Wijnspijs: Ik kook, dus ik ben.

Wijnspijs: Ik kook, dus ik ben.

Het stond al een tijdje op mijn wishlist: all-out gaan in de keuken. In mijn kelder lag nog een Barolo uit ’10, een riesling uit ’09 en een marsala uit ’88. Wijnen die je niet zomaar even wegtikt. Deze wijnen horen in het middelpunt te staan.

Dus verzon ik rondom deze wijnen een diner. Daar waar ik normaal gesproken de makkelijke weg kies als het gaat om recepten en koken, ging ik nu voor de expert-modus. Ik moet je wel zeggen dat ik dit al een maand van te voren had bedacht en dus mezelf constant toesprak: ‘heb geduld, heb geduld’. Het grootste struikelblok bij mij is dat ik vaak kook alsof ik de trein moet halen. Als een razende Roeland sta ik de schillen, bakken, mixen – met als gevolg dat het een groot slagveld is en alles eigenlijk mis gaat. Nee, zo pak ik dat dit keer niet aan. Ik lees de recepten door, bedenk wat ik al van te voren kan maken, maak één gerecht tegelijkertijd én start pas als de mise en place klaar is. Ja, zo kan het dus ook. Mind is blown. 

Meer over de recepten en moeilijkheidsgraad vind je via de linkjes.

Champagneproeverij

We trappen af met een Champagneproeverij. Bubbels zijn namelijk dé manier om je smaakpapillen te activeren. We proeven een Champagne brut van Bernard Rémy, een Blanc des Blancs van Zimmerlin-Flamant en een Cava. Even kijken of we de Cava er uit kunnen halen. Een terugkerende vraag tijdens Le Club avondjes is welke druiven er ook weer in Champagne worden gebruikt. Hoewel ik dat al meerdere keren heb verteld, blijft het een moeilijk concept voor de aanwezigen.

Daarbij serveer ik gnudi, dat is Italiaans voor ‘naked ravioli‘. Het zijn balletjes van ricotta en een beetje Parmezaan meerdere keren gerold door de griesmeel, die je eerst kookt en vervolgens bakt in salieboter. Het romige van de ricotta met het zoutige van de Parmezaan is een feestje bij de Champagne. Het recept is van Jamie Oliver en kun je hier nalezen. 

De Champagne blijft op tafel staan voor het volgende gerechtje: ceviche van zeewolf met o.a. kokosmelk en  en scheermessen met peterselie/spinaziecrème. Topchef Hanneke had de recepten van njam.tv (zier deze link en deze). Het zag er ook nog eens supertof uit: 

Hugel Riesling 2009 & Kaefferkopf Gewurztraminer 2014

We vervolgen onze weg van de Champagne naar de Elzas, waar we ons te buiten gaan aan een topriesling van wijnhuis Hugel én een Gewurztraminer van Kaefferkoph. Die combineren we met een langzaam gegaard stukje buikspek met een coquille en zoetzure mango. Dit alles verpakt in een Aziatisch jasje, omdat dat het zo lekker doet bij riesling. Dit was zó lekker.

Neem je tijd hiervoor. De buikspek moet een nacht lang marineren, vervolgens op temperatuur komen, 2,5 in de oven, daarna weer afkoelen om vervolgens krokant te bakken. Even wat moeite, maar het was het dubbel en dwars waard. Check hier het uitgebreide recept.

Over de wijnen waren de meningen verdeeld. Ik heb een voorliefde voor beide druiven, dus voor mij was het sowieso een onmogelijke keuze. De gewurz had flink wat restzoet, maar vulde het glas ook met bloemen, die heel leuk combineerden bij het gerecht. De zuren van de riesling gingen weer lekker bij het vettige van de buikspek en pasten goed bij de zoetzure mango. 

Beide wijnen heb ik gekocht op vakantie in de Elzas. 

Barolo ’10 vs The Chocolate Block

Na een momentje rust pakken we door met het klapstuk van de avond: Tournedos Rossini. De stress komt om de hoek kijken. Het is wel een tikkeltje tricky om 10 tournedos tegelijk te bakken, maar het is gelukt. Als ik het kan, kan iedereen het. Onthoud: timing is of the essence. Niet in paniek raken. 

We drinken er een glas Barolo bij uit het maestro jaar 2010. Het is misschien een beetje overdreven om er ook nog een fles The Chocolate Block bij te openen, maar ik deed het toch. The Chocolate Block is de absolute favoriet sinds jaar en dag onder de clubleden. Bovendien leek het me ook leuk om deze wijnen samen te proeven. Het is een enorm verschil. Oud vs Nieuw, klassiek vs. modern. Welke smaakte er het beste bij? Check hier meer info over de wijnen en het recept

Barolo heb ik gekocht op vakantie in de Piemonte, The Chocolate Block is te koop bij Wijnig.nl. 

Von Buhl Riesling Beerenauslese 2012 

Hier begin ik een beetje mijn geduld te verliezen. Het begon al bij de taart. Het had eigen een gebakken lemon tart moeten worden, maar dat mislukte faliekant. Een blik in mijn koelkast leerde dat ik nog snel een citroen cheesecake kon maken, dus zo geschiedde. Door Pinterest was ik in de ban geraakt van ‘the art of plating’ en bij de afwassers van het moment – Niels en Marco – kwam het idee om als een Picasso de borden op te maken. Werkte super goed (je keuken zit wel onder, maar #yolo). 

De borden maakte ik verder op met stukjes cheesecake, blueberry’s en frambozen. Eigenlijk wilde ik er ook toefjes witte chocolademousse bij doen, maar die kwam niet uit het spuitmondje zoals ik wilde. Laat dat je er overigens niet van weerhouden om de mousse te maken. Die was echt finger-licking good. Recept komt binnenkort online.

We drinken een dessertwijn, een Von Buhl Riesling Auslese 2012. Mijn favoriet. Zoet, maar niet té zoet, veel rijp fruit, ananas en abrikoos: heerlijk bij de frisse citroentaart.

Hoe zat het ook weer met auslese, beerenauslese en trockenbeerenauslese? Lees mijn blog over Duitse wijnen

Arini Marsala 1988

Natuurlijk sluiten we niet af zonder een kaasplankje. We drinken er een Marsala uit 1988 bij. Omdat het kan. Op het kaasplankje ligt een stuk extra belegen van Kaasmakerij de Zuivelhoeve (Aagtekerke), kruidnagelkaas (hard) en fontina (zacht) van Marqt. Ik had ook een stukje blue stilton, maar dan met blueberry’s gekocht bij Marqt. Geen aanrader. 

Het allerlekkerste bij deze marsala vind ik gekonfijte sinaasappel omwikkeld met chocolade. Yummy. Bij Olala Chocolade in Rotterdam-Noord zit je goed. De Marsala (€ 26,95) kocht ik bij Wijnhandel Peeters op het Vasteland.

Meer recepten? Check dan de Wijnspijs-pagina.
Ga je dit gerecht ook maken of drink je een topwijn die je wilt delen? Tag me, tag me, tag me! Dat kan via Facebook of Instagram of gebruik de hashtag #leclubdesvins. Santé! 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

2 comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.