Mijn favoriete tijdschriften over wijn

Mijn favoriete tijdschriften over wijn

Het is altijd een klein geluksmomentje als er weer een nieuwe Perswijn of Noble Rot op de mat valt. Ook in het buitenland kan ik het meestal niet laten om een wijntijdschrift mee te nemen. Hieronder vind je mijn favoriete tijdschriften over wijn.

Perswijn

Mag natuurlijk niet ontbreken. Al heel wat jaren maakt hoofdredacteur Ronald de Groot hét wijntijdschrift van Nederland. Een tijdje geleden hebben ze het blad een make-over gegeven (no offense, maar dat werd hoog tijd). Het blijft echter vrij serieus en de columns zijn soms een tikkeltje zuur. Gelukkig wordt dat (online) weer gecompenseerd met vrolijke artikelen van Romy Kooij (@miss_winelane). Daarnaast steek je altijd weer wat op als Lars Daniels een gebied onder de loep neemt. En vergeet de verdiepende artikelen van Stefaan Soenen (ambassadeur van de wijnen van de Lage Landen) en Karin Leeuwenhoek (groot fan van Zuid-Afrikaanse wijnen) niet.

Noble Rot Magazine

Qua stijl is Noble Rot het tegenovergestelde van Perswijn met quotes als ‘Sex & drugs & pinot noir’ of ‘You gotta say YES to another excess’. Vind ik grappig. Het komt uit London, waar ook de gelijknamige bar te vinden is. Begin februari ben ik er geweest. Er zijn veel mensen die claimen dat ze wijn toegankelijk willen maken, maar blijven ondertussen dure termen gebruiken. Of doen een tikkeltje snobbistisch. Noble Rot pakt ook graag uit met extravaganzas van heb ik jou daar, maar schrijft daar vervolgens heel luchtig over. Zo serveren ze Yotam Ottolenghi de vijf beste witte wijnen van de wereld, maar draait niet het hele artikel om die wijnen. Yotam wordt geinterviewd, het eten komt aan bod en oh ja, ook over de wijnen wordt verteld.

Nu ben je benieuwd naar die top 5 beste witte wijnen he? Komt-ie dan:

  • Chateau d’Yquem 1990
  • Nicolas Joly Savennieres ‘Clos de la Coulée de Serrant‘ 1990
  • Chateau Grillet 1990
  • Baron Thénard Montrachet 1992
  • Domaine Macle Chateau-Chalon 2007

De lijst is geïnspireerd op een eerdere lijst die Curnonsky, ofwel Maurice Edmond Sailland opstelde in 1932. Hij was een groot wijn- en gastronomieschrijver en werd ook wel the prince of gastronomy genoemd. Geboren in 1872 in Angers, Frankrijk, dus het is niet verwonderlijk dat alle wijnen van zijn lijstje Frans zijn.

In de lijst noemde Curnonsky drie single producers (Yquem, Grillet en Coulée de Serrant) en twee appellations (Chateau-Chalon en Montrachets). Noble Rot heeft er dus hier en daar een eigen invulling aan gegeven, maar toch: het blijft een mooi rijtje. Aan het einde van het interview worden enkele experts (o.a. Jancis Robinson, Hugh Johnson, Frank Cornelissen) gevraagd of het lijstje nog steeds stand houdt. Het komt er op neer dat de meeste wel iets missen en vaak is dat de Duitse riesling.

Benieuwd naar het hele artikel? Heb een linkje voor je.

Noble Rot is mijn lievelingstijdschrift. Ook al gaat het om knetter dure wijnen of praten ze met de grootste experts, ze blijven dicht bij zichzelf.

12.5

Let op: dit is een Frans tijdschrift en duur (20 euro), maar o zo prachtig gemaakt. Een van mijn doelen van 2018 – die ik overigens doorzet in 2019 – is om mijn Frans weer op te vijzelen en dat kan mooi met dit tijdschrift. Ik doe er ongeveer tien keer langer over, maar soit (hé, dat is Frans).

Er staan toffe foto’s in, het design ziet er gelikt uit en het gaat terug naar de oorsprong. Ze laten conventionele wijnbouw links liggen en gaan op zoek naar de wijnboeren die het al dertig, veertig of zestig jaar anders doen dan de rest.

Is toch prachtig?

Cuvée Magazine

Een shoutout naar Cuvée Magazine, een prachtig tijdschrift van Stefanie Köhler, die in haar eentje het hele tijdschrift maakt. Van design tot fotografie en het schrijven van de – enorm uitgebreide – artikelen. Van begin tot eind zie je dat hier grote passie in zit. Geen advertenties, wel ellenlang leesvoer. Het is niet zo luchtig of rebels als Noble Rot, maar het is ook zeker niet elitair. Maar als je net komt kijken in de wijnwereld, is duizend woorden over de verschillende bodemsoorten in de Elzas misschien nog niet helemaal wat je zoekt.

Andere tijdschriften

Nog niet zolang geleden kwam ik op instagram Pipette ‘the indie mag about natural wines’ tegen. Opgericht door Rachel Signer, een fan van natuurwijn, die haar hipster vrienden heeft opgetrommeld om een magazine te maken. Het doet wat het belooft, maar gaat voor mij net iets te ver. Ik merk dat ik niet heel de tijd geboeid blijft. Ligt waarschijnlijk aan mij, want dat heb ik ook met natuurwijn. De ene keer vind ik het te gek, de andere keer liever niet. Maar goed, ik heb het nog niet helemaal gelezen, dus ik kom er nog een keer op terug. Los daarvan vind ik het heel vet dat iemand dit maakt.

Sinds kort heb ik een abonnement op Decanter, een van de bekendste wijntijdschriften in de wereld. Ik lees graag de artikelen op de website, maar over het magazine ben ik minder te spreken. Erg glossy en veel advertenties.

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder ❤ Ken je een wijntijdschrift dat hier niet tussen staat? Laat het me even weten.

Als je op zoek bent naar wijnboeken, bekijk dan dit lijstje.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.