Brownies met Banyuls

Brownies met Banyuls

In mijn hoofd had ik het al helemaal bedacht. Ik wilde een proeverij afsluiten met een winnaar. Vorig jaar was dat Sauternes met een perentaartje én roquefort. Gekke combi, maar het was meer dat ik niet kon kiezen en het de gasten allebei wilde laten proeven. Allebei heerlijk bij de wijn, namelijk. Nieuw jaar, nieuwe kansen en dook dit keer de hoek van de chocolade in.

Of de hoek van de Banyuls? Ik weet niet meer precies hoe het begon. Het is een soort kip en ei verhaal. Tegenwoordig denk ik ook vaak eerst aan de wijn en zoek een gerecht erbij. Hoe het ook zij, dit is goddelijk, hemels, alles. Het is brownies met Banyuls.

Over Banyuls

Banyuls wordt gemaakt in… Banyuls. Een klein wijngebied rondom het stadje Banyuls in Roussillon dichtbij de Spaanse grens. Het is een versterkte rode wijn, waarin de grenache de hoofdrol speelt. De druiven worden rijp geplukt en vergist tot een alcoholpercentage van 6%. De gisting wordt gestopt door de toevoeging van wijnalcohol. Dat betekent dus ook dat niet alle suikers uit de druiven worden omgezet in alcohol. Het resultaat is een zoete wijn met een alcoholpercentage van ongeveer 15%. Banyuls wordt ook wel eens het Franse neefje van de Port genoemd. De Fransen noemen de wijnen die op deze manier gemaakt zijn Vin Doux Naturel (‘natuurlijk zoete wijnen’). 

De smaak gaat van links naar rechts: aardbeien, gedroogde kersen, vijgen en kruiden. Krachtig, vol en rijp. Neem nog een slok na een stukje brownie en er komen nog meer smaken naar voren. Sinaasappel, koffie en rozijnen. Dit is een must voor elke wijnliefhebber om eens te proberen!

Combineer je chocoladetaartje met rood fruit en je gaat kapot. Liefde 

Ingrediënten brownie

Dit recept komt van Rutger Bakt. Misschien ken je ‘m wel. Rutger was de winnaar van Heel Holland Bakt in 2013. Nou, deze brownies is in ieder geval ook een winnaar. Rutger maakt er een ronde chocoladetaart van – ik gebruik het recept voor vierkante, super smeuïge brownies.

  • 325 gr pure chocolade
  • 250 gr boter
  • 160 gr suiker
  • 5 eieren
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 80 gr bloem
  • 1 bakje frambozen
  • Banyuls – ik schonk de Domaine de Valcros

Stappenplan

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem van een rechthoekige springvorm met bakpapier. Dikke tip: frommel je bakpapiertje op – daarna is ‘ie veel flexibeler.
  2. Smelt de chocolade met de boter in een hittebestendige kom au-bain-marie.
  3. Meng in een andere kom de suiker, eieren, het zout en vanille-extract tot een glad mengsel.
  4. Voeg scheutje voor scheutje het warme chocolade/boter mengsel toe en meng door elkaar.
  5. Voeg als laatste de bloem toe.
  6. Giet het beslag in de taartvorm en bak deze 20-30 minuten.
  7. Laat afkoelen en snij de brownie in vierkante blokken en serveer met frambozen.

Dikke tip van Rutger: De brownie zal nog niet helemaal gaar lijken, maak je geen zorgen. Tijdens het afkoelen zal de brownie opstijven, waardoor vooral het midden lekker smeuïg wordt.

Brownies met Banyuls
Brownies met Banyuls

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.