Dolcetto, de truc van Piemonte

Dolcetto, de truc van Piemonte

Als je ‘dolcetto’ intypt op Google Translate, krijg je er truc voor terug in het Nederlands. Nu dacht ik eigenlijk dat Dolcetto het kleine zoetje betekende en dat doet het misschien ook wel, maar truc vind ik ook een mooie! Dolcetto is een truc, de truc van de Piemonte!

De andere kant van Piemonte

Waar de rest van de wereld lekker Barolo’s en Barbaresco’s klapt, drinken de Piëmontezen gewoon een fruitig Dolcetto’tje bij het eten. Waarom ook niet? Een Barolo vraagt om aandacht, om focus en toewijding, zoals dat zo mooi in The New York Times stond:

‘Great bottles speak in a complex way that demands more attention, more focus and more time than is appropriate at most nightly family meals.’

Zo is het maar net, je kookt niet elke dag de sterren van de hemel. Bij een alledaagse maaltijd hoort een wijn voor alledaags. Maar niet te saai, want hallo, we willen wel even de dag doornemen en afsluiten. Voor deze dagen heb je dolcetto nodig! Een fruitige rode wijn, die de Italiaanse eigenschappen – bitter/zuur/fruitig – mooi in balans heeft.

dolcetto
Hier sta ik in een wijngaard in Piemonte. Grote kans dat het nebbiolo is, maar toch. Het is wel Piemonte!

Pizza & dolcetto

Van Abelswijnen mocht ik de verrassende dolcetto van wijnhuis Rocca proberen. Verrassend, want het is een blend van dolcetto én merlot. Die laatste zie je niet zo vaak in Piemonte. Zou Piemonte dezelfde kant op gaan als Toscane? Krijgen we straks SuperPiemontes? Grapje, natuurlijk.

Hoe dan ook, het resultaat is plezierig. De wijn is soepel, sappig – eigenlijk zoals je verwacht van dolcetto én merlot. Het is de ideale pizzawijn (met salami!), doet het uitstekend naast pasta met gehaktballetjes in tomatensaus en gaat ook zeker lekker na het eten op de bank bij een Netflix-serie.

Rocca Dolcetto Merlot 2015 is te koop bij Abelswijnen.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.