Wat te doen in Porto

Wat te doen in Porto

De stad stond allang op mijn lijstje om eens te bezoeken. Nu mijn maatje Chantal in Portugal woont en er ook nog nooit geweest was, besloten we eens een kijkje te nemen in de stad van de port. Ik vloog vanuit Amsterdam, Chantal vanuit Faro, wat zorgde voor een waar hello-goodbye moment op het vliegveld van Porto.

Mocht je ook een keer Porto willen bezoeken, neem in ieder geval je sneakers of comfy schoenen mee. Lopen is het leukst, maar her en der een beetje steil.

Mercado Dom Successo

#3 Praça Bom Sucesso, Porto

Een soort food hall maar dan Portugees, dus met felle TL-verlichting en kledingzaken rondom. Verwacht geen hipster-achtige taferelen, maar gewoon goed eten. Zin in een bordje ibérico ham, een stukje Portugese kaas of een broodje pulled pork? Hier zit je gebakken. Lekker aan de bar met een glas wijn en ondertussen bedenken wat je volgende gerechtje wordt.

Iberico

Wijnbar The Wine Box

Rua dos Mercadores 74, Porto

Helaas ging een diner aan onze neus voorbij, want het zat he-le-maal vol. Maar toch wil ik het meegeven als tip. Het is een klein, idyllisch tapas barretje met héél veel soorten wijn. Het is heel centraal gelegen tussen de grote brug Ponte Luis en het station Sao Bento.

The Wine Box

Wijnbar Linha 22

Rua dos Clérigos 23, Porto

Op weg naar de Harry Potter boekwinkel, die ter inspiratie diende voor de bibliotheek van Hogwarts, kwamen we deze wijnbar tegen. Het had een bordje buiten hangen met ‘Port & Chocolate Cake’. Beter konden we niet treffen. Na gegluurd te hebben in de boekwinkel, was het tijd voor port. We kregen een Tawny 20 years van het  wijnhuis Bulas. Nooit van gehoord. De beste man legde uit dat hij veel port kocht van kleine makers. Die vond hij interessanter dan de grote huizen. Gelijk heeft ‘ie. De smaak was fantastisch: karamel, gedroogde abrikozen, honing, rozijnen. Daarna proefden we er nog een paar ;-)…

Gimme more, gimme more.

Restaurant Forno Velho

Rua do Infante D. Henrique 1, Porto

Misschien een tikkeltje sjiek (of stijf) qua interieur, maar daar moet je even doorheen kijken. De bediening is leuk, het eten superlekker en de wijnen top. Het restaurant is onderdeel van hotel Carris en ligt net niet aan de Douro, maar ietsje verscholen achter grote muren. Op zaterdagavond gingen we zonder plan op zoek naar een leuk zaakje. We belandden uiteindelijk hier bij Forno Velho. Overigens precies op tijd, want niet veel later zat het vol.

Ik nam de ‘garlic risotto with chili and seafood trilogy‘. Dat trio bleek te bestaan uit een mossel, scampi en een coquille. De risotto was super smeuĂŻg en de lekkerste die ik ooit heb gegeten. Daarbij dronk ik een witte wijn, Vale da Raposa, gemaakt van de Portugese druiven malvasia fina en de gouveio. Tropisch en verfrissend tegelijk: grassig, mango en limoen. Erg lekker bij de romige risotto. Chantal koos de gegrilde tarbot met spinazie.

Zo’n diner is natuurlijk niet compleet zonder een kaasplankje Ă©n een glaasje port. Ik kreeg een Graham’s 10 years old met 5 verschillende Portugese kazen. Yumz!

Nadien proeft port en kaas

Pizza Presto Baixa

Rua da FĂĄbrica 56, Porto

Op aanraden Ă©n in gezelschap van collega Denise, die ook toevallig in Portugal was met een vriendin, gingen we lunchen bij Pizza Presto Baixa. Flinterdunne pizza’s, zoals het hoort. Ik koos voor een Al Samone (zalm), chantal de quatro stagioni en de andere dames een grote salade al samone. Bij dit lekkers dronken we een, hoe kan het anders, vinho verde: Dom Diogo.

Must-eat: Franceshina

Mocht je het type ‘yoghurt & chiazaad vind ik lekker als lunch‘ zijn, is dit misschien niet het gerecht voor jou. Gooi je het liefst overal kaas dan wel saus op? Dan zit je hier aan het juiste adres. De Franceshina is typisch Portugees en kortgezegd heel vet. Nog voordat ik een hapje neem, bestempel ik het al tot ultieme kater food. Eet je dit na een nacht stappen, ben je zo weer het mannetje.

Wat is het? Het is een tosti belegd met ham, steak en worstjes. So far so good. Het is omringd met kaas en ligt in een badje van portsaus. Mocht je helemaal los gaan, kun je uitbreiden met ei of andere soorten vlees. De eigenaar van Linha 22 tipte ons dat de beste Franceshina te halen is bij Lado B op de Rua Passos Manual 190. Ik heb echter mijn versie gehaald bij een toeristisch restaurantje aan de Douro. Niet de beste keuze, maar wel een ervaring ;-).
Francesinha

Natuurlijk heb ik ook nog driehonderd soorten port geproefd, maar hierover later meer :) Porto is tof!

Zin om naar Porto?

Doen, hoor. Het is een topstad. Je reis naar Porto begint in Amsterdam. De vlucht duurt 2 uur en 10 minuten, dus voor je het weet, sta je portjes te klappen in Ă©Ă©n van de kelders van Porto! Ik was er in oktober 2016, het was nog steeds mooi weer Ă©n betaalde maar € 139 voor een retour.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. DĂ© plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.