Het ultieme gevulde brood – dit past bij elke wijn!

Het ultieme gevulde brood – dit past bij elke wijn!

Gevuld brood. Tijdens een kleine city trip aan Lissabon kwam deze heerlijkheid op mijn pad. Het stond al heel lang op mijn to-do-lijstje om dit gevulde brood een keer thuis te maken. Vandaag was eindelijk de dag. Het mooie hiervan is dat je het met nagenoeg elke wijn kunt combineren. Gevuld brood, borrelbrood, noem het hoe je het wilt, dit is heerlijk. Vooral op de vrijdagmiddag.

Gevuld brood, de ingrediënten:

  • 1 klein rond brood
  • 1 paprika
  • 8 champignons
  • 100 ml kookroom
  • 350 gram geraspte oude kaas
  • 1 eetlepel bieslook
  • 50 gram pancetta in reepjes (naar smaak)
  • scheutje witte wijn
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 klontje boter
  • peper

Hoe maak je dit epische gevulde brood?

Dat is super simpel. Snij een vierkantje uit het brood. Het topje kun je bewaren, dat is leuk om straks weer als deksel te gebruiken. Snij vervolgens de paprika en champignons in reepjes. Verwarm ondertussen de oven op 180 graden.

gevuld brood
Zo hol je het brood uit. Easy does it.

Verwarm een klontje boter in een sauspan. Als de boter zo goed als gesmolten is, zet je het vuur laag en voeg je een eetlepel bloem toe. Zo maak je een roux, dit zorgt voor de binding van de kaassaus. Wacht even tot de bloem gaar is (een beetje roeren) en voeg dan de room, de witte wijn en de geraspte kaas toe. Blijf bij je pannetje, roer het mengsel goed door, het mag niet aanbranden. Als de kaas is gesmolten, voeg je naar smaak peper en bieslook toe.

Laat een koekenpan heet worden en bak hierin de pancetta krokant. Laat het daarna uitlekken op een bordje met keukenpapier. Bak in dezelfde pan (hoef je niet per se schoon te maken) de champignons en de paprika. Meng vervolgens de kaassaus met de spekjes, champignons en de paprika en schep het in het brood, dekseltje erop nog een paar minuutjes (5 – 10) in de voorverwarmde oven – en klaar!

Wijnspijs

You’re in luck, want met dit gevulde brood kun je alle kanten op. Het ligt voornamelijk aan je eigen toestand. Kijk, op het moment dat het buiten -50 is, pak je alles aan om jezelf op te warmen. Dan zou ik zeggen, schenk wat lekker roods in. Duitse Spatburgunder, bijvoorbeeld. Pareltje. Portugees rood uit Alentejo, lekker. Warm brood met een machtige vulling én een rode wijn warmt je echt wel op.

gevuld brood
Tada, ik heb ongeveer 5 seconden geduld om een foto te maken. Excuus.

Hoef je zelf niet opgewarmd te worden, dan stel ik wit voor. Zie het brood als een kaasfondue-tje, dus denk aan: riesling, sauvignon blanc, grunertje of zelfs vinho verde. De zuren geven je smaakpapillen een ‘reset’. Het wordt dus niet zo vol en machtig, maar de wijn zorgt er voor dat je nog een hapje wilt. Je wilt meer, meer, meer. Het is maar net waar je trek in hebt. Benieuwd naar je favoriet!

Oh ja, wil je naar Lissabon? Check dan even mijn blog 24 uur in Lissabon.


Like what you read? Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

One comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.