De Rotterdam: Proeven op hoog niveau

De Rotterdam: Proeven op hoog niveau

Oeh lala. Afgelopen zondag hadden we een wel heel bijzondere locatie voor de wijnproeverij. We heften het glas op de 43e verdieping van De Rotterdam – het gebouw ontworpen door Rem Koolhaas aan de Maas. Dat is nog eens wijnproeven op hoog niveau. Het thema van deze middag is ‘Les Favorites’, waarbij we dus alle favorieten van de Club proeven.

De line-up: Les Favorites.
De line-up: Les Favorites.

De Pró Cava met ibérico ham

Traditiegetrouw startten we de proeverij met een bubbel. Dit keer neem ik een Cava mee. Dit is bij uitstek een Cava die de smaakpapillen aanwakkert, die je doet snakken naar meer en die er gewoon voor zorgt dat je er zin in krijgt. Kijk, dat zijn toch maar mooi drie eigenschappen die handig zijn bij een wijnproeverij.

Heel ver van Champagne staat ‘ie overigens ook niet af. Cava¬†wordt op precies dezelfde wijze gemaakt als Champagne, maar dan op z‚Äôn Spaans. En dat betekent dat ze veelal hun eigen druivensoorten gebruiken.¬†Er wordt weleens gebruik gemaakt van chardonnay en pinot noir, maar de Spaanse xarel.lo, macabeo en parralledo zie je het meest.

Nog een heuglijk feitje. Sinds heel lang kennen wij een bubbeltax in Nederland. Als je gaat feesten en Champagne kunt betalen, kun je ook wel wat meer belasting betalen. Mooi nieuws, want we weten allemaal: a bubble a day keeps the doc away!

Bij de Cava serveer ik een stukje ibérico-ham, die ik heb gehaald bij de keurslager op de Meent. Simpel maar o zo doeltreffend.

Kleine Schorre Auxerrois met mosselkokkelsalade

Jawel, een Nederlandse wijn in je glas. Deze wijn is gemaakt van de auxerrois druif van de wijngaard De Kleine Schorre in Zeeland. Vijftien jaar geleden ruilden ze de prei, aardappelen en ui in voor druiven. Vandaag de dag zijn ze lekker bezig. De wijnen worden onder andere geschonken in Restaurant Amarone op de Meent, maar ook in de KLM World Business Class.

Auxerrois is een druif met een lage zuurgraad,¬†is nauw verwant aan de pinot blanc en gedijt ook het beste in koele klimaten. De druif heeft zijn bekendheid verworven in de Franse Elzas, waar hij vaak wordt gebruikt in de bubbel:¬†cr√©mant d’Alsace.¬†Fris & fruitig, een wijn die je gelijk doet denken aan het Zeeuwse leven. Daarom serveer ik ‘m met mosselen & kokkels in een fris/romige saus met veel peterselie.

Verdejo in twee versies met scampi’s

We gaan aan de verdejo! Dezelfde druif, dezelfde streek, hetzelfde wijnhuis РCastelo di Medina uit Rueda Рmaar één groot verschil: hout. Wat doet dat met de wijn?

De wijn zonder houtlagering kun je typeren als jong en onbezonnen. De geuren stuiven je glas uit. Heerlijk fris, een wijn die je wilt drinken op een warme dag. Lekker met geitenkaas of een salade met asperges. Een aanrader voor fans van de sauvignon blanc.

IMG_1594

Een heel andere ervaring biedt de houtgerijpte verdejo. Fris fruit maakt plaats van rijp en exotisch fruit. Een volle wijn met een lange afdronk, waar je nog wel een fris zuurtje proeft in de verte. Lekker met scampi’s in knoflookolie.

Cantinue Due Palme Domiziano met taleggio

De Domiziano kan niet ontbreken in het rijtje favorieten. Deze zwoele Italiaan is al jaren de¬†dikste tip van Le Club des Vins en zorgde ook tijdens deze proeverij weer voor hoge ogen. Gemaakt van de negroamaro, de druif die je eigenlijk alleen maar tegenkomt in het zuiden van Itali√ę:¬†Apuli√ę.

Cantinue due Palme is een coöperatie van vele wijnboeren. Meestal levert dat niet de beste wijnen op, maar Cantine due Palme bewijst dat dat anders kan. Ze maken gebruik van de allernieuwste, modernste vinificatietechnieken en zetten alleen maar prijswinnende wijnen op de markt.

Wat ik zo mooi vind aan deze wijn, is dat je op de een of andere manier echt de Italiaanse warmte ruikt en proeft. Zondoorstoofd, zwoel en heerlijk met taleggio (Italiaanse koeienkaas). 

Prunus Tinto met gevulde champignons

Sinds een vriendin naar Portugal is ge√ęmigreerd, ben ik me in Portugal gaan verdiepen. Daarin ben ik niet de enige, de wijnwereld is in de ban van Portugal. Het had een jarenlange geschiedenis van logge wijnen met veel tannine, maar de laatste tijd zijn de Portugese wijnboeren gaan moderniseren en dat werpt zijn vruchten af.

Neem deze Prunus – gemaakt van authentieke Portugese druiven, te weten: touriga nacional, tinta roriz, alfocheiro preti en jaen. Dat doen ze goed daar in Portugal, ze houden het dicht bij hunzelf. Hier vind je maar weinig internationale rakkers als cab-sauv en merlot. De Portugese druiven staan hier aan het roer.

IMG_1598

De wijnboer Carlo Silvas laat met de Prunus zien dat Portugal veel meer te bieden heeft dan die harde rode wijnen. De druiven worden handgeplukt, zodat alleen de beste doorgaan naar de volgende ronde. De schilletjes worden maar heel even bij het sap gelaten om niet té veel tannine toe te laten. Daarna ondergaat de wijn een houtlagering van 6 maanden. Toegankelijk, soepel en één slokje en ik wil weer naar Portugal! Lekker met de gevulde champignons. 

Chateau de Richeaume met zelfgemaakte stoofpotje

Dit is een beetje de hipster van de Provence. Chateau de Richeaume heb ik ontdekt tijdens een Bring Your Own avondje. Tijdens zo’n avond moet iedereen een fles wijn, een hapje √©n een goed verhaal meenemen. Folkert nam destijds de Chateau de Richeaume mee.

Op het eerste gezicht denk je misschien, IGP, kon je niets beters krijgen? Maar niets is minder waar bij deze wijn. Het bewijst maar weer dat labeltjes er niet altijd toe doen. In Frankrijk heb je eigenlijk twee niveaus om te onthouden: IGP en AOC. IGP zijn geografische gebieden, vaak groter met minder regels dan de AOC, die zo klein kan zijn als één gemeente met allerlei regels omtrent oogst, druivenstokken per hectare, etc.

14195338_10153843924801762_3377310076310346462_o

dsc_0267 dsc_0240 dsc_0233

In dit geval voldoet de wijnboer niet aan het minimaal aantal wijnstokken per hectare en mag daarom niet het label AOC dragen. Dat hij daarentegen een uitzonderlijk laag rendement heeft van 20 hl/ha (terwijl anderen makkelijk 55 hl/ha halen) maakt niet uit. Gelukkig¬†weet de kenner hem wel op waarde te schatten. Hij wordt zelfs geschonken in Parkheuvel. Wij proeven ‘m met een zelfgemaakt stoofpotje (recept volgt nog)!¬†

Chateau Gravas met perentaartje én roquefort

We sluiten de proeverij af met een¬†dessertwijn. Als je dat niet kent, wees gewaarschuwd: het is zoet. Maar zo¬†ontzettend lekker.¬†Het geheim zit ‚Äėm, heel aantrekkelijk, in een schimmel. In Frankrijk noemen ze dat pourriture noble, ofwel edele rotting. Klinkt net iets sjieker.

Deze schimmel zorgt ervoor dat de druiven een beetje uitdrogen. Doordat de schimmel de druiven uitdroogt, is het sap wat overblijft super geconcentreerd. Het lastige voor de wijnboer is dat de schimmel niet zomaar om het hoekje komt kijken. De weersomstandigheden moeten precies goed zijn. Dan is het zo dat de schimmel ook niet per definitie alle druiven aantast, dus is een grondige selectie van elke druiventros nodig. Alleen de aangetaste druiven gaan door naar de persing. Het uiteindelijke resultaat, na 2 jaar houtrijping, is een intense, fluweelzachte wijn.

We combineren het met een stukje super makkelijke perentaart (recept volgt!) en roquefort. Roquefort en sauternes is de klassieke combinatie, die eigenlijk iedereen een keer moet proberen…¬†

IMG_1600


Ook interesse in een proeverij? Mail naar dorst@leclubdesvins.nl voor de mogelijkheden :)  

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.