Lievelingsgerecht: asperges, zalm & pinot blanc

Lievelingsgerecht: asperges, zalm & pinot blanc

Het aspergeseizoen is nog niet officieel begonnen, maar vanaf het moment dat het witte goud in de schappen ligt, ben ik er als de kippen bij. Het is echt mijn lievelingsgerecht – misschien komt het omdat het zo seizoensgebonden is en daardoor toch een beetje speciaal blijft.

Daar waar ik er soms lustig op los experimenteer hou ik het bij asperges klassiek. Er gaat niets boven witte asperges met de lekkerste gerookte zalm (tip: Noorse!) en een romige Hollandaisesaus. Echt, de superlatieven komen te kort. Lees hieronder hoe je het makkelijk op tafel tovert inclusief bijpassende wijntip. 

Ingrediënten

  • Asperges
  • Noorse gerookte zalm
  • Boter
  • 2 eidooiers
  • Witte wijnazijn
  • Eventueel: gekookte of gebakken aardappeltjes

Bereidingswijze

  1. Zet een pan met water op het vuur. Check even of je een pan hebt waarin de asperges zo goed als onder water kunnen. Het topje mag eventueel boven het water uitkomen. 
  2. Schil de asperges (tip: dunschiller), snij ongeveer 1,5 cm van de onderkant af was ze schoon.
  3. Voeg de asperges toe, zodra het water kookt. 
  4. Kook de asperges voor ongeveer 10 tot 15 minuten totdat ze zacht zijn (maar niet té). 
  5. Zelf Hollandaisesaus maken? Zou ik wel doen. Check hier het recept. 

asperges

Wijnspijs

We drinken er een weissburgunder bij. Ik zei toch dat ik het klassiek zou houden ;-) De wijn komt uit het Duitse Nahe, de tip kreeg ik van de mannen van De Gouden Ton in Rotterdam. Het is meer dan je gemiddelde weissburgunder. Een stuk voller zonder dat ‘ie zijn frisse fruitigheid verliest. Precies die eigenschap is perfect voor dit gerecht. Asperges zijn licht qua smaak – zet je daar een zware wijn over, dan overstemt ‘ie alles en proef je niets meer. Toch moet de wijn wel voldoende body hebben om zijn mannetje te staan naast de Hollandaisesaus. En dat lukt met deze weissburgunder van Weingut Donnhoff. Score! 

De Weissburgunder van Weingut Donnhoff bestel je bij De Gouden Ton voor € 19,50. Stevige prijs, maar goed, je mag wel eens uitpakken, toch? Anders is natuurlijk aspergewijn van 2017 ook een goede keuze: Manoir Grignon Muscat Sec, te koop bij Abels Wijnen.

Heb je ook een favoriet asperge-gerecht of een must-try wijn bij het witte goud? Laat hieronder je reactie achter. Ik ben benieuwd :) 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.