Filippi doet wat ‘ie zelf wil

Filippi doet wat ‘ie zelf wil

In mei 2019 ontmoette ik Filippo Filippi (toffe naam) tijdens Soave Stories, een initiatief van het Consorzio van Soave om de streek meer in het zonnetje te zetten.

Het smaakprofiel van Soave

In Soave draait het om garganega, een druivenras dat blijkbaar maar weinig mensen goed kunnen uitspreken vandaar de bijnaam Lady Garga. Als het gaat om druivenrassen, quote ik graag m’n girl Jancis Robinson:

“Veneto vine capable of making fine, lemon and almond-scented wines, notably but not exclusively from low-yielding vines in Soave, also Gambellara, Bianco di Custoza etc.”

Het is niet bepaald een aromatisch druivenras, eerder neutraal. Terroir is doorslaggevend. Vulkanische gronden geven de wijn iets rokerigs en ziltigheid. Dat kunnen we ook mineraliteit noemen. Het ziltige is niet per se een zoute smaak, het is meer een textuur die voor frisheid en balans in de wijn zorgt. Net zoals het toevoegen van zout aan een gerecht de smaken naar voren brengt, zo benadrukt zoutgehalte in wijn het fruit en de zuurgraad. Is toch prachtig.

Meer over Soave? Lees mijn artikel ‘De gave van Soave

Filippo Filippi

Na een stuk of vijftig Soaves had ik een aardig beeld gekregen van Soave en raakte steeds bedrevener in het inschatten van de kwaliteit. Soave produceert veel bulkwijnen, afkomstig van de vruchtbare, vlakke wijngaarden. Meestal worden die wijnen ook iets koeler vergist, waardoor de fruittonen nog meer naar voren komen. Niet mijn voorkeur.

Nee, geef mij maar Filippi.

Andere koek. Gaat het hier nog steeds over garganega, het belangrijkste druivenras van Soave? Ja, zeker. Geen perziksnoepjes, maar een serieuze wijn met Heel Veel Lagen. Er was zelfs een wijn – Vigne della Bra 2006 – die me deed denken aan een vintage champagne.

Ik hoor je al denken: sla je nu niet een beetje door? Nee, want wat gebeurde er: ik was niet de enige die dat vond. Ik besprak mijn notities met Nick (@nickgbreeze) en hij had precies hetzelfde opgeschreven. Het heeft waarschijnlijk te maken met de lange lie rijping die deze wijn (net als champagne) ondergaat. Zo goed. Het moge duidelijk zijn dat Filippi een podium verdient.

De wijnen zijn zó anders dat het Consorzio moeite heeft ze te labelen als Soave. Zonde, want dit zet de streek juist in de schijnwerpers. Het verhaal heeft twee kanten. Enerzijds kun je beargumenteren dat de wijnen een andere stijl hebben dan de gemiddelde Soave. Anderzijds kun je claimen dat deze wijnen misschien wel een van de meest pure expressies van het gebied zijn. Ze maken alleen single vineyard wijnen, gebruiken 100% garganega (in hun Soave) van oude stokken en werken heel minimalistisch in wijngaard en -kelder.

Ik vraag me af of de mannen er echt mee zitten. De naam ‘Soave’ is tenslotte al verbannen tot het achteretiket. Filippi is wat mij betreft één van de beste huizen van Soave en is bizar dat het nog niet geïmporteerd in Nederland.

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.