Wappy wijnen: Pagos de Indalia Pinot Noir uit Spanje

Wappy wijnen: Pagos de Indalia Pinot Noir uit Spanje

Of ik een¬†pinot noir uit¬†Andalusi√ę wilde proeven? Ok√©, intruiging. Vertel me meer. Pagos de Indalia staat op de proeftafel.

Herinneringen

Andalusi√ę staat vooral bekend om de¬†sherry. Meer weet ik eigenlijk niet over de regio, behalve dat ik er een paar jaar op vakantie ging vroeger. Ik mocht met Chantal mee naar Fuengirola, waar een enorm goed restaurant zit, maar ik op dat moment – puber dat¬†ik was – bar weinig lustte. Gelukkig is dat compleet omgeslagen en zou het misschien goed zijn als ik eens iets niet lustte ;-) Het restaurant bestaat nog steeds en heet Aroma – dikke tip als je in de buurt bent. Zou ook nog wel een keertje willen.

Pagos de Indalia

Terug naar de wijn. Dat er andere wijnen dan Sherry hier vandaan komen, wist ik niet. Laat staan pinot noir – de¬†moeilijkste druif van allemaal. Door zijn dunne schil is pinot noir gevoelig voor ziektes. Hij doet het het beste in koele klimaten. Is de temperatuur te hoog, dan rijpt pinot noir veel te snel. Het resultaat is een ‘jammige’ wijn met weinig zuren. Koelte is een must.¬†Dan moet deze Indalia uit de bergen komen, waar de hoogte zorgt voor koelte.

De wijngaarden bevinden zich inderdaad¬†op verschillende¬†hoogtes tussen 800 en 1400 meter. Het gebied heet Ribera del Andarax, ofwel ‘aan de¬†oevers van de Andarax’. Kijk, daar komt de aap langzaam uit de mouw. De wijngaarden bevinden zich op de steile hellingen aan de oevers van een rivier. Driedubbele koelte: hoogte, water, wind. De druiven worden ’s nachts geoogst om te beschermen tegen de hitte √©n om energie te besparen; ze hoeven niet terug gekoeld te worden. Dat laatste is de rode draad van Bodega Pagos de Indalia. Ze werken met respect voor de natuur. De meeste wijngaarden zijn biologisch gecertificeerd en het bodega werkt volgens de biodynamische filosofie.

Pagos de Indalia

Zoveel passie, toewijding en geduld werkt bij pinot noir. Beter gezegd alléén dat werkt bij pinot noir. Het resultaat mag er zijn.

Zet je deze wijn in een blind proeverij, dan vraag ik me af of iemand zou raden¬†dat het pinot noir is. Als je ‘m niet-blind proeft, dan kun je het er wel uit halen: aardbeien, frambozen, kersen en een aards toontje in de verte. Het is zwoel en een klein toefje jam zit er wel in. Aangenaam, vind ik. Maakt ‘m dikker, niet zo fragiel. Over Bourgogne wordt vaak gezegd dat het elegante wijnen zijn, verfijnd. Pagos de Indalia laat een heel andere kant van pinot noir zien. Robuuster, minder zuren. Het is niet te vergelijken met een Bourgondische pinot. Maar dat hoeft ook niet.

Ook proberen? Pagos de Indalia Pinot Noir is verkrijgbaar bij Granadawijnen.nl

Nieuwe rubriek

Wappy - Urban Dictionary
Definitie van ‘wappy’ – Urban Dictionary

Wappy wijnen is een nieuwe rubriek met… wappy wijnen. Wijnen die anders dan anders zijn. Gek, uit onverwachtse hoek, zoals een pinot noir uit Zuid-Spanje of een riesling uit Sloveni√ę. Die zag je niet aankomen en vertellen een verhaal op zich. Want hoe kan het dat een pinot noir, een druif¬†die zich het prettigst voelt in een koel klimaat, het t√≥ch doet in het warme Zuid-Spanje? Dat zijn pareltjes van verhalen, die ik ga uitpluizen en opschrijven.

 

Meer proefnotities? Check de Wijnen-pagina!

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.