De mooiste wijnen van 2018

De mooiste wijnen van 2018

Wat een mooie wijnen heb ik dit jaar geproefd. Op mijn instagram (@leclubdesvins) hou ik redelijk bij wat ik zoal drink, dus mocht je nog meer inspiratie willen, neem dan vooral een kijkje.

Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van de mooiste wijnen van 2018. Het is niet te doen om hier een volgorde in aan te brengen, dus ik doe ‘m gewoon zoveel mogelijk chronologisch. Komt -ie.

Domaine des Baumard, Clos de Papillon 2006, Savennières

“If you’re looking for a winter-weight white wine, one that’s substantial enough to warm the insides yet elegant enough to dance intimately with many different foods, I’ve got a name for you: Savennières.”

Dat zei Eric Asimov over Savennières in The NY Times en slaat de spijker op z’n kop. Het is een wijn waar je bij moet nadenken, waar je aan wil blijven ruiken. Elke keer ontdek je weer iets nieuws en dat is te gek. In mijn klimaatkast ligt nog een 2007 en een 2015. Goals. 

View this post on Instagram

Gotta love old chenin 😍

A post shared by Nadien 🍷 leclubdesvins.nl (@leclubdesvins) on

Heucq, Champagne Brut Nature, non-vintage

In maart trok ik er samen met de Wijnstudio op uit naar de Champagne. In drie dagen bezochten we zeven champagnehuizen. Dat lijkt veel, maar zeg nou zelf: krijg je ooit genoeg van Champagne? Ik niet, hoor. Een onbekende speler, maar waarvan ik me de Brut – Nature (100% meunier) nog als de dag van gisteren herinner is Heucq.

Ontmoet de druif: ASSYRTIKO

Begin 2018 bezocht ik samen met @iamelef de stad Athene en maakte ik kennis met assyrtiko, de witte druif van Santorini. Een van mijn favorieten is de assyrtiko van Gaia. Zo heerlijk fris, maar toch een volle mond wijn. Laat dit de zomerwijn van 2019 worden!

Athene is groot, maar zo mooi. Het ene moment zie je een billboard en een modern gebouw, het andere moment een pilaar of tempel van duizenden jaren geleden. Da’s toch vet. En als je dan toch overweegt om te gaan, ga dan begin juni en pak het Athens Wine Festival mee.

Agusti Torello, Kripta Cava 2008

Natuurlijk mogen de cava’s van Agusti Torello niet ontbreken in dit rijtje. De Kripta Cava, in zijn bijzondere amfora-vormige fles, is het vlaggenschip van dit cavahuis. Wauw, de geur: appel-notentaart net uit de oven, gebakken appel, vanille. Hmmm….

Eerder dit jaar proefde ik de hele serie bij Wijnhandel Peeters.

View this post on Instagram

Na al dat champagne geweld van de afgelopen weken leek het me goed weer even over te stappen naar #cava 🥂🇪🇸 het Spaanse equivalent van #champagne 🍾 Waarom niet beginnen met dit absolute plaatje: Kripta Cava van @agustitorellomatacava ☀️👌🏻🎉 Wow, wat een verhaal. Deze man begon in de jaren zeventig met Kripta, een cava met een lange rijping sur lie, verpakt in een amfora-vormige fles en altijd uit één oogstjaar. Vooruitstrevend wel. Ook de Gran Reserva 2008 was niet te versmaden 😍 Liefde voor cava. Binnenkort meer op Le Club des Vins! • After all the champagne it’s time for Cava, the Spanish answer to Champagne. Why not kick off with the Kripta Cava from @agustitorellomatacava What a wine, what a story 😍😍😍🥂🥂🥂

A post shared by Nadien 🍷 leclubdesvins.nl (@leclubdesvins) on

Ontmoet de druif: LAGREIN

Wijnproeven én skiën. Is dat niet de beste pairing ooit? Vorig jaar werd ik uitgenodigd voor een Wine Ski Safari in Zuid-Tirol. Dit jaar staat het weer gepland op 24 maart. Als je van wintersport en wijn houdt, is dit jouw vakantie. Succes gegarandeerd. Hier ontdekte ik pas echt hoe lekker lagrein kan zijn.

Louis Roederer Cristal 2009 en Louis Roederer Cristal Rosé 1988

Cristal Champagne is ontstaan door een Russische Tsaar. Nicolaas II van Rusland maakte Louis Roederer tot zijn hofleverancier en vroeg het huis een wijn te maken van hun beste druiven. Zoals het een echte tsaar betaamd, wilde hij zich graag onderscheiden van de pleps (en andere tsaars). Dat moest ook te zien zijn aan de fles. Dus werd er kristal gebruikt om de fles te maken. Doorzichtig én deze kristallen fles heeft een platte onderkant; kristal is namelijk zo sterk dat het geen ziel nodig heeft.

Vandaag de dag heeft Cristal Champagne een grote fanbase gevonden in de hiphopwereld. I can’t blame them. Ik pop liever een fles Cristal dan Moet & Chandon, wat jij? Maar pas echt bijzonder was de Cristal Rosé uit 1988, die ik begin april dit jaar mocht proeven. In mijn proefnotities lees ik “citrus, frambozen, gebakken perzik met karamel”.

Chateau Musar

Voor wie deze wijn nog niet kent, dit is een must try. Wees geduldig, want hoe langer je wacht, hoe beter het wordt. Halverwege 2018 werd ik uitgenodigd door Vinites voor een diner met de wijnen van Chateau Musar in de hoofdrol. Wat een geluk.

Wat ik nooit meer vergeet, zijn de rosés. We proefden een 2014 en een 2004 naast elkaar. Het kan kloppen dat je de rosé nog nooit hebt gezien, want ze maken het alleen in goede (lees: koele) jaren. Gemiddeld komt dat drie keer in de tien jaar voor. Het is een rosé om te bewaren én bijzonder detail: het is een assemblage van wit en rode wijn. Dat mag helemaal niet in Frankrijk, maar gelukkig zijn we in Libanon en gelden die regeltjes niet. Het is ook nogal kort door de bocht. Ze doen het immers zelf ook in Champagne.

Chateau Musar bewijst maar weer dat het kan, mits je het goed doet. Het verschil tussen de twee jaargangen – 2004 en 2014 – is enorm. De 2014 heeft iets bitters, net als natuurwijn wel eens heeft. Niet gek, want ze werken hier ook met minimale interventie. Maar in de 2004 is dat helemaal anders. De geur doet me denken aan van die sinaasappelschilletjes met pure chocolade.

View this post on Instagram

Hoewel het alweer een tijdje geleden is, kan ik het me toch nog heeeel goed herinneren. Diner met Chateau Musar wijnen in de hoofdrol bij restaurant @elqatarijne in Utrecht 💯 Ik zat naast Jane (managing director UK van @chateaumusar) Het was te gek. De rosé, die ik nog nooit eerder had geproefd, maakte de meeste indruk. We proefden een 2004 naast een 2014. De 2004 rook als een vintage champagne, en ik associeerde de geur ook met van die sinaasappelstukjes in pure choco. Mooi, hoor. Behoorlijk zeldzaam, de wijn staat niet op de wijnlijst, want ze hebben te weinig flessen. Ongeveer 3600 per jaar, als de wijn überhaupt wordt gemaakt. Ze maken alleen rosé in koelere jaren. Dat komt ongeveer drie keer in de tien jaar voor. Hoop nog eens een flesje te kunnen scoren. Leuk voor later! . . . . #lebanon #libanon #musar #aixrose #wine #nevernottasting #winestagram #instawine #wijn #wijnspijs #wijnproeverij #wset #wsetdiploma #winelover #winepic #winewise

A post shared by Nadien 🍷 leclubdesvins.nl (@leclubdesvins) on

Trimbach Cuvée Frederic Emile 2008 en 2011

In de jaren zestig besloot de familie Trimbach dat het tijd werd voor een tweede, grote Riesling naast de bekende Clos Ste Hune en creëerden ze Cuvee Frédéric Emile. In tegenstelling tot de Clos Ste Hune komt de FE van twee Grand Cru locaties: Geisberg en Osterberg. Beide percelen hebben een bodem van klei en kalksteen over zandsteen. Dit zorgt voor intense mineraliteit en krachtige zuren. We proeven twee vintages, 2008 en 2011. Deze proefsessie laat zien dat ook deze cuvée een groot bewaarpotentieel heeft. De 2011 is zelfs nog een beetje gesloten al beloven de aroma’s van nectarine, rijpe appel en koriander veel goeds. In de 2008 zijn de geuren duidelijker en komt er ook geroosterd brood bij kijken. Wat een wijnen.

Lees meer over de proeverij met Jean Trimbach >

Jean Francois Ganevat Cuvée Florine

Al heel lang stond op mijn lijstje om een keer bij De Klepel te eten. Met Job Seuren en Niek Beute als sommeliers kan het niet anders dan dat het hier goed toeven is. Samen met Karin van Vinoblogie schoof ik aan voor een diner met TE GEKKE wijnen. Job Seuren liet me kennis maken met de chardonnay – Cuvée Florine – van Jean Francois Ganevat. Bij kenners een begrip uit de Jura, ik had er nog nooit van gehoord. Er ging een totaal nieuwe wereld voor me open!

Fanny Sabre Cuvée Anatole 2017

Oh gosh, mag ik weer terug naar deze heerlijke camping in de Bourgogne? Alhoewel heerlijk. De camping was misschien niet onze beste keuze, maar we hadden er alles wat we nodig hadden en we keken praktisch uit over de wijngaarden van Nolay. ’s Avonds was het niet bijster warm, dus we hoefden niet per se aan de lichte, witte wijn.

Ik kwam de naam Fanny Sabre tegen in Pommard, waar ze een kleine wijnwinkel slash wijnbar heeft. Wat blijkt? Ze is én een vrouwelijke wijnmaker én maakt als een van de weinige een natuurwijn in Bourgogne. Ze heeft plots in Pommard, Volnay en Meursault. Dat vind ik bijzonder, want dan maak je het jezelf niet makkelijk. Deze Cuvée Anatole is geen grote naam, het is ‘slechts’ een IGP, maar het was wel precies wat nodig hadden op de camping.

Domaine Prieur-Brunet Meursault Charmes Premier Cru 2014

Op diezelfde camping knallen we ook een flesje Meursault open. We zijn er nu toch. Alleen bij de geur stroom ik al vol met liefde. Liefde voor deze wijn, streek en het leven.

Ik schreef er een blog over, een ode aan Meursault.

Jacquesson Champagne 740

Zou dit mijn favoriete NV champagne kunnen zijn? Misschien. Maar het staat dan wel naast Agrapart & Fils Terroirs Extra Brut, hoor. Ook zo’n pareltje.

Deze Jacquesson Champagne 740 is er eentje voor mensen die houden van champagne met kracht. Elk jaar is anders, zo ook de non-vintage champagnes, die altijd worden voorzien van een nummer. Op de website van Jacquesson kun je precies terugvinden waar de champagne uit bestaat. In tegenstelling tot de grote huizen streeft Jacquesson er dus niet naar om elk jaar een consistente stijl neer te zetten.

View this post on Instagram

Laat de bubbels maar knallen. Oh, nee, dat mag juist niet. Ploppen is not done. Een 'zacht pufje' is wel done. Maar goed, heb je wel eens de champagne van Jacquesson geprobeerd? Nou, ik geloof dat ik er een favoriet bij heb. De vergisting vindt plaats in grote houten vaten, waar regelmatig bâtonnage wordt toegepast (= het rondroeren van gistcellen voor meer complexiteit). ⠀ Cuvée 740 bestaat voor het grootste gedeelte uit 2012, aangevuld met reservewijnen (minstens 25%). Dégorgement in januari 2017, dus heeft mooi zo'n 4 jaar sur lie gelegen. ⠀ .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ #champagne #jacquesson #jacquessonchampagne #bubbles #popthechampagne #nevernottasting #wsetdiploma #sden #vinoloog #foodandwine #wine #winetasting #winelover #winetime #winesnob #wineoclock #wineloves #winenerd #winery #wijnproeverij #wijnliefhebber

A post shared by Nadien 🍷 leclubdesvins.nl (@leclubdesvins) on

Tenuta delle Terre Nere Etna Rosato 2016

Natuurlijk blijft de rosé uit de Provence een speciaal plekje in mijn hart houden, maar dit jaar ontdekte ik ook deze Siciliaanse rosé afkomstig van de vulkanische wijngaarden rondom de Etna. Het maakt de wijn complex en geeft haar een lengte waar je u tegen zegt.

Chateau Palmer (en ook Alter Ego en ook Chateau d’Angludet)

De gemene deler van deze wijnen is dat ze gemaakt worden door de familie Sichel. Niemand minder dan David Sichel kwam naar Wijnhandel Peeters om een masterclass te geven over deze wijnen. Dat was de eerste keer dat ik Chateau Palmer proefde en dat was natuurlijk een episch moment. Meneer Sichel gaf weg dat 2015 weleens the vintage of the century kon worden. Zeker weten doen we dat natuurlijk pas over zo’n dertig jaar. Iets meer binnen handbereik is Chateau d’Angludet. Kost nog steeds een paar tientjes, maar dan heb je wel wat.

Chateau de Beaucastel Chateauneuf du Pape 2008 en 2001

In november mocht ik samen met de Wijnstudio binnenkijken bij Chateau de Beaucastel. De wijngaarden met les galets, de wijnkelder en alle wijnen maakten enorme indruk. Maar de meeste indruk maakten de twee oudere jaargangen: 2008 en 2001. Hier kan ik uren aan ruiken. We waren er allemaal eventjes stil van.

Meer over Chateau de Beaucastel? Lees de blog ‘Binnenkijken bij Beaucastel

Maak er wat moois van vanavond!

Want hey, soms moet je het leven ook gewoon nemen zoals het komt. Ja, toch?

GELUKKIG NIEUWJAAR!

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.