Dikke tip dinsdag: Prunus Dao Tinto

Dikke tip dinsdag: Prunus Dao Tinto

Zoals de trouwe lezers van Le Club misschien wel weten, heb ik een voorliefde voor Portugese wijnen. Dat komt natuurlijk omdat ere clublid Chantal naar Portugal is geëmigreerd, maar ook omdat het een super interessant wijnland is. Dat zeg niet alleen ik, maar ik kom het land steeds vaker tegen in de wijnwereld.

Wat als…

Ik moest lachen toen ik de blog van Winefolly las: If Portuguese wines ruled the world, what would we be drinkingIn Portugal vind je haast geen internationale druiven. Ze houden het dichtbij huis. Dus als deze alternatieve kijk de werkelijkheid zou zijn, dan zouden we geen cabernet-sauvignons nippen, maar de Portugese touriga nacional, geen chardonnay maar de rijke encruzado. Mooi, toch?

Dikke tip: Prunus Dao Tinto

Wat Portugal nu ook zo leuk maakt, is dat nog niet iedereen door heeft dat het zo’n topland is. De prijzen zijn nog niet zo hoog. Zo stuitte ik op deze dikke tip: Prunus Dao Tinto. Kost je nog geen 7 euro.

De Prunus wordt gemaakt van authentieke Portugese druiven, te weten: touriga nacional, tinta roriz, alfocheiro preti en jaen. Jarenlang stond Portugal vooral bekend om haar logge wijnen met harde tannines.

De wijnboer Carlo Silvas laat met de Prunus zien dat Portugal veel meer te bieden heeft dan die harde rode wijnen. De druiven worden handgeplukt, zodat alleen de beste doorgaan naar de volgende ronde. De schilletjes worden maar heel even bij het sap gelaten om niet té veel tannine toe te laten. Daarna ondergaat de wijn een houtlagering van 6 maanden. Toegankelijk, vol, soepel en één slokje en ik wil weer naar Portugal! Lekker met gevulde champignons

gevulde champignons

Prunus Dao Tinto is te koop bij Wijnkoperij Platenburg in Rotterdam of bij andere verkooppunten van Les Généreux. 

De Dikke Tip Dinsdag is een wekelijkse rubriek met prettige wijntips voor alledaags. Mooi nieuws op de zwaarste dag van de week.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

2 comments

 1. Beste Nadien, wij overwegen met onze wijnclub volgend jaar op wijnreis naar Portugal te gaan. In eerste instantie dachten we aan de Douro streek en Vinho Verde. Ik lees dat Dao ook interessant is. Of Alentejo. Wat zou jij ons aanraden? En heb je tips van leuke wijnhuizen om te bezoeken? Dank en groetjes, Jacqueline

  • Hi Jacqueline,

   Leuk zeg! Wat ik je van harte kan aanraden is de stad. Super leuk om hier in ieder geval een dag te verblijven (check hier meer info over Porto). Alle porthuizen hebben hier hun kelders en tasting rooms. Mijn favoriete huizen zijn Graham’s, Quinta do Noval en Niepoort. Natuurlijk toeristisch, maar zeker mooi om te zien. Vanuit Porto kun je per boot naar de wijngaarden. Dat moet echt prachtig zijn. Er gaat ook een historisch treintje langs de oevers van de Douro (info). Hoe lang ga je? Porto en Douro heb je zeker al een weekend gevuld. Als je hier nog niet bent geweest, zou ik er zeker naartoe gaan! De wijngaarden langs de oevers van de Doura staat zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst. Vinho Verde is leuk om er aan vast te plakken, zodat je na al dat rode geweld nog even een verfrissend glaasje wit kunt nuttigen ;-)

   In de wijnwereld wordt Dao steeds populairder. Er komen mooie wijnen vandaan die goed kunnen ouderen. Het gebied ken ik (nog) niet zo goed. Alentejo is prachtig. Ik kom regelmatig in het zuiden van de streek, maar daar zijn helaas (bijna) geen wijngaarden. De wijnen van de Alentejo zijn over het algemeen wat makkelijker dan die van de Douro en Dao. Toegankelijker, fruitig, maar toch die Portugese kruidigheid.

   Als je meer wilt weten, of gewoon iets wilt vragen, mag je me altijd mailen!
   Ook als je weet welk gebied het wordt, dan kijk ik nog even naar wijnhuizen.

   Alvast veel plezier!

   Nadien
   dorst@leclubdesvins.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.