf aan het roer van het champagnehuis. Waar haar man zich naast wijn ook bezig hield met wol en bankwezen, besloot mevrouw Clicquot zich volledig op champagne te richten en stond aan de wieg van de methode traditionelle. De ‘pupitre’, een houten rek ten behoeve van de remuage, komt waarschijnlijk van haar hand.

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 13,99)

Wie laat ons omfietsen naar de Hema?

Net als In Vino Vrolijkheid is dit een heerlijk boek om te lezen voordat je gaat slapen. Het is een roman, maar wel waargebeurd en gaat over de wijninkoper van de Hema. Geen wijnkenner, verre van, maar wel een goede inkoper. Cisca Breedijk begon op de chocoladeafdeling, maar belandde uiteindelijk op de wijnafdeling en zette de Hema op de kaart als winkel voor betaalbare wijnen.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 8,90)

Wijngids (alleen) voor vrouwen

Alleen voor vrouwen, zo op het eerste gezicht heb ik daar een beetje moeite mee. Maar dat veranderde toen ik Janna Rijpma, schrijver van dit boek, voor het eerst ontmoette. Ze is grappig en enorm gevat, dus met dit boek zit het wel goed. Dat wéét ik gewoon. Hierin staan 101 tips voor de mevrouw die meer over wijn wilt leren.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 19,99)

Wijnspijsbijbel

Wat een geweldig boek is dit. Geschreven door Victoria Moore met hulp van Niek Beute voor tips bij de Nederlandse keuken. Het geeft je klassieke, maar ook vernieuwende wijnspijscombi’s. Hier en daar deelt ze een recept uit, of heeft ze wijnmakers gevraagd om hun mening. Het is een boekwerk, enorm dik, duidelijk een naslagwerk, maar het is zo leuk geschreven dat je er gewoon elke dag een paar bladzijdes uit wilt lezen. Just for fun. En dan steeds bedenkt ‘oh ja, dat ga ik maken’.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 34,95)

//www.instagram.com/p/BeQAAGaF0_3/?taken-by=leclubdesvins

Wijnroutes (Lonely Planet)

Dit boek heb ik al een tijdje en is vooral een boek om bij weg te dromen. Het wijnroutes boek van Lonely Planet dient als de perfecte voorbereiding van je reis. Zoek op waar je het beste kunt logeren in de Languedoc, of waar je het lekkerst dineert op Sardinië. Schenk een glas – zeg Bandol Blanc – in en de voorpret kan beginnen!

Status: Gelezen (grotendeels)! Hier te bestellen (€ 25)

Wijn van Nederlandse Bodem

Op mijn wijnweekendje weg in eigen land kwam ik dit boek tegen bij Wijngaard St Martinus, want de wijnmaker is tevens één van de schrijvers: Stan Beurskens. Dat belooft wat.

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 24,99)

Wine – A Way of Life

Oh jee, dit boekenlijstje begint een slecht idee te worden. Dit boek lijkt me dus ook episch. Het is geschreven door Steven Spurrier, je weet wel, de Londenaar die een wijnshop opende in Parijs in 1964. Op zich al een toffe zet, maar hij deed er nog een schepje boven op en organiseerde de Judgement of Paris, waar hij de beste Franse wijnen tegenover de beste Californische zette. De rest is geschiedenis.

Status: Bucketlist! Hier te bestellen (€ 17,81)

Wine Atlas

Ja, dit is zo’n boek die je het beste meeneemt op vakantie naar een wijnland, zodat je daar nog eens even lekker en route of sur place door heen kan bladeren. Deed ik ook tijdens mijn laatste vakantie naar Alentejo waar ik ook nog een aantal flessen scoorde en uiteindelijk € 45 moest bij betalen voor mijn koffer. Oeps. Maar goed, toch blij dat ik dit dikke boek mee heb genomen. Elke wijnregio wordt hier keurig in beschreven door wijngoeroe’s Hugh Johnson en Jancis Robinson.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 40)

Wine Bible

Idem met de Wine Atlas, alle (of in ieder geval de meeste) wijnregio’s staat erin, maar iets romantischer opgeschreven. Het was het eerste wijnboek dat ik kocht en las heerlijk weg.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 22,99)

wijn bijbel lezen
Lekker in de tuin The Wine Bible lezen.

Wine Folly

‘De gids voor de nieuwe generatie wijndrinkers’ staat er op bol.com. Daar ben ik het roerend mee eens. Ik was er als de kippen bij toen Madeleine Puckett, schrijver van dit boek en oprichter van de blog Winefolly.com, aankondigde een boek te gaan schrijven. Het is toegankelijk geschreven, heel visueel en ik vond (en vind nog steeds) het boek heel handig bij het leren proeven.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 22,99)

Wine Grapes

Ja, dit is me er eentje, hoor. Dit boek, ook van de hand van Jancis Robinson, beschrijft 1386 druivenrassen. Het is niet een boek dat je ‘even gaat lezen’, maar wel eentje die je open slaat als je weer eens een wijn drinkt van een onbekende druif. Gewoon leuk om te hebben.

Status: Gelezen! Hier te bestellen (€ 129,99)

//www.instagram.com/p/BhoAAOdh7dS/?taken-by=leclubdesvins

Wine & War

Over hoe de nazi’s er (naast alle andere gruwels ook) vandoor gingen met de grootste schat van Frankrijk: de wijnen. Het gaat onder andere over de creatieve manieren die Franse wijnboeren vonden om hun wijnen en wijnkelders te beschermen.

Status: Staat klaar in de kast. Hier te bestellen (€ 14,99)

101 Wines to try before you die

Leuk boekje om te krijgen, ik weet niet of ik het zou kopen. Al vind ik het wel leuk dat de Chenin Blanc van DeMorgenzon erin staat. Oké, ook geen goedkope wijn (€ 29,95) maar zeker te doen als je een keertje uit wilt pakken. Nu ben ik toch benieuwd welke wijnen er nog meer in staan…

Status: Nope, leuk verjaardagscadeauboek. Hier te bestellen (€ 12,99)

24-hour Wine Expert

Nooit gelezen, want ik dook gelijk in The Wine Bible toen ik dacht ‘hey, wijn is leuk’. Mocht jezelf, je buurvrouw of vriend ineens ook wijnfan worden, dan is dit boekje een leuk begin.

Status: Nope, leuk verjaardagscadeauboek. Hier te bestellen (€ 8,99)

Heb ik een wijnboek gemist?

Heb je zelf nog een boekentip, die niet in dit rijtje wijnboeken staat? Dan hoor ik dat heel graag. Laat een reactie achter hieronder. Ben ook heel benieuwd welke boeken jij al hebt gelezen en wat je er van vond.

Like what you read? Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Deze blogpost bevat één of meerdere affiliate links. Lees hier meer.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

9 comments

  1. René says:

    ‘Weg van wijn’ – de lekkerste wijnverhalen van Onno Kleyn.
    Leest zalig weg, net zoals de wijnen die hij beschrijft lekker wegdrinken, hoe verschillend ze ook zijn. Want dat is wat er gebeurd als je dit boek leest, waarin Onno Kleyn veel wijnen beschrijft in korte verhaaltjes.
    Slecht voor je portemonnee, goed voor je wijnkennis.

  2. Sarinah says:

    Dit had ik dus nou nét nodig. Ik zie door de bomen het bos niet meer en heb al zoveel teleurstellende, nietszeggende boekjes gezien/gekregen. En grappig geschreven, ben zelf ook, hoe zullen we het noemen…kritisch over natuurwijnen en die proefkalender (ook een app voor, btw!) vind ik ook de grootste kul ever.

    • Hahaha, mooi. Ben ook nog niet overtuigd over die proefkalender.
      Zo te horen wordt het tijd voor een écht boek. The Wine Bible en The Wine Atlas zijn ge-wel-dig voor als je gewoon net ff wat meer wilt weten. Of wordt het I taste Red?

      Dank je voor je leuke reactie!!

  3. lars says:

    Ik heb deze laatst aangeschaft, best een leuk hebbedingetje.
    Champagne [Boxed Book & Map Set]
    The Definitive Guide to the Wines, Producers, and Terroir of the Iconic Region

    Verder heb ik deze klassieker ook liggen; The World Atlas of Wine

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.