Wappy wijnen: The Stump Jump

Wappy wijnen: The Stump Jump

Kijk, dit is zo’n¬†wijn die je mee kan nemen naar een borrel. The Stump Jump scoort bij iedereen. Of je nu gewoon ‘wilt drinken’ of oprecht ge√Įnteresseerd ben in wijn, beide invalshoeken worden belicht door deze Australische schone. Het is een doordrinker, maar wel eentje met een goed verhaal. Lees hieronder meer.

De eerste keer

De eerste keer dat ik The Stump Jump proefde, was In De Keuken van Floris. Een klein restaurant in Rotterdam, wat je zeker een keer moet proberen. Met de sommelier had ik afgesproken dat ik alle wijnen blind zou proeven, omdat ik het weekend erna examen zou doen. Little did I know.

Wie schenkt er nou een blend van riesling, marsanne en sauvignon blanc? Die zag ik niet aankomen. Gelukkig behaalde ik met mijn gok (blend rousanne / marsanne) toch nog een klein puntje.

Wappy blend uit Oz

Deze wappy blend komt uit McLaren Vale uit Australi√ę. Als je op zoek bent naar gekkigheid, zit je¬†goed in dit land. Australi√ę gaat verder waar Europa ophoudt. In Frankrijk kom je niet zo snel een blend als deze¬†tegen, maar¬†waarom eigenlijk niet? In theorie kan het best. Riesling en sauv blanc zijn beide frisse rakkers op hun eigen manier. Misschien te? Dan een scheutje van de romige marsanne erbij voor de balans. Ja, ik snap het eigenlijk wel.

Het was ook marsanne die de doorslag gaf in de wijn, die het meest opviel en me in gedachten naar de Rhone bracht. Marsanne geeft rijper fruit mee dan riesling en sauvignon blanc. Die laatste twee focussen vooral op fris fruit, zoals citrus en appel. Marsanne verpakt dat weer in een rijp jasje van perzik en abrikoos. Mooi, hoor. Leuke wijn.

The Stump Jump is overigens vernoemd naar een belangrijke Australische uitvinding Рde Stump Jump ploeg, die over boomstronken en wortels kan rijden. Dat maakt het werk in de wijngaard een stuk gemakkelijker.

The Stump Jump is verkrijgbaar bij Marqt. 

In de keuken

Qua wijnspijs kun je alle kanten op met deze wijn. Zelf serveerde ik ‘m laatst bij de butter chicken van Chetna Makan. De¬†romigheid van het gerecht benadrukt de zuren in de wijn, maar niet op een vervelende manier, juist¬†verfrissend. The Stump Jump¬†het ook hartstikke goed bij salades, bijvoorbeeld met deze met¬†asperges en coquilles.

Nieuwe rubriek

Wappy - Urban Dictionary
Definitie van ‘wappy’ – Urban Dictionary

Wappy wijnen is een nieuwe rubriek met… wappy wijnen. Wijnen die anders dan anders zijn. Gek, uit onverwachtse hoek, zoals een pinot noir uit Zuid-Spanje of een riesling uit Sloveni√ę. Die je niet zag aankomen en een verhaal op zich vertellen. Want hoe kan het dat een pinot noir, een druif¬†die zich het prettigst voelt in een koel klimaat, het t√≥ch doet in het warme Zuid-Spanje? Dat zijn pareltjes van verhalen, die ik ga uitpluizen en opschrijven.

Meer proefnotities? Check de Wijnen-pagina!

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

4 comments

  1. Leuke categorie en die wijn ga ik zeker eens proberen. :)

    (Verder is dit een van de weinige blogs waar ik blij van word. Iemand met kennis die ook nog eens kan schrijven, wat een verademing…)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.