Hoe lang kun je port bewaren?

Hoe lang kun je port bewaren?

Hoe lang je geopende port kunt bewaren, is afhankelijk van de soort port. Jonge port is veel gevoeliger dan oudere, houtgerijpte, port. Een geopende fles port kun je niet zolang bewaren als een fles whisky of gin, maar zeker langer dan een fles rode wijn.

TL;DR Geen zin dit hele verhaal te lezen? Dan heb ik hier alles voor je samengevat. Dikke tip: Bewaar je geopende fles port in de koelkast. Constante temperatuur, dat is het beste.
> Ruby Port: 2-3 weken
> Late Bottled Vintage: 1-2 weken
> Tawny port: 2-3 maanden
> Vintage Port: 3-5 dagen

Geopende port bewaren

De meest voorkomende port, de Ruby Port, blijft na opening zo’n 2 tot 3 weken goed. Sterker nog: de volgende dag smaakt de port vaak lekkerder. Door het contact met het zuurstof wordt de port zachter en voller. Een Late Bottled Vintage (LBV) kun je beter iets sneller opdrinken en kun je ongeveer 1-2 weken bewaren.

Meer weten over port? Lees: welke soorten port zijn er?

Een Tawny en een Colheita kunnen langer worden bewaard. Deze wijnen ondergaan namelijk een houtlagering, en zijn dus al in contact geweest met zuurstof. Voor die wijnen is het niet zo’n shock als ze open gemaakt worden en weer met zuurstof in contact komen. Deze wijnen kun je 2 – 3 maanden bewaren.

De duurste port, Vintage Port, kun je ironisch genoeg maar een paar dagen* bewaren. Dit is een port die ongefilterd wordt gebotteld. Het is daarom verstandig om de port een dag van te voren rechtop te zetten, zodat de droesem naar de bodem kan zakken. Het is aan te raden deze port te decanteren. Hoe jonger de port, hoe eerder van te voren je decanteert. Dus bijvoorbeeld een 10 jaar oude Vintage port mag 8 uur gedecanteerd worden, terwijl een hele oude port, zeg 50 jaar, maar een uur of twee nodig heeft.

*UPDATE: Toevallig had ik twee weken geleden een Quinta do Noval Vintage Port 2005 geopend. Oeps, een beetje spur of the moment. En superdom. Na een uitgebreid diner leek me dat leuk. Zoals dat gaat na zo’n diner lapte ik alle regeltjes aan mijn laars en schonk de port in. Viel toch wat zwaar na al die andere wijnen, dus het was van korte duur. De volgende dag zag ik dat de fles nog 3/4 vol zat en kon mezelf wel voor m’n kop slaan (maar kater, dus deed ik niet). Waarom vond ik het nodig die fles open te maken?! Nu, twee weken later, proef ik ‘m weer en alle fruittonen zijn vervlogen. Niks meer aan.

Hoe lang je geopende port kunt bewaren, is ook afhankelijk van hoeveel port er nog in de fles zit. Hoe minder port er in de fles is overgebleven, des te groter het effect van het zuurstof op je port heeft. Stefaan Soenen heeft daar iets slims op gevonden, check het hier.

img_4613-klein
Vintage port voor een zacht prijsje….

Hoe bewaar je port?

Het is wel belangrijk dat je de port afsluit met de originele stopkurk en het liefst op constante temperatuur. Dat gaat het beste in de koelkast, want daar is de temperatuur constant. Ook zorgt die lage temperatuur ervoor dat de wijn minder snel oudert. Laat ‘m wel even op temperatuur komen als je ‘m wilt schenken.

Weekendje Porto?

Voorraadje port inslaan? Dat doe je in Porto. Ik ben er in 2015 geweest en vind het echt Ă©Ă©n of misschien wel de leukste stad van Europa. Lees mijn eerdere blogpost ‘Wat te doen in Porto‘ over de stad inclusief een paar restaurants die je zeker niet mag missen.

Boodschappenlijstje Porto




Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. DĂ© plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.