Het is eindelijk tijd voor tannat!

Het is eindelijk tijd voor tannat!

Al weken staat de fles naar me te loeren: tannat. Naar het schijnt de meest tanninerijke druif ter wereld. Kent zijn oorsprong in het zuidwesten van Frankrijk, maar doet het ook bijzonder goed in Uruguay. Laat die nu net voor mijn neus staan.

Tannat uit Uruguay

Ja, rode wijn uit Uruguay – wie wist het? Buurlanden Chili en Argentinië kennen we wel, maar Uruguay kan er ook wat van. Tannat speelt hier de hoofdrol en staat garant voor rijpe, tanninerijke rode wijnen die subliem combineren met spul van de barbecue. Dat weten ze zelf maar al te goed en daarom zien we er maar weinig van in Nederland. Slechts 3% van de wijnen wordt geëxporteerd!

Gelukje dat ik nu – met dank aan importeur Pallas Wines – een fles te pakken heb. Ik denk dat ik zeker een paar minuten heb geroken voordat ik een slok nam. Dat is vaak een goed teken. Het duidt op een wijn die niet voor één gat te vangen is, mijn favoriet (net als mensen die niet voor één gat te vangen zijn, want boring).

Het glas geeft niet alleen een zwier fruit, het geeft veel meer, meer, meer. Donker fruit (bramen, pruimen, zwarte bes) maar ook tabak, chocolade en leer. Stevig zeker, maar ook rijp en zacht. Het is warm in Uruguay, dat geeft rijpe fruittonen mee en dito tannines.

Tannat uit Uruguay
Is het geen plaatje? Dit zijn de wijngaarden van Uruguay.

Even terug naar Frankrijk

Elk land uit de Nieuwe Wereld kun je zo in Frankrijk plotten. Loire vs Nieuw-Zeeland, Bordeaux Blends tegenover blends uit Margaret River (Australië) of Napa Valley (Californië), chardonnay uit Bourgogne tegenover pareltjes uit Yarra Valley (Australië) en de Argentijnse malbec tegenover de Franse malbec uit Cahors. 

Enfin, zo is er dus ook een appellation in Frankrijk voor tannat: Madiran. Tikkeltje stugger dan de tannat uit Uruguay, maar tannat bestaat ook zeker in Frankrijk.

Tannat for the win

Pallas noemt het ‘een wijn voor echte mannen’. Ja, oké, ik ben het er in zoverre mee eens dat alleen échte mannen deze wijn op waarde weten te schatten. Maar vlak de andere helft van de wereldbevolking niet uit. Mannen stevig rood, vrouwen rosé? No way. Tannat uit Uruguay, ik ben fan!

MEER WIJNVERTIER?
Volg me dan op INSTAGRAM of word m’n 1.500e volger op FACEBOOK voor dagelijkse updates 

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.