De wijnen van Giuseppe Quintarelli – zoiets heb je nog nooit geproefd.

De wijnen van Giuseppe Quintarelli – zoiets heb je nog nooit geproefd.

Het is woensdagavond en ik ga tien wijnen van Giuseppe Quintarelli proeven bij Wijnhandel Peeters in Rotterdam. Breekt zo lekker de week.

Gelukkig is WSET4-klasgenootje Danielle ook mee, anders was ik de enige vrouw geweest. De gelagkamer van Peeters is gevuld met zo’n 30 mannen. Welkom in de wijnwereld. Het is hier één en al man wat de klok slaat. Dat is ook precies de reden waarom ik het initiatief van Barbara Verbeek, Wijnvrouw van het Jaar, zo mooi vind. Het gaat om aandacht. Niet iedereen snapt dat, volgens mij. “Het gaat toch om de wijn” – hoor ik dan. Nee, het gaat erom dat de wijnwereld wel wat vrouwen kan gebruiken. En dat ze best even op een podium mogen staan om dat te benadrukken. C’est ca. Het initiatief van Barbara doet dat niet alleen, ook Senay Ozdemir is lekker bezig. Met de Women in Wine Expo brengt ze vrouwen van over heel de wereld bij elkaar. Eerder deed ze dat al in Texas. De eerstvolgende staat gepland op 23 mei in Rotterdam. Kom je ook?

Ik vertel je er snel meer over. Vandaag staat er weer een man centraal, hoor. Hahaha. Het is Giuseppe Quintarelli. Hoewel, de beste man is inmiddels overleden en zijn dochter, Fiorenza, staat tegenwoordig aan het roer van het wijnhuis samen met haar man Giampaolo Grigoli en hun twee kinderen.

Wie is Giuseppe Quintarelli?

Hij wordt vaak omschreven als de beste wijnmaker van Italië. De wijnen van Quintarelli horen bij de top van de Italiaanse wijnen. Het staat te boek als dé referentie voor topwijnen uit Valpolicella, maar ik moet je zeggen: ik heb nog nooit zoiets als dit geproefd. Ligt dat aan mij of is de kwaliteit van Quintarelli gewoon ongeëvenaard? Het antwoord ligt ongetwijfeld in het midden. Zijn Valpolicella is beter dan menig Amarone. Om nog maar te zwijgen over die laatste. Nog nooit in mijn leven heb ik zo’n elegante Amarone geproefd.

Dat vergt eindeloze portie geduld en een ongeremde toewijding. Er wordt nooit beknibbeld op kwaliteit. “We want to make wine without a compromise”. Van Sjaak van de Graaf – de importeur van Quintelli, Neerlands Wijnhuis – leren we dat ze pietje precies én zuinig zijn. Er mag geproefd worden, maar wat overblijft wordt gewoon weer terug in het vat gestopt. Geen spuugbakken. Logisch met zo’n kleine productie. In totaal bezitten ze twaalf hectare wijngaard en maken ze slechts 60.000 flessen per jaar. Als je je bedenkt dat de hele wereld deze flessen wilt, is dat bijzonder weinig. De opbrengst per hectare wordt laag gehouden, de druiven worden meerdere keren gesorteerd en de wijn (Valpolicella) blijft na de gisting nog minimaal zes jaar rijpen in grote foeders. De Amarone laten ze zelfs zeven jaar rijpen, de Riserva tien jaar. Voor jouw informatie, Amarone DOCG schrijft minimaal twee jaar voor.

quintarelli
De line-up.

Proefnotities

Bianco Secco 2017
Een blend van chardonnay, garganega, sauvignon blanc en trebbiano.
Het is een typische, Italiaanse, witte wijn. met bekende bitters. Amandelen, gele appel, peer, grapefruit en goede zuren.

Bianco Secco 2016
Hetzelfde recept, maar een jaartje ouder. Gerijpter. Peer, ananas en duidelijke tonen van venkel en noten (walnoten en amandelen). Mooi.

Primofiore 2015
Een blend van corvina, corvinone, cabernet sauvignon en cabernet franc. Pruimen, aardbeien, kersen, chocolade, tabak, kaneel. Na een tijdje ook bloemig. Zachte wijn met veel rijp fruit. Medium+ zuren en dito (maar rijpe) tannines.

Valpolicella Classico Superiore 2011
“Geen Gardameer limonade”. Nog nooit zo’n mooie Valpolicella geproefd. Voor deze wijn wordt een deel van de druiven ingedroogd. Je zou kunnen denken aan een ripasso, maar die term gebruiken ze niet. De methode ook niet. Ik zal maar niet opschrijven wat daarover gezegd wordt. Er worden verschillende druivenrassen gebruikt, soms ook witte, het precieze recept is niet bekend. Deze wijn, niet te doen, zo verfijnd. Kersen, toast, chocolade, rozenblaadjes, zongedroogde tomaten. Medium+ zuren en dito (maar rijpe) tannines.

FYI: Voor een ripasso worden de schilletjes die eerder gebruikt zijn om Amarone mee te maken nog een keer gebruikt. Quintarelli gebruikt geen rebound druiven, maar verse ingedroogde druiven.

Ca’ del Merlo 2009
Single vineyard, afkomstig van Ca’ del Merlo. Geconcentreerder dan de Valpolicella, zure kersen, kersenbonbons en after eight chocolade. Kardamon in de smaak. Opnieuw medium+ zuren en dito (maar rijpe) tannines.

Rosso di Bepi 2008
Letterlijk vertaald: de rode wijn van Bepi – de bijnaam van Giuseppe. Het is een gedeclasseerde Amarone. Amarone wordt alleen gemaakt in de allerbeste jaren. Voldoet het jaar niet aan hun eisen, dan maken ze een Rosso di Bepi. Een Amarone die geen Amarone heet. Nog steeds 149,50 euro.

Amarone Classico 2009
Gestoord dit. Ik kan niet meer. Een slok en alle Amarones worden weggeveegd. Alsof je smaak gereset wordt. Totaal niet dik, maar heel elegant. Toch 16,5% alcohol dus licht kunnen we het ook niet noemen. Complex. Munt en kardamon in de smaak. Fluweelzachte tannines. Pruimen, kersen, gedroogd tabak en chocolade. Na vijf minuten proef ik het nog.

Alzero 2007
Dit was een ideetje van een Amerikaanse klant, die groot fan was van de wijnen uit de Bordeaux. Of Giuseppe een Bordeaux wilde maken in de Amarone-stijl. Sure thing. Super Tuscan uit Valpolicella. Er worden maar 3000 flessen per jaar gemaakt. Koffie, tomaat, ceder, zure kersen, vijgen en gedroogde pruimen.

Reciotto Classico 2007
Toegegeven, ik ben – misschien de enige op de wereld – meestal geen fan van reciotto. Vind het vaak too much. Deze niet. Heeft genoeg zuren om de suikers te balanceren. Gedroogde kersen, vijgen en chocolade. Super mooi.

Amabile del Cerè 2003
OMG. De Yquem van Giuseppe, hoor. Ik zeg het gewoon. Het ontloopt elkaar niet veel. Gekneusde appel, sinaasappelmarmelade, bloemenhoning, gekarameliseerde pecannoten, dadels, gele rozijnen, walnoten, hazelnoten en heel duidelijk: kaneel. Yquem is misschien een tikkeltje voller en heeft meer aroma’s van tutti frutti (abrikozen vooral). Amabile dankt haar naam aan een verborgen vat dat deze naam droeg in de Tweede Wereldoorlog. Later is het vat teruggevonden en was de inhoud prachtig gerijpt.

Hoe mooi is deze kleur.

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.