Nu in het glas: Creation Wine Viognier

Nu in het glas: Creation Wine Viognier

Wie wel eens in Zuid-Afrika op vakantie is geweest, is vast en zeker Hermanus tegengekomen in de Lonely Planet. Deze kustplaats staat namelijk te boek als de walvissenhoofdstad van Zuid-Afrika.

Twintig kilometer verderop, aan de Walker Bay, ligt Creation Wines Estate. Het wijnhuis is in 2002 opgericht door Jean Claude en Carolyn Martin, die beide wijn met de paplepel ingegoten hebben gekregen. “We waren lekker aan het BBQ’en en het volgende moment waren we eigenaar van een stuk land in de Hemel-en-Aarde-Ridge”, vertelt Carolyn. Daar waar nog nooit iemand eerder wijnstokken had aangeplant, in een uithoek van de Walker Bay Region, besloten Jean Claude en Carolyn een wijnhuis op te zetten.

Afbeeldingsresultaat voor hemel en aarde vallei wine map"
Bron: Decanter.com

Hoe meer ik te weten kom over Creation Wines, hoe meer ik er naartoe wil. Carolyn heeft zich he-le-maal toegelegd op wijnspijs. Op Vinoblogie – Karin is er wel geweest – lees ik dat je zelfs kan ontbijten in acht gangen. En met wijn. Nu vraag ik je: dat wil je toch?

Meestal wanneer er een afgevaardigde van een wijnhuis komt vertellen, gaat het helemaal niet over wijnspijs-combinaties. Nee, dan gaat het vaak uitsluitend over de wijn. Niet bij Carolyn, die honderduit vertelt over de meest waanzinnige combi’s. Ze is nog geen drie zinnen verder en je begint spontaan te watertanden. “Pinot noir with bay leaf gelato”. Say what? “Viognier with coconut and almond smoked salmon fishcakes”.

Dit wil ik zo graag. Kijk ook eens op de website van Creation Wine, alle wijnen zijn voorzien van tips en zelfs complete recepten.

creation wine

Verrassende viognier

Er zijn maar weinig viogniers waar ik blij van word, maar dit is er eentje. De wijnen uit de Rhône schat ik steevast te laag in, zo bestempelde ik ooit een AOC Condrieu als ‘acceptabel’. Oeps.

Het leuke aan deze viognier is dat ie goede zuren heeft. Die frisheid geeft viognier – die best wel mollig kan zijn – spanning mee. Het herkenbare aroma’s van perzik, abrikoos en bloemen zijn zeker niet vergeten, maar het is subtiel en enorm goed in balans met het frisse randje. Dat laatste heeft ongetwijfeld te maken met de locatie van de wijngaard. Met een beetje geluk kun je vanuit de wijngaard een walvis voorbij zien zwemmen. De koele winden vanaf de kust razen door de wijngaarden en dat is precies wat viognier nodig heeft. Ook is er een groter verschil tussen dag- en nachttemperatuur wat bijdraagt aan het behoud van de zuren.

Op de website van Creation lees ik dat viognier ook goed gaat met koriander. Ik denk aan noodles met gestoomde kabeljauw, lente-ui, citroengras en een beetje koriander. YUUUMMMM!!!!

Bedankt Vinites voor de uitnodiging!

Vanaf 2020: elke maandag een nieuw artikel online!

Like what you read?

Volg Le Club des Vins dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.