Nu in het glas | Graff Estate Chenin Blanc 2015

Nu in het glas | Graff Estate Chenin Blanc 2015

Lange tijd stond chenin blanc te boek als ‘steen’ in Zuid-Afrika. Tegenwoordig zie je het niet meer zo vaak. Eerlijk is eerlijk, de Franse benaming van het druivenras klinkt een stuk sjieker. En dat is deze chenin van Graff Estate zeker weten.

Chenin, mijn rots in de branding

Dit is zo’n wijn waarbij ik minutenlang een beetje aan m’n glas kan ruiken. Gebiologeerd. Obsessief, misschien. Hetzelfde gebeurde bij de riesling van Chateau Montelena een paar weken geleden. Het zit ‘m in de complexiteit: de verschillende lagen die je kunt vinden in de geur van de wijn.

Dat is magisch.

De geur die me als eerste te binnen schiet, is die van gebrande noten. En dat is zo mooi aan chenin. Daarnaast ruik ik appel, maar dan niet dat frisse appeltje in een jonge champagne, nee, dit is gebakken appel! Oh, ik weet het: ik ruik een versgebakken appeltaart met noten. Hopsakee – van 0 naar 100 in 10 seconden. 

En nu de hamvraag: hoe komt de wijn nou aan zijn geur? Nee, er staat niet iemand appeltaarten te bakken in de kelder. Dat is te makkelijk. 

Natuurlijk komt het door de druif en het terroir, maar er gebeurt ook van alles in de wijnkelder wat deze wijn tot deze wijn maakt. De chenin verblijft namelijk tien maanden op Frans eiken: 60% in 400L vaten en 40% in 2500L vaten. Dit zijn tough choices voor de wijnmaker, want een houten vat heeft grote invloed op de wijn. Een aantal vuistregels:

  • Hoe groter het vat, hoe minder houtaroma’s. 
  • Een nieuw vat geeft meer aroma af dan een oud vat.
  • Na drie jaar geeft een vat geen aroma meer af.
  • Het vat zorgt voor zuurstofcontact, wat de wijn zachter en soepeler maakt.

In de chenin van Graff Estate heeft de wijnmaker een prima balans gevonden tussen de fruitigheid (de druif), het contact met zuurstof (minder vers fruit, meer gebakken fruit) en de houtrijping (noten, vanille). Mooi, toch?

Hier moet je heen: Delaire Graff Estate

Check even de website van Graff Estate. Hier wil je toch linea recta naartoe? Wat een uitzicht. Plannen om all-out te gaan zijn ook goed in te vullen hier. Je kunt overnachten in een van de lodges, dineren in het sjieke restaurant en chillen in de spa. I’m in.  

delaire graff estate
Wat een plaatje.
graff estate
Mag ik hier naartoe?

Geen plannen om naar Zuid-Afrika? Ga dan even langs bij Wijnhandel Peeters (Vasteland 56) voor een fles van Graff Estate.  

Meer wijnvertier?

Volg me dan op INSTAGRAM of word m’n 1.500e volger op FACEBOOK voor dagelijkse updates ❤

**

Zin om een avondje dieper het glas in te duiken? Boek een proeverij van Le Club des Vins of geef je op voor de wijncursus.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.