Pakjesavond tot de max

Pakjesavond tot de max

Champagne | Kreeft met prosecco-sabayon

Beginnen met een menu vind ik nooit moeilijk: er komt hoe dan ook een sabayon. Erg leuk – en eenvoudig – om te maken, en het smaakt en oogt fantastisch en luxe. Dit keer maak ik de sabayon met Loredan Gasparini Asolo prosecco. Lekker, de sabayon is goed op smaak en zalig bij de kreeft. We drinken er een champagne van Louis Roederer bij. Hemels. De champagne is krachtig, mooi droog en heel vol van smaak. Een van ’s werelds meest verfijnde bruts!

pakjesavond en wijnproeven

Sauvignon Blanc | Carpaccio van rode biet en sinaasappel met geitenkaasmousse

We vervolgen met een carpaccio van rode biet en sinaasappel met geitenkaasmousse. De geitenkaas kozen we als partner voor een Sauvignon Blanc uit Menetou-Salon (Loire, Frankrijk). Lekker droog en fris (zuurtje) wat mooi gaat bij de geitenkaasmousse. De mousse had overigens de structuur van een niet-opgeklopte slagroom, terwijl die in mooie bolletjes opgespoten had moeten worden. Die Michelinsterren gaan voorlopig nog naar anderen en dat is maar goed ook. Tip als je dit recept wilt maken (zie beneden): gebruik minder melk en slagroom.

Soave Classico | Vitello tonato op z’n Rotterdams

Dan een klassieker: vitello tonato. Dat viel goed in de smaak. Zeker met de Soave Classico (Veneto, ItaliĂ«), een wijn om enthousiast van te worden. Een subtiele meloensmaak en heerlijk toegankelijk. Ik was echt teleurgesteld toen mijn glas leeg was. Heeft misschien te maken met de Garganega-druif in deze wijn, daar word ik altijd vrolijk en hebberig van. Lachen is het ook om ‘Vitello Tonato met Veneto’ op z’n Rotterdams proberen uit te spreken.

DSC_0900

Pinot Noir | Gebakken kastanjechampignons met rode uienchutney

Tijd voor rood! We starten met een soepele Pinot Noir (Bourgogne, Frankrijk) met een klein hapje: gebakken kastanjechampignons met rode uienchutney. Met de Pinot waan ik me weer even in de Bourgogne, waar we jaren geleden de lekkerste flessen ontdekten in het hart van de Bourgognestreek (Beaune en omstreken), waar deze fles ook op de kop is getikt. In Nederland hier te bestellen.

Voor het blok in gedichten (I need more wine)

De Sint heeft tussendoor gedichten voor ons in petto. Gastvrouw en madame Le Club du Vin herself wordt terecht in het zonnetje gezet voor alle heerlijke wijnavonden die zij met verve organiseert. En passant worden zoals het hoort alle aanwezige vrienden lieflijk op de hak genomen. Persoonlijk geef ik al jaren aanleiding voor gemikte spot over mijn weinig florissante maar soms toch turbulente liefdesleven. All I want for Christmas
 ;-)

Zinfandel | Stoofvlees

Het serieuze vleeswerk komt op tafel: stoofvlees. Met een knaller van een wijn: een Zinfandel (Californie, Verenigde Staten – 2010). Een belangrijke blauwe druif in Californie. Ik ben er lyrisch over, maar niet alle tafelgenoten delen dit enthousiasme. Zelf ben ik dol het zoet (caramel) en de rijkheid van een Zinfandel. Die is misschien wel een beetje oppervlakkig en zou snel kunnen gaan vervelen. Ik vraag me af of je dit een guilty pleasure onder de wijnen kunt noemen. Vol, beetje zoet, rijk, maar verder niet zo complex als Franse of Italiaanse wijnen kunnen zijn. Ach, de Amerikanen staan in algemene zin niet zo bekend om hun verfijndheid en soms is daar niets mis mee..

DSC_0931

DSC_0917

Petit Verdot | Oude kaas

Twee wijnen en hapjes nog om naar uit te kijken. Het kookwerk is voorbij. Mezelf kennende zag ik me na vijf gangen + wijn geen culinaire hoogstandjes meer fabriceren. Dus gaan we voor heerlijkheden van Rotterdamse toppers als Vermeyden en Koekela. Rotterdamse oude kaas met een 100% Petit Verdot (Bordeaux, Frankrijk). Een spannende en verrassende wijn! De Entre Nous Petit Verdot wordt vooral gebruikt in Bordeaux blends maar de tanninerijke druif doet het heerlijk ‘in zijn eentje’. We proeven een delicate, pure wijn met fijn donker fruit en soepele tannines.

Sauternes | Perentaartjes en amandelkoekjes

We beklinken de avond met een Sauternes. Altijd een feest! De licht stroperige structuur, mooie strogele kleur en het zoete: heerlijk. Ook nog een een Grand Cru Classé: Chateau Filhot. Samen met perentaartjes en amandelkoekjes mooi comfortfood en dessert.

Cheers en Merry Christmas!

Recepten:

  1. Sabayon (ik maakte deze met prosecco in plaats van champagne en voegde een klein beetje citroenschil aan de sabayon toe)
  2. Carpaccio van rode biet met geitenkaasmousse (zie tip hierboven)
  3. Vitello Tonato
  4. Rode uienchutney (en de champignons simpelweg even bakken)
  5. Stoofvlees (eigen recept, volgt binnenkort)
  6. Oude kaas bij Zinfandel: goede kaashandel/traiteur (bij voorkeur Gouda kaas)
  7. Gebak bij Sauternes: liefst iets met amandel of peer. Kies niet een hele zoete, dan valt het heerlijke zoet van je Sauternes weg. Of natuurlijk de kaasterrine.

Foto’s: marijedepagter.com

Hanneke van Rooijen krijgt een magisch gevoel van mousserende wijnen. Leeft bij momenten graag boven haar stand maar is ook haar Zeeuwse nuchterheid niet verloren. Is trots (ere-)lid van Le Club du Vin, kookt graag en is blij als woonplaats Rotterdam er weer een wijnbar bij krijgt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.