Marina Cvetic (2009)

Eveneens een warme¬†herinnering voor de clubleden¬†en voor de nieuwe volgers is dit een eye-opener: de Marina Cvetic uit¬†Itali√ę. Deze wijn¬†feature’de een clubavondje in 2012 en zette ieders wereld op z’n kop…

marina cvetic

Voor ik van wal steek, wil ik eerst iets vertellen over Montepulciano. Dat kan namelijk op twee dingen slaan:

  • Montepulciano d’Abruzzo – de druif ‘Montepulciano’ uit de Abruzzo (mid-oosten van Italie).¬†Wordt in veelvoud geproduceerd, dus kwaliteit is niet altijd superbe.
  • Vino Nobile di Montepulciano – wijn uit het dorp ‘Montepulciano’ in de Toscane van de sangiovese druif. Draagt de DOCG status – de hoogste classificatie van¬†Itali√ę.

Zacht als fluweel

Het betreft hier de eerste vorm, maar past in het kwaliteitsrijtje thuis van de tweede. De wijn wordt gemaakt van alleen de allerbeste Montepulciano druiven. De jonge wijn ondergaat eerst een rijping van 14 maanden in eikenhouten vaten om vervolgens nog zo’n 10 tot 12 maanden in de fles verder te rijpen. Dit verklaart ook¬†het verschil in prijs √©n smaak tussen deze en die van je buurtsuper.

Soms zie je in proefnotities wel eens een ‘fluwele smaak’ staan. Vergezocht, totdat je deze wijn drinkt. Eye-opener! Je ruikt donker fruit vermengd met viooltjes en proeft¬†pruimen, kruiden, zwarte bessen en iets van chocolade.

Lekker bij kaasplankje met Old Amsterdam en Pecorino. Score.

Montepulciano d’Abruzzo – Abruzzo,¬†Itali√ę
Categorie: fluweel

Te koop bij Fattoria.nl voor ‚ā¨ 23,50

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.