Proef: AIX rosé

Proef: AIX rosé

Waar een knap staaltje marketing al niet toe leidt, de AIX rosé van Eric Kulver is inmiddels een beroemdheid onder de wijnen. De wijn is niet aan te slepen op de strandtenten van Ibiza – waar ‘ie vooral in magnums wordt verkocht. Niet gek ook, want je glas is zo leeg. De ultieme dorstlesser in de brandende zon.

De wijn wordt gemaakt door een Nederlandse wijnboer in de buurt van Aix-en-Provence – daar waar ook de Club ooit begon. De Provence staat bekend om haar zalmroze, verfrissende rosés, waar vaak een zekere kruidigheid in verstopt zit.

AIX: vier druivensoorten

Voor de rosé worden vier druivensoorten gebruikt: Grenache, Cincault, Carrignan en Cabernet Sauvignon. Een van mijn favoriete druiven is de grenache, die steevast zorgt voor een kruidigheid in wijnen. Dat zie je goed terug in de Provençaalse rosés, maar ook in de stevige rode wijnen uit de Rhone. De andere druiven zorgen voor fruitigheid en pit. Rood fruit, cassis en citrus vind je terug in je glas.

Lesje rosé maken

Of je nu in een witte of blauwe druif knijpt, het druivensap is blank. De kleur van de wijn komt van de schilletjes, die ook nog eens per druif verschillen. Cinsault heeft bijvoorbeeld een dun schilletje met weinig pigment, terwijl de cab-sauv juist boordevol pigment zit en dus voor veel meer kleur zorgt. Worden die gedurende lange tijd bij het druivensap gevoegd, dan ontstaat een (donker) rode wijn. Als je naar de kleur van deze AIX wijn kijkt, dan kun je je wel voorstellen dat die schilletjes maar heel eventjes in het sap trekken. Zo ontstaat die typisch zalmroze kleur.

Het mixen van rode en witte wijn om zo een roze kleur te krijgen mag niet in Frankrijk. Maar je snapt natuurlijk ook wel dat er een uitzondering is. Een regel zonder uitzondering is als een auto zonder wielen in la douce. Alleen in Champagne is het toegestaan om rosé te maken door witte en rode wijn met elkaar te mengen.

Wat eet je daarbij?

De wijnspijs-tip: denk lokaal. ‘What grows together goes together’ zegt men ook wel, dus denk aan gerechten met Provençaalse kruiden, een lekker visje of fruits du mer uit de Mediterraanse Zee, een bord bouillabaisse en zeker ook: gerechten met knoflook. Er zijn maar weinig wijnen die zich laten combineren met knoflook, maar deze rosé doet het zonder problemen. Brood met smeersels, zoals zelfgemaakt pesto, aioli en olijfolie, is eveneens een match made in heaven.

Aix is te bestellen bij Wijnig.nl voor 12,75 per fles. 

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

One comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.