Nu in het glas: Nyetimber Classic Cuvée MV.

Nu in het glas: Nyetimber Classic Cuvée MV.

Een Engelse bubbel met een ambitieus doel: bij de beste van de wereld horen. Dat is wat Nyetimber voor ogen heeft. Het wordt de hoogste tijd voor de proef op de som. Waar kan dat beter dan in Engeland zelf? Nee, ik ga niet op bezoek bij Nyetimber, ik ga een weekendje naar Londen. Net voor vertrek ontvang ik een proeffles van Résidence Wijnen*, dus die gaat mooi mee in de koffer en trekken we open in het hotel!

Nyetimber, de pioneer van de Engelse bubbels.

Nyetimber was het eerste Engelse wijnhuis dat een mousserende wijn maakte van de drie klassieke druivenrassen uit de Champagne: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Het Amerikaanse echtpaar, Stuart en Sandy Moss, kochten in 1986 het wijnhuis en wilden graag een mousserende wijn maken van de klassieke druivenrassen. Iedereen verklaarde hen voor gek. Het is toch veel te koud in Engeland?

True, maar ook weer niet. In het zuiden van Engeland valt minder regen en is het een stuk zonniger dan in het noorden. Tel daar de op het zuiden gelegen wijngaarden (= meer zonuren) bij op en je hebt een schitterend mesoklimaat voor wijnbouw. En dan heb ik het nog niet eens over de bodem. Misschien heb je weleens over de krijtrotsen van Dover gehoord? Krijt, waar kennen we dat nog meer van? Juist, Champagne!

Vroeger, zeg maar miljoenen later geleden, was heel Noord-Frankrijk een grote binnenzee en liep van het zuiden van Engeland tot aan ongeveer de Vogezen. Langzaamaan is er land gevormd uit sedimentair gesteente en dat heeft zijn sporen achtergelaten. Krijt en kalk in Champagne (én Engeland), klei en kalk in Bourgogne en de beroemde kimmeridgebodem in Chablis (én in het zuiden van Engeland, er is zelfs een dorpje genaamd Kimmeridge).

Meer lezen? Check “Sussex vs Champagne: twee zijden van het Parijse bekken“.

Een Nederlander aan het roer: Eric Heerema

In 2001 ging het Amerikaanse echtpaar met pensioen en verkocht het landgoed inclusief wijngaarden aan Andy Hill. Die laatste had zich vergist in het vele werk dat een wijngaard met zich mee brengt en verkocht het weer door aan Eric Heerema. Inderdaad, een Nederlander, maar destijds al woonachtig in Engeland. Hij gaat er vol voor en besluit flink te investeren. Nyetimber breidt uit van 16 naar 150 hectare wijngaard, die verspreid liggen over acht locaties. In de wijnkelder wordt hij bijgestaan door hoofdwijnmaker Cherrie Spriggs en haar man Brad Greatrix. In 2018 won Cherrie de award voor SPARKLING WINEMAKER OF THE YEAR. Dat was de eerste keer dat iemand buiten Champagne deze prijs bemachtigde én ook de eerste keer dat een vrouw won. Mooi nieuws!

Proefnotitie Nyetimber Classic Cuvée MV

MV is eigenlijk hetzelfde als een NV, maar MV klinkt veel leuker: multi vintage. Een NV, non-vintage, is evengoed een mengeling van jaargangen. Leuk dat Nyetimber de term multi-vintage gebruikt. Zie je ook steeds vaker in Champagne, o.a. bij Henri Giraud.

De bubbel ruikt heerlijk. Het is gezellig samenkomen van brioche, rijpe/ gebakken appel en nectarine. Lichtjes honing. Engeland heeft een grote toekomst voor zich, mensen.

Jammer van die #brexit wel.

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?


*Ik schrijf regelmatig teksten voor Résidence Wijnen. Af en toe sturen ze een fles op van nieuwe aanwinsten. Deze fles heb ik dus gekregen en dat is natuurlijk DE KERS OP DE TAART.

Ook samenwerken met Le Club des Vins? Check
deze pagina >

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.