Champagne sabreren kun je leren

Champagne sabreren kun je leren

In een vlaag van hysterie had ik al eens geopperd dat we, de vriendengroep, moesten leren sabreren. Niemand was zo enthousiast als ik, maar blijkbaar was het ‘Nadien met een sabel’-idee toch blijven hangen. Voor mijn dertigste verjaardag heb ik namelijk het tofste cadeau ooit gekregen: een sabel (met mijn naam ingegraveerd!). Zo geschiedde dat ik op zondagmiddag een fles bubbels opende met mijn eigen sabel. Wonder boven wonder ging dat in Ă©Ă©n keer goed*.

*OkĂ©, in Ă©Ă©n keer goed moet ik even herzien. Champagne sabreren kun je lerenHet ging goed in die zin dat ik de kurk er af ‘sabreerde’ (zonder gewonden). Maar een perfecte sabreer-actie ziet er toch anders uit, lees ik op het ConfrĂ©rie du Sabre d’Or – een stichting met een duidelijk doel: het uitdragen van de nobele kunst van het sabreren in Nederland (wauw). Een goede sabreur morst nauwelijks (bij voorkeur geen druppel) wijn en slaat het topje van de hals inclusief kurk in een perfecte snede van de fles zonder splinters. Failed that one, maar goede eerste poging, lijkt me.

Waar komt het vandaan?

Waar begon deze epische traditie? Misschien was het NapolĂ©on, die sowieso altijd in was voor een fles Champagne. Hij was het die zei: “Champagne! In victory one deserves it; in defeat one needs it.” Die tijd zie ik een beetje voor me als Game of Thrones, waar iedereen op paarden rijdt en een sabel slash zwaard op zak heeft.

Er gaat een legende dat Napoléon een fles champagne sabreerde voor de neus van Madame Clicquot, je weet wel, La Grande Dame de Champagne, om indruk op haar te maken. Goeie zet!

Champagne sabreren kun je leren

Voordat je ook maar denkt te beginnen, zorg in ieder geval dat al je dierbaren op veilige afstand van het spektakel staan. Het feestje is geen feestje meer als je iemands neus afsnijdt met je sabel.

Zelf aan de slag? Volg het stappenplan van Winefolly (aangevuld met insider-information) of kijk op de website van ConfrĂ©rie du Sabre d’Or:

  1. Koel de champagne tot ongeveer 5 – 6 graden (bijv. door een uurtje in de vriezer te leggen).
  2. Verwijder alle folie
  3. Verwijder het muselet of laat het losjes om de kurk zitten (zie video)
  4. Kies je sabel. Het tofst is natuurlijk met je eigen sabel, maar blijkbaar kan het ook met een lepel of een mes.
  5. Hou de champagne in een hoek van 30 graden voor je neus.
  6. Check of je met je sabel langs de naad van de fles kunt glijden zonder obstakels (lijmresten, folie, etc.)
  7. Glij met je sabel langs de naad van de fles in Ă©Ă©n vloeiende beweging en HATSA!
Champagne sabreren kun je leren
Voor de optimale beleving kun je je duim beter in de ziel van de fles houden.

Come quickly, I’m tasting the stars!

Meer over Champagne weten? Dan zit je goed, want ik LOVE champagne. Check deze blogs:

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. DĂ© plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

2 comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.