Het Grote Wijnspijs Alfabet

Het Grote Wijnspijs Alfabet

Eindelijk mijn eigen wijnspijs alfabet. Na jaren proeven, koken, de mist in gaan of juist tot hemelse ontdekkingen komen heb ik de boel gebundeld in dit lijstje. Een levend lijstje, want elke nieuwe ontdekking voeg ik natuurlijk toe. Zie hieronder de lijst met wijnspijs combinaties van Le Club des Vins.


A B C D E F G H K L M N O P Q R S T U V W Z


De A is van Alfabet, die zou moeten terugkomen op elke bruiloft.

Aardbeien
Ros√© du Cerdon,¬†Moscato d’Asti, zoete riesling (Auslese)

Aioli
Rosé uit de Provence (!), bijvoorbeeld Aix of Chateau la Gordonne.

Amandelen (geroosterd en gezouten)
Klassiek met sherry fino manzanilla

Appeltaart
Een volle dessertwijn, zoals¬†Muscat de Beaumes de Venise,¬†Sauternes,¬†of een lichtzoete Moscato d’Asti.

Asperges
Het klassieke gerecht, asperges met ei, peterselie en botersaus, combineer je met een pinot blanc of een witte Loire. Wil je iets anders, dan biedt de Oostenrijkse gruner veltliner uitkomst. Serveer je je asperges met Hollandaise saus, kies dan een vollere witte wijn, zoals Chardonnay of deze Siciliaanse schone.
TIP 1: Jaarlijks wordt er een ‘aspergewijn‘ gekozen.
TIP 2: Denk lokaal. Asperges komen uit Nederland. Daar moet toch ook een Nederlands wijntje goed bij passen? 


De B is van Bonus, die moet je meepakken.

Barbecue
Een breed begrip, dus je hebt een wijn nodig die breed inzetbaar is. Wat mij betreft is dat een rosé uit de Provence. Fantastisch bij visgerechten (met Provençaalse kruiden) en heeft ook voldoende body om een zwaardere vleesgerechten aan te kunnen. Wil je liever rood? Probeer dan een cabernet franc of een zachte Rhone. Halfuurtje van te voren in de koelkast!

Blauwaderkaas (bijv. blue stilton of roquefort)
Het zoete van de wijn wordt verzacht door het ziltige van de kaas. Klassiek combineer je Sauternes met roquefort en Blue Stilton met port.

Even uit de comfort-zone? Schenk dan eens een Hongaarse Tokaji of een Italiaanse Marsala.

TIP: Receptje: terrine van 3 soorten kaas. To die for.

Wijnspijs combinaties

Boeuf bourguignon
Een gerecht uit de Bourgogne combineer je traditioneel gezien met een wijn uit de Bourgogne. Dat kan er één uit de topklasse zijn, zoals Vosne Romanée of een Marsannay. Maar een Chianti Classico (of de Isole e Olena van Platenburg) zou hier ook niet misstaan.

Bouillabaise
Wit of rosé uit de Provence, bijvoorbeeld Aix of Chateau la Gordonne.

Brie
Champagne, rode Loire, zowel pinot noir als cabernet-franc.

De C is van Comfort zone, blijf daar lekker in.

Cantuccini
Klassiek combinatie met Vin Santo

Champignons
Champignons en andere paddenstoelen hebben ‚Äėaardse‚Äô smaken. Het beste kun je dit combineren met een wijn die ook een aards tintje heeft, zoals een rode Bourgogne of een Rioja. Die laatste doet het bijzonder goed met een rijke saus. Vergeet ook Champagne niet ‚Äď vooral de gerijpte Champagnes hebben de aardse smaken ontwikkeld en gaan fantastisch samen met champignons, ook in een roomsaus!

Cheddar
Chianti Classico, één van mijn favorieten: Isole e Olena van Platenburg.

Chocolade (puur)
Banyuls, Tawny Port (bijv. Warre G’s 10 year old¬†van de Appie), Maury

Chocoladefontein of chocoladetaart fruit
Brachetto d’Acqui, een rode dessertwijn uit Italie met een lichte bubbel. Andere goede combinatie is een lobbige dessertwijn met een fris zuurtje, zoals¬†Viu Manent¬†uit Chili.

Coq au vin
Rode Bourgogne

Coquilles
Champagne
TIP: Recept van Coquilles in champagne sabayon


De D is van Dosis, die is vaak te hoog.

Dadeltaart
Dessertwijn als Sauternes of omgeving.

Dimsum
Riesling (Elzas)


De E is van Eenvoud, dat is je basis.

Eendenborst
Zweigelt en pinot noir uit Bourgogne.

Eieren
Klassiek én overheerlijk met Champagne, bijvoorbeeld eggs benedict, quiche lorraine of simpelweg een roerei op zondag. Een Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc doet het ook goed.
TIP: Recept voor Quiche lorraine


De F is van Fluitend door het leven.

Forel
Gerookte forel is het lekkerst met een wijn waar ook een zwoel, rokerig tintje aan zit. Die vind je in de pinot gris uit de Elzas of Duitsland (bijv. Josmeyer of Villa Wolf) of een volle pinot grigio uit Italie of deze krachtige Chenin Blanc. De houtgerijpte verdejo van Castelo di Medina doet het ook heel goed!

Foie gras (ganzenlever)
Dessertwijnen uit Sauternes of omgeving, een zoete chenin blanc uit de Loire of Vin de Paille.

Fruit
Muscat de Beaumes de Venise (meloen!), zoete riesling en Eiswein.

De G is van Genoeg, al zeg ik dat nooit.

Garnalen
Rosé uit de Provence, Spaanse verdejo of godello of een chardonnay met niet of weinig hout, bijvoorbeeld deze Chablis.

Geitenkaas
Geitenkaas wordt traditioneel gecombineerd met een Sanccere. Een andere sauvignon blanc uit de Loire of lekker exotisch uit Nieuw-Zeeland combineert goed. Verse geitenkaas is ook heerlijk met een rosé uit de Provence. Pas wel op met honing. Hier word je wijn zuur van. Andere wijnen, die lijken op sauvignon blanc, kunnen natuurlijk ook goed, zoals een gruner veltliner, verdejo of godello. Het sleutelwoord is fris & fruitig.

Gorgonzola
Ruby port, Amarone, Sauternes, Monbazillac
TIP: Receptje: terrine van 3 soorten kaas. To die for.

Gouda kaas
Belegen: Argentijnse Bonarda, Amarone, Marsala Superiore
Oud: Cahors, Médoc (met meer cabernet-sauvignon dan merlot).

wijnspijs combinaties

Gruyere (kaas):
Gewurztraminer, witte Bourgogne (Maconnais)


De H is van Hipster, want anders is ook zo mainstream.

Ham
Rauw: witte Rioja, witte Elzas (gewurztraminer, riesling), Meursault
Zie ook parmaham. 

Hamburger
Californische zinfandel bijvoorbeeld van Coppola of Pedroncelli, maar een malbec, rioja of Portugese touriga nacional kan ook goed.

Hazenpeper
Een rode wijn uit de Rhone, zoals Chateauneuf du Pape of Gigondas. De krachtige Vino Nobile di Montepulciano gaat ook goed bij wild.

De K is van Kanonnen, dat is een mooie wijn.

Kaasfondue
Klassieke combinatie met fendant (Zwitserland), maar ook goed met een witte Elzas, zoals een riesling of pinot blanc.

Kip
Gegrild: Gruner Veltliner, droog wit uit Elzas, lichte pinot noir uit Bourgogne of nieuwe wereld
Gerookte kip mousse: Ronde chardonnay, zoals Meursault of Pouilly Fuissé of houtgerijpte verdejo uit Rueda
Kip schnitzel: rosé uit Zuid-Rhone

Konijn
Rood uit Provence (Cassis, Bandol)

Knoflook(soep)
Rosé uit de Provence, rosé/rood uit Bandol


De L is van Lowlands inclusief wijnbar.

Lamsvlees


De M is van Muziek, maestro, please.

Mango
Lobbige dessertwijn, zoals 100% sémillon
TIP: Viu Manent, Chili

Mango sorbetijs
Frisse dessertwijn zoals Moscato d’Asti

Meloen (met ham)
Dessertwijn van muscat, zoals Beaumes de Venise of Rivesaltes

Mortadella
Rood uit Emilia Romagna (Italie)

Mosselen
Klassieke wijnspijs combinatie: Muscadet de Sevre-et-Maine
TIP: Ook leuk met een Zeeuwse bubbel van De Kleine Schorre

Munster (kaas)
Klassieke combi met Gewurztraminer


De N is van Nog eentje, maar dat zeg je steeds.

Notentaart
Rode Banyuls of een Vin Santo


De O is van Oh jee, wat nu.

Oesters
Een van de meest klassieke wijnspijs combinaties aller tijden: oesters met Chablis. Ook het proberen waard met Champagne, Riesling (Elzas) of de Zeeuwse bubbel.


De P is van Pietluttig, omdat onbelangrijke dingen ook meetellen.

Paddenstoelen
Rood uit Piemonte

Paling
Gebakken: Pinot noir (Sancerre), Gamay (Beaujolais)
Gerookt: Rosé (Tavel, Provence)

Parmazaanse kaas
Mousserend: Champagne, Franciacorte (Italiaans alternatief voor Champagne) en Cava
Rood: Italiaans rood van¬†nero d’Avola druif, Chianti

Pastasalade
Met salami: Montepulciano d’Abruzzo

Pasta
Bardolino (Italie),

Pasta bolognese
Rood uit Emilia Romagna (Italie), Chianti Classico, vriendelijke merlot uit Chili of Washington

Pasta carbonara
Witte Verdicchio dei Castelli di Jesi of een chardonnay uit een warm gebied.

Parmaham
Rood uit Emilia Romagna (Italie) of Prosecco.

Pesto (recept) 
Rosé uit de Provence (tip)

Pindarotsje
Rode dessertwijn van de blauwe muskaat.
TIP: Elysium uit Californie.

Porco a Alentejana (recept)
Riesling, Portugees rood uit de Alentejo


De Q is van Quota, ga daar maar overheen.

Quiche lorraine
Champagne
TIP: Recept Quiche Lorraine


De R is van Rust, reinheid en regelmaat, de levenslange zoektocht.

Risotto
Soave Classico, fruitige rode Piemonte

Rivierkreeftjes
Wit uit Rhone, droog wit uit de Elzas

Rode kool met appel
Riesling (Elzas)

Rood vlees
Rood vlees doet het goed met medium tot volle wijnen met hoge tannine. De sappigheid van het vlees combineert goed met levendige tannines. Cabernet franc uit de Loire gaat lekker, maar ook een jonge Rioja of een Barbera is heerlijk bij een gegrild stuk rood vlees.

Roquefort
Dessertwijnen als Sauternes (wit) en Banyuls (rood)


De S is van Superfoods, want chiazaad is √©cht lekker (…).

Salade Nicoise
Rosé uit de Provence

Sushi
Champagne, Torrontés

Schaal- en schelpdieren
Rosé uit Rhone en Provence, Champagne, wit (verdejo) uit Rueda, Chablis, sauvignon blanc uit Marlborough, Nieuw-Zeeland

Stoofpotje
Een kruidige rode wijn uit Zuid-Frankrijk of een zinfandel.

TIP: Recept voor een makkelijk stoofpotje
img_2476-klein


De T is van Tip, die deel ik op dinsdag.

Tarbot
Witte Bourgogne (Cote de Beaune) of mooie, volle chardonnay uit Nieuwe Wereld

Tiramisu
Moscato d’Asti of witte Banyuls

Tonijn
Vers: Spaans wit (Rueda), Champagne, wit uit Rhone
TIP: Droge witte wijn St Joseph uit de Rhonevallei
Gebakken tonijn: Spaanse rosé, stevige chardonnay uit de Nieuwe Wereld, pinot noir uit Elzas

Truffel
Barolo, Barbaresco


De V is van Vis, dat past goed bij wijn.

Varkensrollade
Rood uit Bergerac

Vis met roomsaus
Een volle Chardonnay, die zowel uit de Oude Wereld als Nieuwe Wereld kan komen. Als ‚Äėie maar vol & krachtig is. Een dikke Condrieu of Chateauneuf-du-Pape Blanc zorgt ook voor een verbluffend effect.

Meer wijnspijs combinaties met chardonnay? Check dit artikel: chardonnay <3 recepten.

Vitello Tonato (recept)
Soave Classico, Roero Arneis (tip), Vernaccio di San Gimignano (tip)


De W is van Wijn, de gemene deler van deze hele lijst.

Walnoten (met kaas)
Vintage port

Wienerschnitzel
Gruner Veltliner

Wild

Stevig rood uit Roussillon, Anjou-Villages-Brissac of Bandol of Italiaans rood: Barolo en Barbera.

Wildpaté
Stevige rode Bourgogne (Cote de Beaune)


De Z is van Zalig, punt.

Zalm

  • Gerookt: Chablis, houtgerijpte chardonnay uit de Bourgogne of Californie, Trebbiano of Champagne. Zelfs met rood kun je scoren bij een zalm. Kies dan een lichtrode wijn, bijvoorbeeld Fleurie.
  • Gebakken: Australische of Californische pinot noir (gekoeld serveren)
  • Gegrilde zalm: Sancerrre, Chablis, niet-houtgerijpte chardonnay of eventueel een lichte rode wijn, zoals een pinot noir of Beaujolais.

Zuurkool
Klassieke wijnspijs combinatie met Riesling (Elzas)

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


Meer wijnspijs combinaties?

Staat jouw favoriete wijnspijs combinaties er niet tussen? Of wil je juist weten wat je bij jouw gerecht kunt serveren? Laat je vraag achter in de comments of stuur me een mail.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.