De weg naar Weinakademiker: de tussenstand (deel 8)

De weg naar Weinakademiker: de tussenstand (deel 8)

Denk groots. Ik wil Weinakademiker worden. Op 3 september 2018 startte ik met WSET Diploma Course, die uiteindelijk – als je daar een scriptie achteraan plakt – resulteert in de titel Weinakademiker. In deel 8 blik ik terug op het afgelopen jaar.

Vorig jaar rond deze tijd begon ik met WSET Diploma Course. Vandaag leek het me een mooie dag voor een tussenstandje. Hoe gaat het tot nu toe? Hoeveel heeft me gekost en wat heeft het me opgeleverd? Hieronder vertel ik je er alles over.

Hoe gaat het tot nu toe?

Goed nieuws: ik heb alles gehaald tot nu toe. Driewerf hoera! Het course work assignment (CWA) heb ik overgeslagen, want rum. En ja, rum is hártstikke interessant (standaardreactie van iedereen) en ook lekker (neem Diplomatico 12 years), maar het boeit me niks-nakkes-nada. Waarom zou ik daar tijd in steken? In plaats daarvan pakte ik het vliegtuig naar Portugal en ging langs bij vriendin Chantal voor een chille vakantie en wachtte ondertussen geduldig af op het volgende onderwerp. Fingers crossed, want dat kon nog steeds wel eens heel naar uitpakken. Het enige voordeel was dat het sowieso geen spirits meer zou worden, want dat onderwerp is sinds dit jaar uit het lespakket gehaald.

Het onderwerp is inmiddels bekend en serieus: mijn hart maakte een sprongetje. Tromgeroffel… het onderwerp is… NATURAL WINES. I’m beyond happy. Het nadeel is dat je die pas halverwege 2020 kunt inleveren, maar het alternatief is dat ik mee doe met die van januari en gaat over ‘de export van Roemeense wijn’. Nou, dank je vriendelijk.

Dan volgt nu de officiële tussenstand:

  • Unit 1 Case study (pass) en Unit 1 CWA (nog niet gemaakt)
  • Unit 2 Viticulture & Vinification – Pass with distinction
  • Unit 3 All the Wines of the World – Nog niet gemaakt
  • Unit 4 Spirits – Pass
  • Unit 5 Sparkling Wine – Pass with merit
  • Unit 6 Sparkling Wine – Pass with merit

Het lijkt me leuk om de Diploma Course ‘met merit’ af te sluiten, maar ik weet niet of dat nog haalbaar is. Misschien als ik een distinction haal op Unit 3. Blijven dromen.

Voor de volledigheid: All the Wines of the World (unit 3) staat officieel gepland voor oktober, maar ik stel ‘m uit tot volgend jaar. Ik geef in oktober zo’n drie keer per week les. Bovendien zitten vast en zeker mijn opdrachtgevers in kerstpaniek, dus is het handig dat ik te pas en te onpas klaar kan staan. Ja, toch? Oh, het leven van een ondernemer.

Hoeveel kost het?

Veel, dus begin maar vast met sparen. De opleiding zelf kost ongeveer 6000 euro, maar daarvoor ben je nog niet op de plaats van bestemming. Letterlijk en figuurlijk. De eerste lessen zijn in Geisenheim. Hierover heb ik eerder een artikel geschreven. De rest van de lessen zijn in Meerle (België) of Woerden – ongeveer een tientje benzine per keer (retour).

  • Transport & hotel – 600 euro
    Overnachtingen in Geisenheim en een keer in Meerle, plus de kosten van treinkaartjes of benzine.
  • Fortified – 150 euro
    Masterclass gevolgd bij Wijnhandel Peeters, proefflessen gekocht en met proefgroepje geproefd.
  • Sparkling – 200 euro
    Masterclass Champagne gevolgd van Essi Avalan, proefflessen gekocht en met proefgroepje geproefd. Speciale glazen gekocht (spijt van, want ze drinken helemaal niet zo lekker).
  • Spirits – 200 euro
    Masterclass Spirits gevolgd, best veel proefflessen gekocht en met proefgroepje geproefd. Ook spirits proefglazen gekocht.
  • Boeken – 400 euro
    Elk boek dat werd genoemd door een docent heb ik gekocht. Dat is natuurlijk niet nodig, maar ik vind het heerlijk om te lezen. Dus nou ja, oké: 400 euro. Dit is ook inclusief lidmaatschap op Jancis Robinson, Decanter en Guildsomm (hmm, ben ik doorgeslagen?).
  • Coravin – 250 euro
    Tja, dat maakt het proeven wel een stuk makkelijker en goedkoper. Geen moment spijt van gehad.

Kortom, de Diploma Course vergt naast tijd ook veel geld. En nu heb ik het nog niet eens gehad over de rest van de wijnen, want Unit 3 moet nog plaatsvinden. Ik verwacht daar nog wel een honderd of vijf stuk te slaan. Reken dus op zo’n 8000 tot 10000 euro. Slik.

Is het het waard?

De logische vervolgvraag: is het het waard? Het antwoord is ja! Wijn is mijn favoriete onderwerp. Het is mijn hobby. Mijn leven. Al merk ik wel dat het me ietsje teveel werd de afgelopen maanden. Ik droomde zelfs over sauternes. Nou, dan moet je toch echt even normaal doen en op zoek gaan naar een nieuwe (aanvullende) hobby.

‘Hoe meer je leert, hoe minder je weet’ – dat geldt écht voor wijn. Elke les leer ik weer iets nieuws of valt er weer een kwartje. Ook mijn proeftechniek is enorm verbeterd. Dat heeft niet alleen met kennis te maken, ook met zelfvertrouwen. Durf je je proefnotitie op te lezen voor een groep wijnfans? Het is mooi om te zien hoe goed we daar in zijn geworden. Niet alleen in het oplezen, maar ook in de proefnotitie. Gosh, de eerste les maakte ik nog een parel van Jacob’s Creek Chardonnay en nu wist ik zelfs de Rioja, Ribera del Duero en Priorat van elkaar te onderscheiden. Daar hoef je ook echt geen natuurtalent voor te zijn. Gewoon leren, logisch je proefnotitie volgen en de juiste conclusie trekken. Hoppa!

Het allerleukst van WSET zijn natuurlijk mijn klasgenoten. Het zorgt voor een enorme uitbreiding van je netwerk en je hebt ineens weer een groep nieuwe wijnvrienden erbij. Is toch prachtig?

Tot slot als aanvulling hierop, nog zo’n mooie vraag: verdien je het ook terug? Ja, mensen. Who the hell cares? Daar heb ik geen berekening voor gemaakt. Dat maakt het leven zo saai. Doe wat je leuk vindt en doe dat met volle overgave. Dan komt het helemaal goed.

Maar als je het echt wil weten: ik denk het wel. Ik wil namelijk meer les geven. Met de Diploma Course op zak kun je ook WSET3 lessen geven. Lijkt me leuk. Misschien ook toekomstige Diploma’ers trainen? Het eeuwenoude plan om masterclasses te organiseren staat nog steeds op het programma. En ik wil natuurlijk Master of Wine worden. Duh.

Heb je vragen over WSETDiploma? Laat een reactie achter hieronder of stuur me een mail.

Le Club & Sommeljj De Podcast staat online en je raadt het nooit: de eerste podcast gaat over WSETDiploma. Dus krijg je er niet genoeg van, luister dan onze epische eerste podcast.

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

2 comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.