Barolo & The National

Barolo & The National

Een Amerikaanse onderzoeker heeft aangetoond dat muziek invloed heeft op de smaakbeleving van wijn en concludeerde dat: ‘Wine tastes like the music you’re listening’.

Nu zal ik je het hele verhaal besparen, maar het komt er op neer dat de mensen die de zwaardere klassieke kost voorgeschoteld kregen, de wijn ook als zodanig (zwaar, complex) bestempelen. Terwijl de groep die de wat frivolere stukken te horen kregen, dat juist in dezelfde wijn terug vonden.

Eerder match-te ik The Data Twins met een evenzo vrolijke Moscato d’Asti. Vandaag gooi ik het over iets donkere boeg met Don’t swallow the cap van de Amerikaanse band The National:

[vc_video link=’https://youtu.be/bFnA-8H-5lo’]

 

‘I have only two emotions. Careful fear and dead devotion. I can’t get the balance right.’

Goh, zware tekst. Net zoals de stem van Matt Berninger, zanger van The National. Een van mijn favoriete liedjes, ook al is de boodschap eveneens wat intens. Maar ook weer geruststellend, want…

‘I’m not alone.’

Doet mij persoonlijk denken aan een Barolo. Superzwaar en fantastisch als je ‘m precies op tijd openmaakt. Op tijd wil zeggen niet te jong en niet te oud, maar op tijd wil ook zeggen tijdig openen, want heel veel tannine. De wijn moet eventjes acclimatiseren, zoals we allemaal wel eens moeten. Zeker 3-4 uurtjes voordat je hem serveert in een karaf gieten.

Barolo komt uit de Piemonte, een gebied in het noorden van Italië, waar ik vorig jaar toevallig ultra rustiek heb gekampeerd. Barolo staat bekend als een van de beste rode wijnen van Italië – zo niet van de wereld. Complex, die je niet zomaar even opentrekt. Hier moet je even bij nadenken, want dit moet je meemaken.Net zoals de nummers van The National. Het is een rijke wijn gemaakt van de nebbiolo-druif. Je ruikt viooltjes en proeft rood en donker fruit (pruimen, kersen, aardbeien). Matt zingt ondertussen lekker dark verder…

‘Everything I love is on the table.’

Kun je wel zeggen met een Barolo en een stukje kaas. Goede afsluiter.

Drie keer Barolo:

  • Riva Leone Barolo DOCG 2010 van Vindict.nl – tof prijsje van € 19,95
    Redelijk goedkoop voor een Barolo, maar ik hou van Vindict (snelle bezorging!), dus ik ga ‘m zeker een keer proberen. 
  • Cascina Bongiovanni Barolo DOCG 2010 van Platenburg – iets duurder voor € 31,95
    Een van mijn favoriete Rotterdamse wijnadresjes.
  • Marziano Abbona Barolo DOCG 2010 in Barolo gekocht voor € 35 (hier ook te koop)
    Zelf op de kop getikt in het mooie Barolo. Blijft nog wel eventjes liggen tot een heel goed moment in, let’s say, 2019.  

 

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.