Wappy wijn: Blanc de Cabernet uit Moldavië

Wappy wijn: Blanc de Cabernet uit Moldavië

‘Hé Nadien, dit is een leuke wijn: blanc de cabernet uit Moldavië’. Ik sta op de voorjaarsproeverij van Vinites en mijn wappy wijnalarm begint direct te rinkelen. Blanc de Cabernet? Moldavië? Say what?

Witte framboos & gele pruim

Wit van blauwe druiven, want met cabernet duiden ze dus op cabernet-sauvignon, de meest aangeplante blauwe druif ter wereld. Doet het op veel plekken goed, maar houdt wel van een beetje warmte. Het is geen vroege rijper, je moet ‘m zijn tijd gunnen. Doe je het goed, dan levert dat prachtige wijnen op, waarvan de meest beroemde geschiedenis hebben geschreven in Bordeaux, maar ook in Napa Valley (Californië). 

Niets van dat alles in mijn glas – dit is een witte wijn. De geur verraadt wel dat het iets anders is. Het heeft iets anders, iets wat je niet kan plaatsen bij wit. Het doet me denken aan gele frambozen en daardoor aan Portugal (zie deze blogpost voor meer uitleg over mijn affiniteit met Portugal en frambozen). Daarnaast lees ik ‘perzik, gele pruimen en abrikoos’ terug in mijn krabbels. Gele pruimen? Misschien zag ik ze vliegen..

blanc de cabernet
Voorjaarsproeverij van Vinites in Hotel Arena Amsterdam.

Wijnspijs

Clos de Corten is een leuke doordrinker en zeker weten in te zetten bij zomerse gerechten. Volgens Wieger (van Vinites) is de Clos de Corten een dikke tip bij de carpaccio. Dat zie ik wel zitten. Bij gepocheerde kabeljauw zal ‘ie ook niet misstaan. 

Scoor de Clos de Corten Blanc de Cabernet voor € 6,42 bij buyyourwine.com 

Over Moldavië

Tussen Roemenië en Oekraïne vind je Moldavië, een land met een lange wijngeschiedenis. Het schijnt dat ze hier al sinds 3000 voor Christus wijn maken! Niet gek, want het ligt op dezelfde breedtegraad als Bordeaux. Hoppa.

De wijngaarden beslaan zo’n 7% van de totale landbouwgrond. De meeste wijngaarden zijn aangeplant met de bekende internationale spelers als cabernet-sauvignon, merlot en sauvignon blanc. Het is het land met de hoogste wijnproductie per hoofd van de bevolking ter wereld. Het is ietsje kleiner dan Nederland, maar telt daarentegen slechts 3.5 miljoen inwoners.

Meer proefnotities? Check de Wijnen-pagina!

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.