Een wijnfan in London: Noble Rot, Nopi & BobBobRicard

Een wijnfan in London: Noble Rot, Nopi & BobBobRicard

Al een tijdje stond de Noble Rot Bar, de wijnbar van het gelijknamige tijdschrift, héél hoog op mijn wensenlijstje. Daar wilde ik zo graag heen. Gelukkig wilde vriendin en wijnfan Hanneke mee.

Eenmaal op Britse bodem kan ik het niet laten om even terug te blikken op zo’n tien jaar geleden. Ik was 19 en had mijn zinnen gezet op een Londens avontuur: studeren in London. Dat is nu twaalf, bijna dertien jaar geleden. Wow. Ik woonde tussen de Big Ben en Victoria Station in een kamertje van 9 vierkante meter (waar ik overigens 750 euro voor betaalde). Londen was het einde. De stad had en heeft nog steeds een plekje in mijn hart, maar tegelijkertijd liep ik er rond met een grote knoop in mijn maag. Heimwee. Oef, wat een ellende.

Terwijl ik de Londense lucht weer inadem, denk ik terug aan mijn jongere ik. Ik weet nog hoe het voelde. Als een dikke faal. Wist ik toen maar wat ik nu weet. Het was de eerste stap naar ondernemerschap ;-) Door mijn ervaringen in Londen dacht ik: dit ga ik mooi nog een keer doen. Tijdens mijn masterstudie kreeg ik die kans gelukkig weer. In 2010 pakte ik mijn biezen en vertrok naar Aix-en-Provence. We weten allemaal hoe dat eindigde… Met wijn ;-)

Oké, lange inleiding. Afgelopen weekend was ik dus weer in Londen en het voelde weer als van ouds, minus de heimwee. Sterker nog, ik zou zo weer gaan wonen. Elke dag naar Noble Rot. Wie wil dat nu niet?

Noble Rot Bar

Is net zo leuk als het tijdschrift. Er hangt een ongedwongen sfeer en dat is heerlijk. Geen moeilijk gedoe, geen pompeuze sommeliers, maar wel toffe wijnen. Op de kaart staan ongeveer tien rode en tien witte die je per glas kunt bestellen. Ze bieden ook drie bubbels, waaronder een Engelse, de Hambledon Classic Cuvée. Hanneke nam deze en ik kan je vertellen: lekker. Wel heel anders, ook voor Engelse bubbels. Is het schilweking of doet de bacchus druif mee in de blend? Nou, dat laatste in elk geval niet, het is een blend van de drie klassieke druiven uit Champagne.

Ik begin met een assyrtiko. Niet van Santorini, maar van het wijnhuis Lyrarakis van Kreta. Hmmm. Blijft toch een fascinerende druif. Snikheet op die eilanden en toch die frisse zuren. Love it. We sluiten het borreluurtje af met Le Grappin, Santenay 1er Cru ‘Gravieres’ 2016. Een rijke, volle chardonnay.

blank
Yessss!
blank
Smooth operator.

Naast deze by the glass kaart kun je ook héél veel wijnen per fles bestellen. Het is aan te raden deze alvast door te nemen voor je bezoek. Op zondag is Noble Rot gesloten. Van maandag tot zaterdag kun je er, naast het vieruurtje, ook terecht voor een lunch en diner. Dikke aanrader!

Noble Rot Bar & Restaurant, 51 Lamb’s Conduit St, London

Ottolenghi’s Nopi

Midden in SoHo vind je Nopi, één van de zes restaurants van Yotam Ottolenghi in Londen. We krijgen een plekje toegewezen aan de grote tafel in de kelder. Dat had ik blijkbaar ook gereserveerd, ik had geen idee. Er is een ‘Nopi Upstairs’ en ‘Nopi Downstairs’. Boven is de klassieke restaurantuitstraling en beneden zit je letterlijk tussen de potten en pannen. Er staan twee grote tafels met uitzicht op de keuken. Onze tafel is net zo divers als Yotam’s boeken. Aan de linkerkant zit een stel uit Zwitserland van – ik gok – eind veertig. Aan de andere kant zitten twee jongens, begin twintig, die – naar eigen zeggen – al vijf keer in Jeruzalem zijn geweest en daarom hier zo graag aanschuiven. Ondertussen checken we de keukenbrigade en de gerechtjes die voorbijkomen. Want serieus: alles klinkt lekker én ziet er goed uit. Tough choices.

We besluiten geen hoofdgerecht te doen, maar een paar gerechtjes te delen. Een foto zegt meer dan duizend woorden, dus hier komen ze:

blank
Iets met gekarameliseerde lente-ui

Aan wijnen geen gebrek – uiteraard. Het is niet verrassend dat de wijnkaart van Nopi uit biologische, biodynamische en hier en daar een natuurwijn bestaat. Ook een grote selectie orange wines prijkt op het menu. Vind ik mooi en past ook echt bij de gerechtjes. De vino bianco (uit magnum) van Cantina Giardino is favoriet. Jammer dat ik hem nergens kan bestellen in Nederland.

De bediening krijgt geen tien. Ik vroeg of de Piemontese wijn op de kaart een nebbiolo was. Dat was het geval, ik kreeg de wijn, keek naar de kleur, rook er aan. Als dit nebbiolo is, kan ik WSET-3 wel opnieuw doen. De wijn was prima, maar ik wilde het toch even checken. Puntje bij paaltje: het was inderdaad een barbera. Excuses. Ja, bedankt. De wijn stond gewoon op de bon. Jammer. Vervolgens tipt ze ons nog een wijnbar (40 Maltby Street) die bij aankomst gesloten was. Nogmaals bedankt. Haha.

Nopi Restaurant, 21-22 Warwick St, Soho, London

BobBoBRicard

BobBobRicard brengt de droom van iedere champagnefan in werkelijkheid. Elke tafel heeft hier een “push for champagne” button. Dat wil je thuis. Het is me een potje posh hier, maar wel een beetje jammer dat er dan weer Moet & Chandon op de kaart staat. Ga even langs bij Noble Rot of Nopi voor de pareltjes onder de mousserende wijnen. Maar goed, dat is ook niet aan BobBob besteed, vermoed ik. Hier is hier zien en gezien worden. What the… ik doe gewoon mee!

Mag ik de Chateau d’Yquem 1996, alstublieft?

Yquem in London
Dream come true: Chateau d’Yquem 1996

Natuurlijk is het duur en oh oh, moet je dat wel doen? Maar dit is zoveel meer dan een glas wijn. Naar dit moment kijk ik al jaren uit en vandaag is mijn kans. Hoe omschrijf je zo’n wijn? Moeilijk, woorden schieten te kort, maar ik doe een poging. Gedroogde abrikoos, sinaasappelmarmelade, honing, hazelnoten, caramel en de langste afdronk ooit.

Het is, kortom, onbetaalbaar.

BobBobRicard, 1 Upper James St, Soho, London

Net zo geweldig als London. Een stad naar mijn hart.

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook te gek als je een reactie achterlaat hieronder! Vertel me over jouw avonturen en/of favoriete wijnbars in Londen.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

4 comments

  1. Avatar Roland Blaak says:

    Met enige weemoed lees ik je verhaal. Eind maart zouden we naar London en Bray (Fat Duck, een verjaardags kado). Nopi en The Noble Rot stonden gepland. Die waren door mijn speurtocht naar goede adressen naar boven gekomen. Helaas ging dat niet door. We proberen het nu in oktober. Trouwens een super leuke podcast met Jan-Jaap.

  2. (Alweer) heel vermakelijk en gouden tips!
    We hebben volgens mij (bijna) op hetzelfde moment in London gewoond!? Als arme student dronk ik amper wijn, de pints waren nu eenmaal beter te betalen.. Cheers, Leonie

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.