Februari 2019 – Van Yquem tot de Huishoudbeurs

Februari 2019 – Van Yquem tot de Huishoudbeurs

Wie had ooit gedacht dat Chateau d’Yquem en de Huishoudbeurs in dezelfde zin gebruikt kon worden? Ik niet, maar ik doe het gewoon. Ze kwamen allebei op mijn pad in februari. Ik vertel je er hieronder meer over.

Week 5: Wijnproeverij

We beginnen de maand met een wijnproeverij op de housewarming van Eva. Heb een serie mooie wijnen gehaald bij Wijnkoperij Platenburg, waaronder de Veiga da Princesa Abariño, Weingut Thörle Spätburgunder en de Chateau Gravas uit Sauternes als afsluiter.

Het was al een tijdje geleden dat ik een proeverij heb gegeven. Vond het weer leuk! Met alle cursussen en schrijfopdrachten kom ik tijd te kort, dus heb ik de proeverijen even op een laag pitje gezet. Misschien dat ik van de zomer weer eens aan de bak ga met thematische, openbare proeverijen.

Week 6: SDEN-3 wijncursus gaat van start & London

Yes, deze week begint de eerste SDEN-3 wijncursus bij Wijnkoperij Platenburg. De cursus was helemaal uitverkocht. Leuk, maar ook spannend. Gelukkig ging het allemaal goed en kreeg ik enthousiaste reacties. Heerlijk, dat geeft me echt weer energie. Zoveel zelfs, dat ik er over zit te denken om een heel eigen wijncursus te maken. De cursussen die ik geef, of dat nu SDEN of WSET is, geef ik natuurlijk wel op mijn eigen manier, maar er is altijd houvast in de vorm van een boek en een eindstation: het (landelijke) examen.

Het lijkt me ook leuk om zelf een wijncursus vorm te geven. Gaan we even weg van de gebaande paden. Leuk al die appellations van Bourgogne, maar welke zijn nog wel te betalen? Ook over natuurwijn kunnen we wel een lesje vullen. Dat leer je in geen enkele opleiding, want het is wars van elke regel – dus waar begin je? Hoe leg je dat uit? Hmmm, misschien moet ik daarvoor even op onderzoek naar de Jura of Beaujolais? YEEEEEESSSSSS.

C’est ca. Verder weet ik het nog niet. Ook over de doelgroep moet ik nog even nadenken. Misschien als vervolg op een WSET-2 of SDEN-3 wijncursus, of voor iedere wijnfan?

Ben je enthousiast (zo leuk!) en wil je op de hoogte blijven van Le Club’s Cursus? Meld je even aan via deze link. Dan stuur ik een mail als ik meer weet (en verder niet, no spam).

Mag ik daarmee gelijk een irritatiepuntje aankaarten? Ik hoor DE HELE TIJD mensen praten over ‘oh ik heb zo’n leuk idee of project, maar ik mag er nog niets over zeggen’. HOU JE BEK. Soms wordt het ingeluid met ‘oh het is zo irritant als mensen dit doen, maar ik moet toch echt even iets kwijt’. Ermahgerd, laat me met rust. *Einde tirade*

Gelukkig heb ik me niet de hele week geërgerd, want op vrijdag ging ik naar Londen met Hanneke. Oh, wat was dat te gek. Bij BobBobRicard dronk ik voor het eerst in mijn leven Chateau d’Yquem. Het was een 1996 en het mooiste wat ik ooit gedronken heb. We doken daarna nog even de bar van Noble Rot binnen en aten bij Ottolenghi. Het leven is mooi.

Yquem in London
Goals!
vissoep wijn london
Kommetje vissoep bij Wright Brothers met picpoul de pinet, yumz!

Meer over London, lees je in mijn artikel “Een wijnfan in London“.

Week 7: Spirits

Deze week stond ik drie keer voor de klas. Het gaat lekker met de cursussen. Gelukkig was één van de avonden een examenavond, dus hoefde ik daar niet zoveel voor te bereiden. Verder is het thema van deze week spirits. Het examen komt dichterbij en drukt als lood op mijn schouders. Alsof dat nog niet genoeg is, ontvang ik deze week ook het onderwerp van de case study in mijn inbox. Unit 1 (the global business of alcoholic beverages) wordt getest middels een case study op dezelfde dag als het spirits examen. Als je slim bent, verplaats je één examen naar volgend jaar, maar helaas heb ik dat niet gedaan. Het onderwerp is sherry. Meer kan ik er nog niet over vertellen – ik moet nog in de boeken!

Op woensdag ging ik proeven bij een studiegenootje in Rotterdam. Dat deden we opnieuw op vrijdagochtend bij Wijnhandel Peeters. Het is leuk om te zien dat we allebei steeds beter proeven. Een paar weken geleden dacht ik nog: dit gaat nooit lukken! En nu zie ik het eigenlijk best wel zitten. Gelukkig maar… Het is een kwestie van oefenen en heel bewust proeven. De theorie wordt zo ook interessanter. Vertel me maar hoe mezcal wordt gemaakt en welke verschillen er zijn (blijkt dus ook behoorlijk terroir-gedreven te zijn). Nu maar hopen dat ik er geen hobby bij krijg ;-)

Week 8: WSETDiploma, Wijntheater op de Huishoudbeurs en Bordeaux proeverij.

Week 8 begon met twee WSETDiploma lessen op maandag en dinsdag: Alsace, Bourgogne, Nieuw-Zeeland en Australië. We kregen les van Master of Wine, Romana Eschensperger en daar heb ik enorm van genoten. Wijn op vrij hoog niveau, maar enorm toegankelijk en met veel humor. Dat is knap.

De rest van de week heb ik gewerkt aan wijncursussen en artikelen voor Le Club des Vins en op vrijdag sta ik op de HUISHOUDBEURS. De eerste paar uren vallen het beste te omschrijven als cultuurshock. Ik stond in het Wijntheater, een initiatief van Barbara Verbeek dat is geboren uit een noodzaak voor goede wijn op een festival of evenement. Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen, toch? En dus draai ik twee dagen mee. Het was werkelijk hilarisch.

De Mystery Wine Show

Ik sluit februari af met de Union des Grands Crus de Bordeaux, de jaarlijkse proeverij die sinds dit jaar in de Beurs van Berlage plaatsvond. Ze zijn uit hun vorige locatie, het Krasnapolsky Hotel, gegroeid. Bordeaux is populair. En het is natuurlijk een feestje om zoveel verschillende wijnen op één dag te kunnen proeven. Heb wel een rijtje favorieten te pakken. Ik vond de kwaliteit van Saint Emilion heel erg goed. Wat mij betreft zelfs net iets beter dan Pomerol. Voor het eerst in mijn wijnleven hoorde ik over de garagewijnen. Say what – garagewijnen uit Bordeaux? Chateau Valandraud was de eerste. Net als Apple begon ook Chateau Valandraud in de garage. Wijnmaker Jean-Luc Thunevin heeft zijn wijnstokken ook wel eens bedekt met plastic, toen er een fikse regenbui werd voorspeld vlak voor de oogst. Schitterend verhaal, dit ga ik uitzoeken! Hier vind je alvast een voorproefje.

Lekkere maand weer! Tot de volgende.

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.