Amanteigado is het lekkerste kaasje ooit!

Amanteigado is het lekkerste kaasje ooit!

Als je fan bent van romige, boterzachte kazen,¬†zit je gebakken met¬†amanteigado. Letterlijk vertaald staat amanteigado voor ‘boterachtig‘ en dat is ‘ie zeker als je ‘m een tijdje buiten de koelkast zet.¬†Finger-licking good.

Boterzacht kaasje: Amanteigado

Amanteigado is een schapenkaas uit Portugal met een hele fijne textuur en zachtheid. Het is niet altijd schapenkaas, soms wordt er ook koeien- of geitenkaas gebruikt of een mix van de drie kazen.

Haal de¬†amanteigado het liefst een uurtje van te voren uit de koelkast. Dan kan de kaas op kamertemperatuur komen en¬†wordt de binnenkant lekker¬†smeu√Įg. Snij het topje eraf, zodat je de kaas er uit kunt lepelen. Heerlijk bij de borrel, als voorgerecht, maar ook als nagerecht op een kaasplankje. Wat je ook doet:¬†wees er vlug¬†bij, want¬†dit kaasje gaat snel!

amanteigado

Wijnspijs

Ik zou beter kunnen zeggen wat je er niet bij kunt drinken. Amanteigado kan bijna bij alles. Het enige wat ik niet zou doen, is een zware hout gelagerde rode wijn. Nee, combineer het liever met een vinho verde Рde witte, frisse wijn uit het noorden van Portugal. Een goede oppepper na een dag werken. Het is ook fantastisch in een salade. Weer eens wat anders dan een salade geitenkaas. Maak het feest compleet met een beetje chutney van kweeperen.

Net zo goed gaat het bij een glas ruby port voor of na de maaltijd. Hmmm… het water loopt me al in de mond. Toch liever een rode wijn? Kies dan een¬†jonge, fruitige wijn uit de¬†D√£o of Alentejo.

amanteigado

Waar te koop

Op het moment van schrijven zit ik lekker in het zonnetje in Portugal. Je vindt deze kaasjes hier in elke supermarkt. In Nederland Рheb ik even snel opgesnord Рvind je amanteigado bij de betere kaaswinkels. In de Markthal in Rotterdam zit een Portugees winkeltje: Food & Wine Adega. Hier heb ik het ook wel eens zien liggen.

Meer recepten? Check dan de Wijnspijs-pagina.
Ga je dit kaasje ook serveren op de eerstvolgende VriMiBo? Tag me, tag me, tag me! Dat kan via Facebook of Instagram of gebruik de hashtag #leclubdesvins. Santé! 

Foto: bron, andere foto’s Le Club des Vins
Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

3 comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.