Januari 2019 – wijncursussen, het vrouwenpanel en WSETDiploma

Januari 2019 – wijncursussen,  het vrouwenpanel en WSETDiploma

Zo, de eerste maand in de wijn zit er op. Zoals elk jaar begon ook dit jaar met een kater. Gelukkig wist ik mezelf te herpakken en begon ik 2 januari met frisse moed te werken. De afgelopen maand stond in het teken van wijncursussen. Ik heb acht lessen gegeven en zelf twee lessen gevolgd: Duitsland en Amerika. Hieronder vertel ik je er meer over!


Week 1: orde op zaken

Mijn eerste week bestond vooral uit orde op zaken stellen. Hoe ziet de planning van LeClubdesVins.nl eruit? Zijn alle wijncursussen vol of moet ik nog wat promoten? En oh ja, wanneer begin ik eens aan het Course Work Assignment over – hier komt ‘ie – The Rum Revival? De druk is (nog) niet zo hoog met een deadline in april, maar ik wil deze maand zeker 50% af hebben.

Over de planning van Le Club des Vins gesproken, breaking news. Ik heb besloten dat ik vanaf heden twee keer in de week ga posten, te weten:

Elke maandag en donderdag een nieuwe blog om 10:00 uur.
Wil je meer weten over een onderwerp? Geef me een DM op insta of stuur een mail.

Week 2: vrouwenpanel, WSET2

De tweede week van januari begint met een vrouwenpanel. Say what? Ja, mijn hoofd maakte overuren toen ik werd gevraagd mee te doen. Vrouwenpanel. Waarom? Wat gaan we doen? Na even wikken en wegen besluit ik het te doen. Ten eerste, ik zit met leuke vrouwen in het panel: Romy Kooij, Sharon Jacky en Angelique Chambiné. Ten tweede, een beetje jeu in de (oké, iets mannelijk gedomineerde) wijnwereld is nooit weg.

Aan de hand van verschillende stellingen toetsen we de publieke opinie. Mijn persoonlijke favoriet: mannen bluffen zich door proeverijen heen en vrouwen twijfelen steeds. En nondedju, ik twijfel DE HELE TIJD. Laatst weer, ik wist gewoon dit is Italiaans, dit is primitivo. Zeg ik het hardop? Nee. Ik denk nog een uur na. Dit zien we natuurlijk niet alleen in de wijnwereld. Vrouwen houden zich vaak klein en mannen hebben een grote mond. Laten we daar eens mee stoppen. Come on.

Sassy Beyonce GIF - Find & Share on GIPHY

Op dinsdag geef ik les – WSET2 – bij Kwiezien voor de Wijnstudio. De rest van de week werk ik aan mijn blog, bereid ik volgende cursussen voor en werk ik aan SEO-pagina’s voor Wijnkoperij Platenburg. 

Week 3: Amsterdam

Hoppa, week 3. De week start in Amsterdam, waar ik les geef aan het personeel van de wijnbar en de Kanarieclub in de Foodhallen. De volgende dag ben ik weer in onze hoofdstad, want ik ga de nieuwe oogst proeven bij Chateau Amsterdam. Wijnmaker Jos is lekker bezig in de wijnkelder, voert verschillende experimenten uit (o.a. natuurwijn van macabeo) en houdt de voortgang van zijn wijnen nauwlettend in de gaten. Dat kan hij zelf beoordelen, maar beter (en leuker) is om dat met een clubje te doen. Zo ontstond Clique Chateau met onder andere (Ellen Dekkers (Delicious Magazine), Esmee Langereis (MakeMeWine, Elle Eten) en Simon Woolf (The Amber Revolution) proeven we de wijnen rechtstreeks uit het vat (of de tank). Natuurlijk zijn Tom Veugen (dagelijkse leiding van de winery) en Remy Harrewijn (zoon van Jos, eigenaar chateau) er ook bij. Einde van #namedropping. Ik ben benieuwd hoe de wijnen zich de komende maanden gaan ontwikkelen. Keep you posted!

chateau amsterdam
Serieus proeven!

De rest van de week werk ik aan schrijfopdrachten en nieuwe artikelen voor Le Club des Vins. Ook bereid ik de lessen voor volgende week een beetje voor en blader ik door het boek ‘Distilling Knowledge’ voor mijn examen.

Week 4: wijncursussen

Op maandag, dinsdag- en woensdagavond geef ik les in Amsterdam, Rotterdam en Leiden. Lekker bezig wel. Op donderdag ga ik naar Mama Kelly in Amsterdam voor een masterclass van de premium-serie van Nederburg. De wijnen worden gepresenteerd door wijnmaker Niel Groenewald. 

blank
Sauv blanc, chenin blanc, gewurztraminer, GSM-blend, Bordeaux-blend en nog een sauvignon blanc.
wijnen van januari
Wow.

’s Avonds heb ik afgesproken met mijn proefclub van WSET3 om de wijnen van Kalin Cellars te proberen. De chardonnay uit Sonoma County gooit hoge ogen. De volgende sessie staat begin maart gepland en dan gaan we spirits proeven. Daar ben ik heel blij mee, want half maart moet ik examen doen in spirits.

In het laatste weekend van januari ga ik naar Groningen. Er gaat immers niks boven Groningen. Ik heb afgesproken met een groepje dames die ik ontmoet heb tijdens de Rhone-reis. We eten bij LeCuq (heerlijke kip!) en borrelen bij Barrel Wijn (de beste wijnbar van Nederland). 

Week 5: Nieuwe lessen WSET4

In de laatste week van januari staan twee WSET-4 lessen op de planning. Op maandag doen we Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Op dinsdag was dat Noord en Zuid-Amerika. We krijgen les van Josef Schuller MW. Ik vertel je er meer over in deel 5 van mijn WSET-avonturen. 

Op dinsdag haast ik me snel terug naar Rotterdam, want om 19:30 uur sta ik zelf weer voor de klas voor de laatste les van de WSET2-cursus. Op woensdag doe ik even wat rustiger aan, lees ik nog een hoofdstuk uit mijn spirits boek en geef ik ’s avonds de basiscursus in Leiden. De rest van de week werk ik aan Le Club des Vins en voor Wijnkoperij Platenburg. Jammer schiet het werk aan mijn coursework assignment erbij in ;-)

Eerste maand als ZZP’er

Dit was de eerste maand als ZZP’er. Drukker dan ooit, haha. Maar het is anders druk. Het voelt tegelijkertijd heel vrij, omdat ik het helemaal zelf kan indelen. Dat overviel me ook een beetje toen ik naar huis reed na de les afgelopen dinsdag. Ik raakte medium in paniek tijdens de WSET4 lessen. We moeten zoveel weten. En ook nog eens super gedetailleerd. Niet alleen over Frankrijk of Duitsland, maar ook over de wijngaarden of de geschiedenis van de wijnbouw in Argentinië of Oregon. Hoe ga ik dat allemaal doen?

En toen dacht ik ineens: eh, je kan je eigen tijd indelen én bepalen. Ik heb nu genoeg opdrachten en mijn wijncursussen zitten vol – dat is genoeg om rond te komen (inclusief af en toe een goede wijn). Ik hoef er niets meer bij te doen. Behalve leren… :)

FREEDOM!

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.