Bij de champagne: brie met frambozen en walnoten

Bij de champagne: brie met frambozen en walnoten

Stel je voor: gesmolten brie met sugar-coated walnoten en frambozen gemarineerd in honing en balsamico-azijn. Kan het leven nog mooier worden dan dit? I think not.

Oké, ik zal toegeven dat ik dit recept niet zelf heb verzonnen, maar tegen kwam op Instagram. Als ik iets lekkers zie, maak ik vaak even een printscreen, zodat ik het niet vergeet. Voor de kerstdagen scrollde ik even door mijn opgeslagen receptjes en zag ik deze weer. Man, oh, man, wat heerlijk. Een top combinatie met Champagne: brie met frambozen en walnoten.

Ingrediënten:

  • Een ronde brie of twee puntjes brie
  • 80 gram witte basterdsuiker
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 25 gram honing
  • 1/2 eetlepel balsamico-azijn (of naar smaak)
  • 150 gram frambozen
  • 110 gram walnoten
  • Klontje boter

Stappenplan:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Smelt ondertussen een klontje boter in de pan met de suiker.
  3. Voeg de walnoten toe en bak voor 5 minuten. Roer regelmatig, zodat de suiker niet verbrand.
  4. Na 5 minuten is de suiker zo goed als opgelost en geeft het een mooi laagje om de walnoten. Laat ze daarna afkoelen op een bord (pas op dat ze niet gaan plakken).
  5. Snij de bovenkant van de brie en leg het in een overschaal. Besprenkel met bruine suiker.
  6. Bak de brie in 12 minuten in de voorverwarmde oven.
  7. Mix de honing en balsamico-azijn in een pannetje op laag vuur of in de magnetron. Haal van het vuur en marineer de frambozen erin.
  8. Dan is het tijd om alles bij elkaar te voegen. Leg de brie in een mooie schaal en strooi de walnoten en frambozen erop.

 

Wijnspijs:

Het allerleukst is natuurlijk om hier een glas feestelijke bubbels bij te serveren. Dat kan een gewone brut zijn, of extra feestelijk: rosé champagne. Mijn favoriete rosé blijft die van Bollinger. Onbeperkt champagne drinken? Check dan even 5 champagnes onder de 25 euro.

Originele recept vind je hier.

Met deze post doe ik mee met foodblogevent van december 2016: ‘Bubbles & Bites‘. Le Club des Vins wenst elke wijnliefhebber een fantastisch feestje met Oud & Nieuw en de beste wensen voor 2017! 

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

2 comments

  1. Avatar Daphne says:

    Wat mijn mooi receptje! Ik had besloten dat we met oudjaarsavond voor een kaas-worstjes borrelplank zouden gaan en natuurlijk oliebollen, maar misschien maak ik deze er wel bij als warm hapje bij de champagne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.