Clubben in Ede

Clubben in Ede

Gisterenmiddag reisde ik af naar het pittoreske Ede voor een middag wijnproeven bij collega Melissa en haar familie. We maakten een klein wijnreisje rond de wereld. Van Zuid-Afrika via Italie en Spanje naar Frankrijk. Maar eerst beginnen we natuurlijk met ‘hoe proef je wijn?!‘ en schud ik de 5’en weer uit mijn mouw.

Spier Estate Chenin Blanc 2016

Na het succes op het eerdere clubavondje De Vergeten Druif leek het me leuk om weer met de chenins te beginnen. Dezelfde druif, dezelfde streek, maar een groot verschil. De één is piepjong, de ander houtgerijpt. Kun je dat proeven?

Nou en of. De jonge chenin is lichtgewicht, stuivend en lekker fris. Appel, passiefruit en citrus. Dé zomerwijn op een terras. We combineren, alsof het een sauvignon blanc is, met geitenkaas. Ook prima om zo te drinken. Het liefst per fles!

IMG_1038

De houtgerijpte chenin, een 2014, is heel andere koek. Het frisse fruit heeft plaats gemaakt voor rijp fruit. Rijpe ananas, perzik met een toefje citrus voor de balans. Als gevolg van de houtlagering proeven we vanille en honing. Een rijpe, intense wijn die we combineren met een stukje eendenborst in een volle sinaasappelsaus van traiteur Treuren in Rotterdam.

Chateau d’Eclans Whispering Angels 2015

Traditiegetrouw fiets ik er een rosé uit de Provence tussen om even te vertellen hoe mijn wijnverhaal precies begon. Vandaag hebben we weer een bijzonderheid in ons midden, want hij wordt gemaakt door de voormalig wijnmaker van Chateau Mouton-Rothschild én hij is in 2014 uitgeroepen tot ‘European Wine of the Year’. Grote namen, grote wijn. Dat was precies het doel van de eigenaar, die wilden namelijk Domaine d’Ott, het beroemde wijnhuis uit de Provence, een keer een uitdaging (lees: concurrent) bieden. Dat lukt dus aardig.

IMG_1033
De gastvrouw herself

De ‘instaprosé’ van het chateau – die overigens begint bij een prijs van € 18,75 – is de Whispering Angels. Prachtige rosé. Pipsroze van kleur, zoals dat hoort in de Provence. Geurt naar aardbeien en bloedsinaasappel. Wij combineren ‘m met een caprese-torentje, maar snappen allemaal dat het ook fantastisch zou werken met gegrilde zalm.

Whispering Angels is te bestellen bij Wijnig.nl 

Giacosa Fratelli Barbera d’Alba ‘Bussia’ 2014

Ik ontdekte de Barbera d’Alba toen ik op vakantie ging naar de Piemonte. Vroeger werd de barbera-druif als het zwarte schaap van de Piemonte. Door de grote opbrengst ontstonden er dunne, nietszeggende wijnen. Pas toen de wijnboeren op lagere rendementen overgingen, veranderde de wijn naar een wijn met een krachtige, maar o zo fruitige smaak.

De wijn van Giacosa wordt gerijpt in grote neutrale vaten, zodat de fruitaroma’s bewaard blijven. Dat proeven we ook in deze wijn. Toch is hij wel wat scherp. Dat komt waarschijnlijk door de hoge zuurgraad van de barbera-druif. De tafel concludeert dat je er wat bij moet eten.

En voor ik het weet, is het bordje ‘salame al tartufo’ leeg. Die combineerde goed bij de Barbera d’Alba. Een makkie, want truffel komt ook uit de Piemonte. What grows together goes together – les 1 in de wereld van wijnspijscombinaties.

Giacosa Fratelli Barbera d’Alba is te bestellen bij Wijnig.nl 

Petalos Bierzo Mencia 2013

Een onbekende in ons midden: de mencia druif uit het Spaanse Bierzo. Naast Spanje groeit de druif enkel in Portugal, waar hij als ‘jaen’ door het leven gaat. Toffe naam. Ja, en?

Terug naar Spanje. De mencia druif is hip & happening in wijnland. Misschien komt dat omdat we een beetje klaar zijn met die bombastische wijnen? De wijnen van de mencia-druif zijn heerlijk fruitig: bosvruchten, aardbeien, blauwe bessen. De meeste worden jong gedronken, maar een aantal ervan ondergaan een houtlagering en kunnen gemakkelijk een jaar of 5, 6 ouderen.

IMG_1037
De gevulde champignons nemen gretig aftrek.

De Petalos heeft 10 maanden op Frans eiken gerijpt. We proeven een subtiel snufje hout tussen al het fruit. Een rijke, maar toch zachte wijn. Ik serveerde er gevulde champignons, salami en de Spaanse schapenkaas manchego bij. Bij het diner wordt de wijn opnieuw geschonken bij de steak.

Petalos Bierzo is te bestellen bij Wijnig.nl

Chateau Suau Barsac 2011

Voor de laatste ronde had ik Melissa en Martin gevraagd een Sauternes mee te nemen uit Frankrijk. Zonder specifieke instructies, behalve dat ze er minimaal 10 euro voor moesten neerleggen, kwamen ze terug met Chateau Suau 2011. Geen gekke keuze. Het is namelijk een 2ieme Grand Cru Classé.

IMG_1042

Die classificatie dateert uit 1855, maar is nog steeds hartstikke actief. Als het gaat om dessertwijnen, staat het beroemde Chateau d’Yquem bovenaan. Chateau Suau is de kleinste van de club chateaux en is daarom moeilijker in Nederland te verkrijgen. Het komt uit Barsac, een dorpje in de Sauternes, die hun eigen naam op de fles mogen zetten.

In 2013 is het Chateau overvallen. De inbrekers waren niet op zoek naar geld, maar namen druiven mee. Het waren kenners, want de druiven waren keurig geplukt. De buit had een totale waarde van 20.000 euro!

We combineren de dessertwijn met de klassieker: foiegras op briochebrood. Een onbeschrijfelijk goede combinatie!

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.