Gabriel Glas, het universele wijnglas

Gabriel Glas, het universele wijnglas

One glass to rule them all. Dat is de insteek van René Gabriel, die er zijn levensdoel van heeft gemaakt om het perfecte wijnglas te vinden. Lukte niet, dus dan zelf maar uitvinden. En zo geschiedde.

“Often choosing the right glass is more difficult than choosing the right wine. What is more important to the wine connoisseur?  A cupboard full of glasses or a cellar full of wine?”

René Gabriel

Daar heeft ‘ie natuurlijk wel een punt. Mijn vitrinekast in inmiddels gevuld met een rits aan glazen. Van een glas voor houtgerijpte chardonnay tot het Bordeaux-glas.

Ik gebruik(te) altijd het Riesling-glas uit de Veritas-serie van Riedel als universeel wijnglas. Dat gaat vaak goed en het dunne randje maakt veel goed, maar het is – eerlijk is eerlijk – niet zo multi-inzetbaar als het Gabriel Glas. Gisteren dronk ik Akmèniné 2010 van Riffault, een wel heel bijzondere stijl van Sancerre (30% botrytis, oud voor Sancerre). Het Riedel-glas is daarvoor eigenlijk te smal. In het Gabriel Glas met z’n iets bredere kelk komt de wijn – inclusief alle aroma’s – perfect naar voren. Dat geldt voor veel wijnen. Ook in situaties waar je één glas nodig hebt voor meerdere wijnen, zoals een wijnproeverij, is het Gabriel Glas zonder twijfel een winnaar.

Although the standards for glasses have improved in the recent past, in many cases I would have preferred a «better glass».Because as soon as there are many people taking part in a wine tasting where many wines are presented quite often substandard glasses are used and this decreases the enjoyment of the wine.

René Gabriel
gabriel glas
Gold in gold

Wie is René Gabriel?

René Gabriel was een invloedrijke wijncriticus en vooral bekend in de Duitstalige landen. In 1986 besloot hij de stap in de gastronomiewereld te zetten en nam het Hotel Kreuz in Sempach (Zwitserland) over, waar hij voor een dikke wijnkaart zorgde (meer dan 1000 wijnen). Paar jaar later werd hij hoofdinkoper bij Mövenpick, richtte hij Académie du Vin op waar hij gespecialiseerde wijncursussen gaf, wijnreizen organiseerde en schreef hij in 1990 z’n eerste boek: Bordeaux à Jour. Er volgden meer boeken en in 2010 kwam het Gabriel Glas op de markt. In 2018 kwam zijn laatste boek ‘Golden Nase’ op de markt. Goede titel.

Jammer dat het geen boek is

De een heeft FOMO bij het missen van een feestje (ok, also me), de ander krijgt FOMO als ze een wijnboek niet in de kast heeft staan. Het voordeel van een boek is dat het nog eens op de grond kan vallen. Niemand die het erg vindt. Zelfs het boek niet.

Anders is dat bij een wijnglas. Mijn vitrinekast staat zoals gezegd vol, maar had nog veel voller gestaan als ik niet zo klunzig was geweest. Bovendien: als ik zo’n glas laat vallen, breekt er naast het glas ook een stukje van mijn hart. Het is een dure hobby.

Duur, maar nodig. Wijn smaakt zoveel beter uit een goed wijnglas.

blank
Simon Woolf in Noble Rot (issue 22)

Gabriel Glas for the win?

Ja, ik ben fan. Ik heb beide uitvoeringen – StandArt en Gold Edition – uitgeprobeerd. De StandArt is een machine-geblazen glas en heeft een iets dikkere rand. Qua dikte vergelijkbaar met de Vinum-serie van Riedel. Dat maakt ze ook stevig en geschikt voor een feestje met vrienden die net iets minder lyrisch zijn over wijn dan jij, maar jij iedereen wel van goede (en dezelfde) glazen wil voorzien. Voor zes stuks betaal je 74 euro. Prima te doen.

De Gold Edition is een tikkie specialer. Het is mondgeblazen, aanzienlijk dunner én zo licht als een veertje (90 gram vs. 150 gram). Dit glas is vergelijkbaar met Zalto en de Veritas-serie van Riedel. Ik ga niet zeggen dat de een beter is dan de ander, want het zijn alle drie topproducenten en het is nu slechts een kwestie van smaak en budget.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Een dikke chardonnay drink ik het liefst uit m’n oaked chardonnay glas uit de Veritas-serie van Riedel. Voor de mooiste pinot noir haal ik mijn Zalto Bourgogne-glas uit de kast. Daar komt niemand tussen. Zelfs René Gabriel niet.

  • Gabriel Glas StandArt – 6 stuks – € 74,00 bij Wijnproeverijbox.nl
  • Gabriel Glas Gold Edition – 6 stuks – € 149,95 – bij Wijnproeverijbox.nl
  • Riedel Veritas Riesling – 1 stuk – € 24,50 bij Kookpunt
  • Zalto Universeel Wit – 2 stuks – € 70,90 bij Kookpunt

Maar dat is ook niet de insteek. Het mooie van het Gabriel Glas is dat je met één glas in 90% van de gevallen goed zit. René Gabriel maakt de belofte van een universeel glas waar en doet dat goed.

Overtuigd? Bestel je glazen bij Wijnproeverijbox.nl met de kortingscode leclubdesvins en krijg 10% korting op het pakket van 6 stuks (zowel StandArt of Gold Edition).

Like what you read?

Volg Le Club des Vins dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Even voor de goede orde:
Geen sponsordeals, dit is mijn mening en ik vond het leuk om erover te schrijven. Net als dat ik ook fan ben van Riedel-glazen en Zalto en wijn ook niet bij één winkel koop. Voor dit artikel heb ik twee glazen gekregen, omdat ik ze zelf graag wilde testen.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.