Mosselen + prei + mosselsaus + wijn = zalig

Mosselen + prei + mosselsaus + wijn = zalig

Als ik in mijn geboortedorp Westkapelle over mosselen begin, dan krijg ik steevast het antwoord: ‘nee, ze zijn er nog niet.’ Hier in Rotterdam liggen ze al in de schappen met het prekaat ‘Zeeuwse Mosselen’ – compleet met ‘boerenwuufje’ (Zeeuws vrouwtje in klederdracht). Yolo, ik neem ze mee.

Dit zijn wat je noemt hangcultuurmosselen en die zijn ‘ook best goed, hoor‘ zoals mijn oma zou zeggen. Ze groeien dicht onder het wateroppervlak, waar het voedselaanbod rijker is. Ze zijn dus eerder klaar voor de markt dan de ‘echte’ mosselen van de bodem.

Met mosselen kun je alle kanten op. Vorig jaar knalde ik het recept van mijn oma online, die voor veel bezoekers zorgde. Vandaag maak ik het nog makkelijker, want zeg nou zelf, puur zijn ze toch ook heerlijk? Dit is ook een handig recept voor in het park, pleur je ze gewoon in een schaal op de BBQ.

Wat heb je nodig?

 • 1 kg mosselen
 • 1 prei
 • Witte wijn – ik gebruik Leth, een riesling / veltliner uit Oostenrijk
 • Zeeuwse mosselsaus
 • Snufje peper naar smaak

Hoe nu verder?

 1. Maak de mosselen schoon met koud water. Verwijder de eventuele ‘baarden’ die aan de mosselen zitten.
 2. Gooi beschadigde mosselen en schelpen die niet meer dicht gaan weg.
 3. Voeg een klontje boter in de pan en fruit hierin de prei.
 4. Voeg dan de mosselen toe, meng ze met de prei.
 5. Schenk er een scheut wijn bij (150 ml ongeveer) en sluit de pan af met een deksel.
 6. Wacht tot ze koken, schud de pan zodat alles goed mengt.
 7. Herhaal stap 6.
 8. Als het goed is, zijn na 2x koken en schudden alle mosselen open en klaar om opgegeten te worden! Zo niet, kook & schud dan nog een laatste keer.
 9. Dien op met een schaaltje Zeeuwse mosselsaus. Yummy!
Gratis reclame, want deze saus is favoriet.

Welke wijn hoort daarbij?

Mosselen en wijn, oeh la la. Eigenlijk kun je best veel kanten op, als je het maar een beetje in de lichte en frisse hoek houdt. Voller wit kan ook wel, maar dan moet je de mosselen ook wat voller behandelen, bijvoorbeeld bakken met knoflook en room. Maar goed, wij houden het lekker simpel, dus wil je ook een makkelijke wijn.

Toevallig heb ik vorige maand de Vinobox gekregen. Een tof wijnabonnement, waarbij elke maand (of tweemaandelijks) je zes (of meer) wijnen thuisgestuurd krijgt in een sjieke houten kist. Hier trof ik de Duett – een blend van riesling en gruner veltliner – van wijnhuis Leth uit Oostenrijk. Toffe blend, toch?

Past goed bij de mosselen. Frisse citrus, maar ook wat rijpere perzik in de neus. De mosselsaus haalt de scherpe randjes van de wijn, zodat ‘ie heerlijk zacht wordt. Een ‘palate-cleansing’-effect heeft deze wijn: je hebt gelijk weer zin in het volgende hapje! Kom maar door!

vinobox

Mosselen

Zin om los te gaan in de keuken? Check de Wijnspijspagina voor nog meer recepten en vertier. 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.