Op zoek naar de lekkerste rosé (deel 1).

Op zoek naar de lekkerste rosé (deel 1).

Het afgelopen weekend schoot de thermometer naar dertig graden. Dat kan maar Ă©Ă©n ding betekenen: #ROSEALLDAY

Maar welke? We besluiten een proefavondje in te lassen en nemen ieder 2 rosés mee. Het is een leuk rijtje geworden, maar ik moet je zeggen: het smaakt naar meer. Hieronder vind je de proefnotities van de eerste sessie!

Caprice de Clémentine, CÎtes de Provence, 2018
Rijpe aardbeien, frambozen, perzik, sinaasappel en bloemen. Zoetig sap, niet hele hoge zuren.

Te koop bij Gall & Gall voor 12,59

Miraval Rosé, CÎtes de Provence, 2018
Ja, de rosĂ© van Brangelina, maar wel gemaakt door de familie Perrin, die ook Chateau de Beaucastel bezitten. Ik vind het mooi. Elke keer weer. Het brengt me terug naar Aix-en-Provence. Het is hoger in de zuren dan de ClĂ©mentine, dat maakt ‘m sappiger. Kruidiger (ja, Provençaalse!). sinaasappel, grapefruit, lavendel en frambozen. Like. Doe maar een magnum.

Te koop bij Wijnkoperij de Gouden Ton voor 17,95 (magnum 49,00)

Tenuta delle Terre Nere, Etna Rosato, 2017
Wals, wals, wals! Of even overgieten in een karaf – deze wijn heeft lucht nodig. Maar geef hem een kans, want je krijgt er zoveel voor terug. Na een kwartiertje komt de geur los. Ik zou zweren dat deze wijn op hout is vergist, maar niks van dat. Dit is rokerigheid. De vulkanische bodems van de Etna komen maximaal naar voren in deze wijn. Te gek.

Te koop bij Wijnkoperij Platenburg voor 17,60

Costaripa Rosamara 2017, Veneto, 2017
Proever Jesper roept wortel! Daar kan ik me gek genoeg wel in vinden. Samen met sinaasappel, mandarijn en abrikoos. Zuren vallen mee, de wijn heeft een zachte smaak met lichte bitters, sinaasappelschil-achtig. Lekker, hoor. Bijzondere blend van groppello, marzemino, sangiovese en barbera.

Te koop bij Gall & Gall voor 14,59

Robert Sirugue, Bourgogne Passetoutgrains, 2017
Altijd leuk, een Bourgogne ertussen. Passetoutgrains – is dat niet die appellatie waar alle leftover druiven in worden gebruikt? Ik heb geen idee, maar ik heb wel veel vertrouwen in Robert Sirugue, die mooie Bourgognes maakt in Vosne-RomanĂ©e of all places. Dan zal hij toch niet zomaar een waardeloze Passetoutgrains op de markt brengen? Antwoord: nope, he doesn’t. De wijn is verfijnd met subtiele tonen van verse aardbeien en frambozen, rode bessen en licht witte peper. Aards ondertoontje of denk ik dat erbij?

Te koop bij Wijnkoperij Platenburg voor 13,95

Clos Canarelli Rosé, Corsica, 2017
Wauw. We worden niet verleid door wild fruitgeweld, maar door ingetogen tonen van mineraliteit, kruiden (tijm, rozemarijn) en hĂ©Ă©l subtiel wat perzik. Ziltig in de smaak. Die mineraliteit heeft waarschijnlijk te maken met de kalkrijke bodem van de wijngaard. Clos Canarelli heeft in totaal 30 hectare wijngaard, waaronder 5 hectare rondom Bonifacio, waar Ă©Ă©n van de weinige kalkbodems van het eiland liggen. Dikke tip: ze maken ook een field blend van oude rassen, deels opgevoed in amfora – Tarra d’Orsasi genaamd. WANT!

Deze wijn wordt gemaakt van nielluciu, sciaccarellu en grenache. Ogenschijnlijk ingewikkeld, maar nielluciu is niets anders dan sangiovese. Alleen sciaccarellu is nieuw voor me. Lekker.

Te koop bij De Geluksdruif voor 27,95

Favoriete rosé

Hier zit wel wat bij, toch? Heb je zelf een rosé tip? Laat je horen in de comments of stuur me een bericht op instagram. Van deze proeverij waren de Etna Rosato en de Clos Canarelli mijn favorieten. Die mineraliteit maakt weer iets nieuws los. Iets wat ik nog niet eerder écht heb kunnen waarderen, volgens mij. Het doet me denken aan mijn eerdere artikel: het pad van een wijnliefhebber.

Niet in deze proeverij, maar wel in mijn favorieten staat natuurlijk Domaine de Rimauresq uit de Provence. En ik ben benieuwd naar ChĂąteau du RouĂ«t “EstĂ©relle”. Nog niet geprobeerd, maar wel veel goeds over gehoord. Dus je begrijpt: dit krijgt nog een vervolg!


Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Deze blogpost bevat Ă©Ă©n of meerdere affiliate links. Lees hier meer.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. DĂ© plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.