Nu weet ik het zeker: Jacquesson is mijn favoriet

Nu weet ik het zeker: Jacquesson is mijn favoriet

Het is 11:00 uur en ik schuif aan bij Wijncafé Lefebvre voor een Jacquesson proeverij onder leiding van importeur Roel (eigenaar van Ovino) en Bram (sommelier van Lefebvre). Ik was al enthousiast over Jacquesson, maar na deze proeverij weet ik het zeker: Jacquesson is mijn favoriet!

Sinds 1798

Het Champagnehuis Jacquesson bestaat al sinds 1798 en is opgericht door Claude en zijn zoon Memmie Jacquesson. In 1810 ontvingen ze van Napoleon een medaille voor “la beauté et la richesse de ses caves” ofwel voor hun mooie en kilometerslange kelders in Châlons-sur-Marne. Later kwam de zoon van Memmie, Alolphe, in beeld die en passant de muselet uitvond. In de kelder werd hij bijgestaan door Johann-Josef Krug. Die Johann-Josef trouwde uiteindelijk met de zus van de vrouw van Adolphe. Na een aantal jaar verliet hij Jacquesson om voor zichzelf te beginnen: Krug Champagne (die ik eerder die week weer testte). Inmiddels wordt het huis gerund door de gebroeders Chiquet, Jean-Hervé en Laurent.

Bram schreef ook een artikel over de proeverij. Lees het hier >

Eigen wijngaarden

De meeste druiven komen van hun eigen wijngaarden. Jacquesson bezit zeventien hectare in Grande Vallée de la Marne te weten in Ay, Dizy en Hautvillers. De wijngaarden liggen op hellingen met een zuidelijke, zuidwestelijke of oostelijke expositie. De bodem bestaat uit krijt met verschillende dieptes. Daarnaast heeft Jacquesson twee op het zuiden gerichte wijngaarden met krijtbodem in Avize en Oiry in de Côte des Blancs (totaal 11 hectare). Ongeveer 20% van de druiven wordt gekocht van gecontracteerde boeren, vaak te vinden in de buurt van hun eigen wijngaarden.

Even ter opfrissing

  • Ay – Grand Cru, voornamelijk pinot noir
  • Dizy – Premier Cru, alle druivenrassen komen hier voor
  • Hautvillers – Premier Cru, alle druivenrassen komen hier voor
  • Avize – Grand Cru, alleen chardonnay
  • Oiry – Grand Cru, alleen chardonnay

“Wacht niet tot dat ene speciale moment. Trek die fles open en je hébt een speciaal moment!”

Roel Helming, Ovino

De 700-serie

De 700-serie is, volgens de makers, het tegenovergestelde van een non-vintage wijn zoals gebruikelijk in Champagne. Dat is op zich waar, maar het maakt het niet echt makkelijk om het uit te leggen.

Ze willen elk jaar het beste maken en dat gaat niet samen met homogeniteit. Het champagnehuis Jacquesson werkt niet zoals de meeste champagnehuizen. “Wij zijn wijnmakers” zeggen ze zelf. “Terroir-gedreven. Elke cuvée is anders, want elk jaar is anders. We werken met wat de natuur ons geeft.” Dat staat haaks op de filosofie van, zeg, Moet & Chandon, die alles op alles zetten om elk jaar een identieke stijl op de markt te brengen.

Bij Jacquesson staat het basisjaar centraal en wordt er een beetje reservewijn toegevoegd met als doel de complexiteit van de champagne te versterken, niet om eenzelfde stijl als het jaar ervoor op de markt te brengen. Omdat het nog steeds bestaat uit meerdere jaargangen, mochten ze het niet benaderen als een vintage en daarom mag het basisjaar niet op de fles vermeld worden. Daarom besloten ze de wijn het productienummer te geven dat de Cuvée in het kelderboek had. Cuvée nr 1 kwam uit 1898. Een snelle berekening leerde dat ze in 2000 toe waren aan Cuvée nr 728, gebaseerd op basisjaar 2000. Daarmee begon de 700-serie. Nu je dit weet, kun je ook makkelijk terugrekenen. De 733 komt uit het basisjaar 2005, want 733 minus 728 is 5.

Sinds 2002 maken ze geen ‘gewone’ non-vintage champagne meer. Wel maken ze nog een aantal champagnes afkomstig van specifieke wijngaarden.

Proefnotities

Champagne Jacquesson Cuvée 733

  • Gebaseerd op de oogst van 2005
  • Dégorgement in het derde kwartaal van 2009
  • Dosage van 2,5 gram
  • 52% chardonnay, 24% pinot noir en 24% pinot meunier

Sinaasappelschil, abrikoos, abrikozenflap, boter, toast, croissant, levendige zuren (zeker als je je bedenkt dat de champagne al 14 jaar oud is.

Champagne Jacquesson Cuvée 734

  • Gebaseerd op de oogst van 2006
  • Dégorgement in het eerste kwartaal van 2011
  • Dosage van 3,5 gram
  • 54% chardonnay, 20% pinot noir en 26% pinot meunier

OMG. Maillard maximaal. Brioche met roomboter. Toast uit de pan. Noten. Beurre noisette. Veel mensen vinden dit misschien too much, maar ik vind het 100% te gek. Ik vraag me wel af of je deze nog langer kunt bewaren.

Champagne Jacquesson Cuvée 734 Dégorgement Tardive

  • Idem als vorige, behalve:
  • Dégorgement in het eerste kwartaal van 2011

Veel frisser dan de vorige, want latere dégorgement. Niet op en top. De wijn vervliegt snel in het glas. Ruikt naar camembert. Er waren twee flessen afgekeurd, één was (volgens de proevers) prachtig, deze is twijfelachtig.

Champagne Jacquesson Cuvée 735

  • Gebaseerd op de oogst van 2007
  • Dégorgement in januari 2012
  • Dosage van 2,5 gram
  • 47% chardonnay, 33% pinot noir en 20% pinot meunier

Maillard is aan, maar minder dan in 734. Heeft meer frisheid, meer sinaasappelschilletjes.

Champagne Jacquesson Cuvée 736

  • Gebaseerd op de oogst van 2008
  • Dégorgement in april 2013
  • Dosage van 1,5 gram
  • 53% chardonnay, 29% pinot noir en 18% pinot meunier.

Strakker mondgevoel door de kleinere dosage. Heel tof glas. Hier proef je potentie. We zijn nog te vroeg. De champagne is nog niet klaar, maar dit belooft zoveel goeds.

Champagne Jacquesson Cuvée 737

  • Gebaseerd op de oogst van 2009
  • Dégorgement in april 2014
  • Dosage van 3,5 gram
  • 43% chardonnay, 27% pinot noir en 30% pinot meunier.

Bram zegt “burgundy with bubbels”. I like. Het is fris, subtiel boter en brioche en wat citroenschil.

Vanaf hier slaat Jacquesson een nieuwe weg in inclusief nieuw etiket. Het nummer heeft een prominentere plek gekregen op het etiket. 

jacquesson

Champagne Jacquesson Cuvée 738

  • Gebaseerd op de oogst van 2010
  • Dégorgement in april 2013 plaats
  • Dosage van 2,5 gram.

Floraal, iets van yoghurt, ziltig in de smaak, sinaasappel, citroen, gele appel en nectarine.

Champagne Jacquesson Cuvée 739

  • Gebaseerd op de oogst van 2011
  • Dégorgement in juni 2015
  • Dosage van 3,5 gram

Oh yes! Weer brioche en toast uit de pan, maar ook veel frisheid (citroen, limoen) en iets mineraal (vuursteen). Na tien minuten in het glas komt er nog meer toast (ook hout) naar voren. Geduld is een schone zaak.

Opnieuw tijd voor verandering, want waarom worden de druivenrassen en bijbehorende percentages genoemd? Het gaat om de wijngaarden, niet om de druivenrassen. Bovendien verandert het elk jaar (flink). Vanaf de 740 worden er geen druivenrassen meer genoemd, maar wijngaarden (waar je de druivenrassen gedeeltelijk uit kunt afleiden – zie bovenstaande ‘opfrissing’ paragraaf). Hoi terroir!

Champagne Jacquesson Cuvée 740

  • Gebaseerd op de oogst van 2012
  • Dégorgement in december 2016
  • Dosage van 1,5 gram
  • Ay, Dizy, Hautvillers, Avize en Oiry

De lagere dosage is wederom te proeven. Strakker, maar heel mooi. Ik verlies mezelf weer. Gist, hazelnoot, nectarine, boter, peer, iets yoghurt. Toast (oxidatieve) komt meer naar voren na een paar minuten in het glas. I like.

Champagne Jacquesson Cuvée 741

  • Gebaseerd op de oogst van 2013
  • Dégorgement in mei 2018
  • Dosage van 2,5 gram
  • Ay, Dizy, Hautvillers, Avize en Oiry

Bloemig, jeugdig en het oxidatieve komt naar voren. In de verte denk ik zelfs aan sherry. Hazelnoten enzo. Misschien komt dat omdat dit het tiende glas is dat we proeven en ik zowel mentaal als lichamelijk niet in staat ben om iets uit te spugen. Ik heb deze champagne dus vorig jaar voor het eerst gedronken en was toen al behoorlijk onder de indruk. Na vandaag weet ik dat het nog indrukwekkender wordt als je een paar jaar geduld hebt, maar ja dat heb je niet altijd. Yolo.

Champagne Jacquesson Cuvée 742

  • Gebaseerd op de oogst van 2014
  • Dégorgement in december 2018
  • Dosage van 1,5 gram
  • Ay, Dizy, Hautvillers, Avize en Oiry

Hetzelfde als de vorige. Heb geduld en het wordt maximaal beloond. Voor 49,95 euro ben je echt een dief van je eigen portemonnee als je dit in het schap laat staan.

Dat was een mooie afsluiter van de epische week, die begon met natuurwijn en eindigde met twaalf glazen Champagne. Wat een geluk. Wat ik mooi vind aan Jacquesson is dat ze een andere weg inslaan dan de meeste wijnmakers. Wat dat betreft past het wel bij het begin van de week. De makers van natuurwijn wijken ook af van de mainstream. Jacquesson doet dat zeer zeker ook. Nog mooier is dat ze niet bang zijn om hun koers bij te stellen of hun plan te veranderen. Daar kan een maker van natuurwijn nog een puntje aan zuigen ;-)

Oh en mag ik nog even terugkomen op Moet & Chandon? Ze produceren jaarlijks 30 miljoen flessen, Jacquesson 200.000 afhankelijk van het jaar. Besef je even dat je ongeveer hetzelfde betaalt voor een fles.  

Dank Roel van Ovino en Bram van Wijncafé Lefebvre voor deze epische proeverij!

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.