De hotspots van Texel: Skuumkoppen, Viswijven en Dorstige Tijgers

De hotspots van Texel: Skuumkoppen, Viswijven en Dorstige Tijgers

Wat te doen op Texel? Wat zijn de hotspots van Texel? Waar drinken de bonkige eilandbinken hun vrijdagmiddag biertje? Waar moet je als hippe vogeltjeskieker (toerist) je craftbier drinken? Opvallend vond ik online bar weinig over leuke en bijzondere barretjes en kroegjes. Een café plan voor Texel ontbreekt. Dus met een missie vertrokken we naar Texel: Keihard chillen, het eiland verkennen, Texelse bieren drinken en op zoek naar dé hotspots van Texel. Genoeg reden dus om na lange tijd weer eens een blog te publiceren.

Het eilandleven van Planeet Texel

Vanaf de ‘Overkant’ Den Helder is het slechts 4km varen en rijden we vrijdagochtend het eiland op. De oneindig veel schapen en lammetjes tussen de gele paardenbloemen vallen gelijk op. Het voelt voor ons als Walchenaren (schiereiland van Zeeland) een beetje als thuiskomen. Strand, zee en toeristische dorpjes die door de vlakke polders met boerenbedrijven en mini-campings worden afgewisseld. “We know the drill”. Het waait altijd, op de strandtenten heb je geen bereik en je zegt ‘heuj’ tegen iedereen.

Texels Speciaal Bier

Laten we maar direct beginnen waar wij het weekend ook mee zijn begonnen; Een Texels Skuumkoppe. Het donkere witbier, vernoemd naar de schuimkoppen van een ruige zee wordt echt overal van de tap geserveerd. De proefnotities zal ik voor deze hotspot blog achterwege laten, maar mocht je de 12 verschillende bieren willen proeven dan is een bezoekje aan de Texelse brouwerij met het proeflokaal een bezoekje waard. Natuurlijk is het een behoorlijk toeristisch gebeuren, maar het proefplankje als tussenstop van een fietstochtje is een dikke tip om de verschillende bieren naast de bekende Skuumkoppe te proeven.

Camp Silver Island Hideaway

Wij dronken onze eerste Skumkoppe bij aankomst op Camp Silver Island Hideaway. Het Paradijs in de Polder. Acht zilver Amerikaanse caravans die verbouwd zijn naar een luxe hotelkamer met alles er op en eraan. Allemaal met een schitterend uitzicht op de weilanden. Er is een gezamenlijke keuken voor het lokale biologische ontbijt met allemaal streekproducten van de verschillende boerderijen uit de omgeving. En waar je zelf 24/7 je bier en wijn, koffie en thee, snacks kan pakken en pizza’s kan bakken. Slechts een kwestie van turven. Niets ontbreekt, aan alles is gedacht en alles is fantastisch tot in de puntjes verzorgd. Wie wil nou niet wakker worden midden in de natuur, met het zonnetje in je gezicht, schitterend uitzicht en met toch een beetje luxe? Na het heerlijke ontbijt pakken we de fiets om om het eiland te verkennen.

Mocht je zelf geen zin hebben om te fietsen, of het regent? De Texelhopper rijdt langs alle dorpjes.

Het Café Plan van Texel

Peek Streetfood Bar

Als ik googelde op Hotspots van Texel dan sprong Peek Streetfood Bar in Den Burg er wel uit. Dus wij sprongen na de Skuumkoppe direct op het fietsje tegen in de wind richting Den Burg om Texelse hipsterlekkernijen te scoren. “Vrijwel alles is hier lokaal gemaakt, met ‘grondstoffen’ van het eiland en zonder kunstmatige toevoegingen.” Dikke tip: De Hamburgers van Texels Rund en de Lams- en geitenkaaskroketten.

Strandpaviljoen TWAALF

Door de tip van de barvrouw van Peek Streetfood Bar plannen we onze fietsroute voor de zaterdag langs de kust om vervolgens bij Paal 12 (op Texel zijn de delen van het strand weergegeven door genummerde palen) te kunnen lunchen. “Daar komen wij Texelaars graag.” Strandpaviljoen TWAALF ligt een beetje in de middle of nowhere, weg van de massa, achter het bos en de duinen. En inderdaad niets gelogen. Het is een strandtent, hoe een strandtent moet zijn met een Texels karakter en met een verrassende lokale kaart. Relaxte sfeer en weinig poespas, maar dan wel met oog voor detail. Bij de houtkachel, loungend op vintage stoelen en met zand onder de zolen, genieten we van Texelse lokale producten onder begeleiding van een blonde Springtij van de Texelse brouwerij.

Speciaalbieren bij de 12 Balcken

Wil je naast de Texelse bieren ook eens wat anders qua bier op Texel? Taveerne De 12 Balcken in Den Burg is dan onze tip. Deze bruine kroeg onderscheidt zich met een grote bierkaart. Ruim 100 bieren op de flex en altijd wisselende bieren van de tap. “De Twaalf Balcken staat op plaats 12 van de café top 100 van Misset Horeca en zijn lid van de Alliantie-van-Biertapperijen.”

Wij probeerden, lekker aan de bar hangend, de Tapbier van de Maand, ‘Uit je wak IJsbeer’ van Brouwerij de IJsbeer. Volgend door de Troubadour Magma, een Triple IPA van Brouwerij The Musketeers. En om het af te leren de lekkere doordrinkbare Dorstige Tijger, een IPA van Brouwerij Ramsus en een romige zware blond, genaamd Viswijf. Verrassend!

Texelse Gerrechies bij Drank & Spijslokaal Het Schoutenhuys

We blijven nog in Den Burg, maar gaan van de bieren nu over naar de wijnspijs combinaties. Als je voor het échte werk gaat, dan moet je eigenlijk reserveren bij sterrenzaak Bij Jef. Dat hebben wij niet gedaan, maar hebben ons wel laten verrassen door de Texelse mini-gerechtjes bij Het Schoutenhuys. De ‘gerechies’ zijn een leuke manier om verschillende smaken, gerechten en structuren te proeven. Daarbij dronken we een Chablis van Domaine Hamelin bij de visgerechtjes, Pinot Noir bij de haas en de Galloway rund en een Colheita Port bij Texelse kaasjes.

Strandtent Kaap Noord bij Paal 33

Dan is het de volgende dag tijd om uit te waaien op het strand en te wandelen door de kilometers brede duinen. Helemaal in het noorden van Texel, met Ameland in zicht en bij de bekende vuurtoren. We plannen een route richting paal 33. We zijn door onze gastvrouw getipt om Strandpaviljoen Kaap Noord bij Cocksdorp te bezoeken. “De beste strandtent van het Noorden.” Om het af te leren bestel ik desembrood met Texelse oude kaas van kaasboerderij Wezenspyk.

Typisch Texels

Texel heeft ons dus verrast. Tussen de schapen, koeien, tulpen, ganzen en paarden heeft Texel leuke horeca tentjes verstopt. Alles is er typisch Texels. Texelse oesters, Texelse lamskroketjes, Texelse asperges en Texels bier. Eén ding is zeker; ze zijn met recht trots op hun eiland. En inderdaad, wij vonden Texel ook echt super chill. Zelfs het tegen de wind fietsen is relaxed op deze manier.

Wij gaan snel nog een keer terug en dan met ons caféplan onder de arm. We boeken dan zeker weer bij Camp Silver. Als razende reporter zal ik dan voor Nadien, misses Le Club des Vins, ook verslag doen van de meest Noordelijke wijngaarden van Nederland; Wijngaard De Kroon. Want die waren nog niet geopend. En ik zou dan graag eten bij restaurant De Luwte. Een klein restaurantje waar waar gekookt wordt met verrassende, biologische en lokale producten. Helaas waren ze gesloten. Genoeg reden dus om nog een keer terug te komen.

Wat zijn jouw hotspots van Texel, wat moet er opgenomen worden in het caféplan? Of waar moeten we de volgende keer een café plan van maken? Ik hoor het graag.

Rood gelakte nagels en fan van bier! Rauw, Rotterdams en met Zeeuwse nuchterheid zal ik mijn bier belevingen met veel liefde delen!

2 comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.