Wijnspijs: Cheesecake van geitenkaas met rodeuienjam

Wijnspijs: Cheesecake van geitenkaas met rodeuienjam

Na enig speurwerk op de interwebs kwam ik dit gerechtje tegen: cheesecake van geitenkaas met rodeuienjam. Qua looks een soort monchoutaart, maar dan hartig. Klinkt goed, toch?

Tijdens het kalkoendiner van een paar weken geleden serveerde ik ‘m met de Bon Vallon Chardonnay van De Wetshof uit Zuid-Afrika. Werkelijk waar, een pareltje. Allesbehalve een doorsnee chardonnay, want deze wijn komt uit Robertson Valley, waar een ideaal klimaat heerst. Overdag is het warm, maar ’s nachts koelt het af door het briesje van de Indische Oceaan. Het verschil in dag- en nachttemperatuur doet de chardonnay goed. Niet van die overdreven rijpe fruittonen, maar een frisheid waarvan de scherpe randjes af zijn gehaald door de sur lie rijping.

Cheesecake geitenkaas rodeuienjam
Hoe gezellig.

Cheesecake, de ingrediënten

Bij de ingrediënten horen ook keukenbenodigdheden die je het leven makkelijker maken. Ik heb een theezeefje gebruikt (een leeg theezakje zou ook kunnen als je die hebt). De cheesecake heb ik gemaakt in een kleine ronde springvorm van 20 centimeter. Bakbonen helpt bij het gelijk garen van het bladerdeeg; de vulling gaat namelijk niet de oven in.

Ook is het goed om te weten dat de cheesecake ongeveer 3 uur moet opstijven in de koelkast. Begin dus op tijd.

Rodeuienjam

  • 200 gram rode ui, fijn gesnipperd
  • 175 gram bramenjam of – gelei
  • 30 ml balsamicoazijn
  • 1 kruidnagel
  • 1 jeneverbes
  • 1-2 takjes tijm
  • 1 knoflookteentje, geperst
  • snufje zout
  • olie

Bodem van de cheesecake & garnering

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 10 gram sesamzaadjes
  • 10 gram maanzaadjes
  • grof zeezout
  • Klontje roomboter
  • tuinkers

Vulling van de cheesecake

  • 250 gram verse geitenkaas
  • 75 gram roomkaas
  • 100 gram mascarpone
  • 1 blaadje gelatine

Stappenplan cheesecake

Laten we beginnen met de rodeuienjam, zodat dit af kan koelen terwijl je de rest maakt.

  1. Snij de rode uien fijn.
  2. Zet een pan op het vuur met een drupje olie. Bak hierin de ui fruitig. Voeg halverwege de geperste knoflookteen toe en een snufje zout.
  3. Voeg de jam en balsamico toe. Doe de kruidnagel, jeneverbes, tijm in een theezakje of een theezeefje. Voeg dit toe aan het rodeuienmengsel.
  4. Laat het pruttelen op een zacht vuur voor ongeveer 30 minuutjes.
  5. Als het klaar is, kun je het theezeefje verwijderen en de pan laten afkoelen. Zet daarna in de koelkast.

Deel één is klaar. We gaan nu verder met de bodem.

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Rol het bladerdeeg uit en snij op maat. Ik deed de bodem gelijk in de springvorm en bakte deze gaar met bakbonen erboven. Plaats in de oven voor 10-15 minuten.
  3. Smelt ondertussen een klontje boter in de pan of magnetron.
  4. Meng de maanzaadjes, sesamsaadjes en een snufje zout door elkaar.
  5. Haal de bodem uit de oven en laat afkoelen. Afgekoeld? Bestrijk ‘m dan met boter en strooi je maandzaad/sesam/zout mengsel erover heen (of ertussen als je twee plakken hebt gemaakt).

Jam, check. Bodem, check. Tijd voor de geitenkaasvulling en het afmaken van de taart.

  1. Verwarm een pannetje en meng de kazen door elkaar. Zodra de kazen gemengd zijn, haal je deze van het vuur.
  2. Week de gelatine in koud water voor 4 minuten, knijp daarna uit en voeg bij de warme kaas. Roer totdat het goed gemengd is.
  3. Giet het kaasmengsel over de bodem en zet in de koelkast om op te stijven.
  4. Daarna – voordat je de cheesecake gaat server – voeg je de rodeuienjam toe en wat tuinkers.

Meer wijnspijs?

Geen zin in chardonnay? Had ik al gezegd dat de Bon Vallon wel echt heel anders is dan de gemiddelde chardonnay? Goed. Gelukkig voor jou kun je met dit hapje heel veel kanten op. Te beginnen met een classy rosé champagne, want geitenkaas. Een strak kaasje, dat past bij een strakke bubbel. Soms is het leven zo simpel. Rood fruit maakt dat je die tonen ook in de wijn kunt zoeken, vandaar de rosé versie van champagne. Een van mijn favorieten is de Philloponnat Brut Rosé, waarin pinot noir domineert. Met die rood fruit tonen zit het dus wel goed. Zalig.


Like what you read? Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.