Mijn eerste wijnveiling.

Mijn eerste wijnveiling.

“Your bid is coming up”. “Last chance to bid”.

Heeeeeeelp, de adrealine giert door mijn lijf. Nee, ik zit niet in de zaal, er staat geen man of vrouw met een hamer voor me. Sterker nog, ik zit in de metro! De veiling gaat gewoon via de app. Oh god, ik hoop dat mijn telefoon me niet in de steek laat. Ik had op van alles en nog wat geboden, maar helaas gaat het allemaal aan mijn neus voorbij. Totdat mijn oog valt op Chateau Soutard Saint Emilion Grand Cru Classé 2005. Toegegeven, het chateau ken ik niet, maar 2005 was een goed jaar, toch? Het valt nog binnen budget, ik ga het doen! Nog een keer! Jaaaa, gewonnen!

Wat precies? Vijf flessen Chateau Soutard 2005 voor 130 euro*. Heel veel vragen schieten door mijn hoofd. Waarom heb ik gewonnen? Ben ik blij? Wilde niemand anders deze flessen? Hmmm zou kunnen. Maar ook: hier kan je toch geen buil aan vallen? Het is een goed jaar, herhaal ik nog eens tegen mezelf. We zullen het pas zeker weten als ik ze heb geproefd.

Let’s go!

De geur komt me al van verre tegemoet. Bramen, zwarte bes, pruimen stuiven voorbij als ik de wijn inschenk. Hang ik mijn neus in het glas, dan is het helemaal kassa. Nog steeds primair fruit – wat een aanwijzing kan zijn dat de wijn nog niet over z’n piek is. Het gaat gepaard met tertiaire aroma’s van bosgrond, nat hout en leer. De smaak is een tikkeltje dun. De tannines zijn er nog, maar de zuren zijn al een beetje afgevlakt. De geur en de beleving maken veel goed. Het is ook leuk om zo’n oude fles eens aan mijn cursisten te schenken. Dan begrijpen ze direct wat ik bedoel met tertiaire aroma’s. Ja, toch?

*Dikke tip voor de volgende keer; je moet ook commissie betalen. Dat is bij Winefields 20%. In totaal moet 156 euro betalen, dat komt neer op 31,20 euro per fles. Best oké!

wijnveiling
Proeven!

Ik heb de smaak te pakken

Ik heb de smaak te pakken. Twee dagen later gaat er weer een serie wijn onder de hamer. Opnieuw komt mijn impulsieve aard naar boven en bied ik 150 euro op een mixed lot:

  • Jean-Francois Chapelle – Charmes Chambertin Grand Cru 2003 (2 flessen)
  • Les Caves du Palais, Meursault ‘Les Cras’ 1er Cru 2004
  • Hospices de Beaune, Edouard Cuelenaere, Pommard ‘Dames-de-la-Charité’ 1978
  • Jean-Marc Pavelot, Savigny-les-Beaune, 1997.

De kans bestaat dat alles te oud is. Ik dacht dat dat zeker gold voor 1978, maar het blijkt one of the best vintage of the century in Bourgogne. Say what?! Leuk. Ken je Hospices de Beaune al? Dat is een verhaal apart. Ik heb inmiddels één van de Charmes Chambertin geproefd met mijn proefgroepje. De rest volgt later.

Ik ga nu even mijn geld tellen.

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.