Rosé all day, welke rosé drinken we deze zomer?

Rosé all day, welke rosé drinken we deze zomer?

Eind juli staken Bram, Jan Jaap en Nadien de koppen weer bij elkaar voor een nieuwe podcast. Hartje zomer, dan kan het niet anders dan gaan over rosé, toch? We hebben een serie toppers voor je op een rij gezet. Een gemêleerd gezelschap, want we hebben een paar flessen #gekregen, maar ook onze eigen favorieten meegenomen (en zelf betaald).

Hoe maak je rosé?

Hiervoor hebben we blauwe druiven nodig, zodat we de gekleurde schilletjes kunnen gebruiken voor de kleur van de wijn.

Er zijn drie manieren op rosé te maken. De eerste manier is direct persen. Dat kan met hele trossen of met ontsteelde druiven. Het laatste geeft meer kleurextractie.

Tijdens ons uitgebreid vooronderzoek naar rosé kwamen we iets interessants tegen. Over het algemeen geldt – bij witte en rode wijn – dat ‘hoe ouder de stokken, hoe lager de opbrengst, dus ook vaak: hoe beter de wijn’. Zo’n lage opbrengst verhoogt de smaakconcentratie. Dat is top, maar niet voor rosé. Natuurlijk willen we rijpe druiven, maar niet té rijp. Er moeten voldoende frisse zuren in zitten en de tannines moeten niet te rijp zijn. Het is dus gebruikelijk om voor de productie van rosé juist jonge stokken (hogere opbrengst, iets lagere concentratie) te gebruiken.

Een andere manier op rosé te maken is contact met de schilletjes. Hoe lang de schilweking duurt, hangt af van de stijl die de wijnmaker wil maken. Dat kan een paar uur zijn, maar ook een paar dagen. Verkijk je niet op de duur, ook de temperatuur speelt hierin een grote rol. Hoe koeler hoe minder smaak en kleuren onttrokken wordt. In de podcast gaan we hier dieper op in.

De laatste optie is blenden. Lekker wit en rood bij elkaar gooien. Easy peasy, maar ook weer niet, want het is best wel moeilijk blijkbaar. Volgens de AOC-wetgeving mag je niet rood en wit met elkaar mensen (behalve in Champagne). Deze methode zie je dus vaker in de Nieuwe Wereld.

rose

Rosé – understanding the pink wine revolution

Elizabeth Gabay MW vertelt je alles over rosé in dit boek. Van geschiedenis tot moderne toepassingen.

Bekijk op bol.com >

Hieronder vind je onze proefnotities in volgorde van proeven.

#1 Tussen Rug en Rijn rosé 2019

Gemaakt van cabernet cortis. Het is plezierig fruit met aardbeien, het zoete van een galiameloen en wat grapefruit-bitters.

Te koop bij Tussen Rug & Rijn >

#2 Aix 2019

Het was het plaatsje Aix-en-Provence waar mijn – Nadien – wijnverhaal ooit begon. Lees hier het hele verhaal >

Hoewel het niet aan te slepen is op de Nederlandse terrassen (en die van Ibiza), worden wij niet omvergeblazen door de geur en smaak van dit glas. Na een halfuurtje komt er wat meer fruit naar voren. Het is fris, fruitig en zalmroze.

Te koop bij Bovino >

#3 Puech Haut rosé 2019

Bosaardbeien, kruidigheid, perzik maar niet uit blik, bloemig, tijm, citrus (ook in de smaak). Looks can be deceiving, Puech Haut zit in een prachtige, matte fles, maar hier: petje af. Dit is goed spul.

Te koop bij Platenburg en Vindict >

#4 Saint Ser 2019

Aardbeien, watermeloen, niet heel complex, maar goede zuren en goede fruitconcentratie. Al met al: lang niet gek.

Te koop bij AH >

#5 Campernaud 2019

In de Côte d’Azur maken Marnix Engels & Guillaume de Chevron Villette deze fruitige, frisse rosé. Rijpe framboos, kruidig, sinaasappel, witte grapefruit, witte perzik, watermeloen, ziltig.

Te koop bij Campernaud >

#6 São Miguel Rosata 2019

Heerlijk glas voor alledaags. Niet complex, maar ook niet duur.

Te koop bij Platenburg en Vindict >

#7 Le Bouc a Trois Pattes Miss Piggy 2019

Natuurwijn. We zijn verzot op de geur. Rose-vicé, papaya, granaatappel. Geen allemansvriend, maar lekker glouglou. Goed funky.

Te koop bij Blije Wijnen >

#8 CostaRipa Rosa Mara 2019

You can order four types of pizzas and order one type of wine, zei Nicole Vezzola, de dochter van de wijnmaker van CostaRipa. En zo is het. Rosé is de terrasklapper en is ook gastronomisch je beste vriend. Volgens Jan Jaap ‘de Auping onder de rosés’.

Te koop (maar zeer beperkte oplage) bij Vinites >

#9 CostaRipa Molmenti 2016

Schenk je dit in een zwart glas, dan raad je nooit dat het een rosé is. Het lijkt eerder op een witte Bourgogne.

Vanille, lavendel, romig, clementine, sinaasappelschil, zoethout, hazelnootjes, bloemig. Ultra zacht mondgevoel. Wat is de overtreffende trap van de Auping? Maximale punten.

Te koop (maar zeer beperkte oplage) bij Vinites >

#10 Clos Canarelli Rosé 2019

Ik kan niet wachten tot er een bordje bouillabaisse voor m’n neus staat. Gemaakt van drie druivenrassen: nielluciu (sangiovese), sciaccarellu, grenache.

Frisse stijl rosé. Fruitig, goede zuren, ziltig, grapefruit, perzik, bloemig. Hoog comfort. Dit maakt ons gelukkig.

Te koop bij De Geluksdruif >

#11 Clos Cibonne Tibouren 2013

Waanzinnige geur. Rozenbottel, rozenbottelmarmelade, mineraliteit, kruidnagel, gaminess, kersen, groene thee, jasmijn, caramel. We gaan helemaal los. Maar het feest stort in na een minuut of tien.

Het kan aan de fles (of coravin) liggen, want Monique van 12% of meer heeft naar aanleiding van onze proefsessie zelf ook een fles opengetrokken. Die bleef wel overeind.

Te koop bij 12% of meer >

#12 Viña Tondonia Rosado

Heel donker van kleur. Anders dan je gewend bent van een rosé, dus niet bestellen als je van fris en fruitig houdt. Dit is 180 graden anders, maar maximaal geweldig.

Vanille, hout, kaneel, gedroogde abrikoos, notig, gedroogde aardbeien, marmelade, sinaasappel, waanzinnig.

Moeilijk aan te komen in Nederland. Misschien bij André Kerstens (Den Haag) of Bordelaise (Leiden).

Wat is jouw favoriet?

Natuurlijk zijn we ook super benieuwd naar jouw favoriet. Laat het ons weten in de comments of op instagram.

Petje.af

Vind je onze podcasts leuk en wil je ons steunen? Dat kan via Petje.af.
Al 🔟  mensen gingen je voor. Dank daarvoor!

De donaties gebruiken we om onze podcast beter te maken. Zo hebben we bijvoorbeeld onlangs een nieuwe microfoon gekocht en zijn we nu weer aan het sparen voor een standaard en betere edit-software (en wellicht ook een cursus of nog beter: een producer). 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.