Ossenhaas met hoisinsaus

Ossenhaas met hoisinsaus

Ossenhaas met pepersaus, met gebakken champignons of een rodewijnsaus. Ja, die klassiekers kennen we nu wel. Gelukkig heeft Daniëlle, gastblogger op Le Club des Vins én kookboekenschrijfster, een mooi alternatief. Het wordt ossenhaas met hoisinsaus. Welke wijn drinken we daarbij? Dat lees je hieronder. Bon Appétit!

Ingrediënten voor 2 personen

  • 100 g ossenhaas
  • 1 rode peper
  • 10 el hoisinsaus
  • 4 el gefrituurde uitjes
  • 4 el olijfolie
  • zout en peper

Wil je de hoisinsaus zelf maken? Dan heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 4 knoflookteentjes
  • 1 tl vijfkruidenpoeder
  • 6 el soja-pasta met bruine rijst (Miso)
  • 6 el honing
  • 100 ml mangoazijn of witte balsamicoazijn
  • 40 ml water
  • 1,5 citroengrasstengel
  • 2 el olijfolie

Hoe maak je het?

De hoisinsaus

  1. Snijd de knoflook fijn en bak in de olijfolie met de vijfkruidenpoeder. Snijd 14 stukjes citroengras van 2 cm.
  2. Voeg de mangoazijn, honing, soja pasta en het water toe. Roer tot een gladde saus en voeg de stukjes citroengras toe.
  3. Verwarm de saus ruim tien minuten tot de saus wat dikker wordt, als de saus te dik is voeg dan nog wat extra water toe.
  4. Druk de saus door een zeef en laat afkoelen.
  5. Bewaar het restant dat in de zeef achterblijft in een zakje in de vriezer voor een marinade van bijvoorbeeld kipstukjes voor saté.
  6. Gebruik de benodigde hoeveelheid saus en doe de overtollige saus in een uitgekookt potje en bewaar tot een week in de koelkast.

Het gerecht

Snijd de rode peper fijn en het bosuitje in ringen en bak in een eetlepel olijfolie. Verwarm een pan zonder olijfolie en bestrooi de ossenhaas met peper en zout. Schenk de olijfolie over de ossenhaas en verdeel de olie over alle zijden. Bak de ossenhaas rondom bruin en snijd in plakken. Leg het vlees op een schaal en schenk de hoisinsaus erover. Bestrooi met de bosuitjes, de rode peper en de gefrituurde uitjes.

Welke wijn bij ossenhaas met hoisinsaus?

Bij ossenhaas hoort rode wijn, toch? Dat hoeft dus niet. Zeker niet als het geserveerd wordt met hoisinsaus, een zoete saus op basis van honing en soja pasta uit China. Zoet versterkt de zuren in de wijn en een wijn zonder restsuiker kan daardoor zuur overkomen. We willen dus een wijn die net iets zoeter is dan het gerecht en gaan bij dit gerecht voor wit.

Schenk bijvoorbeeld de Gros Manseng La Demoiselle van Laballe of een Scheurebe van Erbeldinger. Een pinot gris met een beetje restsuiker uit de Elzas past ook goed.

Meer wijnspijs? Check deze pagina met meer recepten. Recepten van Le Club des Vins zijn makkelijk tot medium-makkelijk maar nooit moeilijk en altijd voorzien van een wijntip!

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Daniëlle Zuiderwijk-Boels (1967) studeerde in 1994 af aan de kunstacademie in Rotterdam. Na een carrière in de luxe jachtbouw begon zij voor zichzelf. Sindsdien realiseert zij uiteenlopende creatieve projecten in binnen- en buitenland. In 2013 schreef Daniëlle Koken in Kralingen waarin zij haar passie voor koken, fotograferen en wijn combineerde. In 2018 studeerde zij af als vinoloog aan de Wijnacademie en momenteel volgt zij de internationale wijnopleiding WSET 4. Haar nieuwe wijn-spijsboek verschijnt in 2020.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.