Weekendje Porto: de leukste wijnbars en restaurants.

Weekendje Porto: de leukste wijnbars en restaurants.

De stad stond allang op mijn lijstje om eens te bezoeken. Nu mijn maatje Chantal in Portugal woont en er ook nog nooit geweest was, besloten we eens een kijkje te nemen in de stad van de port. Ik vloog vanuit Amsterdam, Chantal vanuit Faro, wat zorgde voor een waar hello-goodbye moment op het vliegveld van Porto.

Voor toeristische attracties kun je het beste een andere blog raadplegen. Hier vind je mijn vondsten op culinair gebied: de leukste wijnbars en restaurants van Porto.

Mocht je Porto bezoeken, neem in ieder geval je sneakers of comfy schoenen mee. Lopen is het leukst, maar her en der een beetje steil.

Wijnbar The Wine Box

Helaas ging een diner aan onze neus voorbij, want het zat he-le-maal vol. Maar toch wil ik het meegeven als tip. Het is een klein, idyllisch tapas barretje met héél veel soorten wijn. Het is heel centraal gelegen tussen de grote brug Ponte Luis en het station Sao Bento.

Rua dos Mercadores 74, Porto

The Wine Box

Mercado Dom Successo

Een soort food hall maar dan Portugees, dus met felle TL-verlichting en kledingzaken rondom. Verwacht geen hipster-achtige taferelen, maar gewoon goed eten. Zin in een bordje ibérico ham, een stukje Portugese kaas of een broodje pulled pork? Hier zit je gebakken. Lekker aan de bar met een glas wijn en ondertussen bedenken wat je volgende gerechtje wordt.

#3 Praça Bom Sucesso, Porto

Iberico

Wijnbar Linha 22

Op weg naar de Harry Potter boekwinkel, die ter inspiratie diende voor de bibliotheek van Hogwarts, kwamen we deze wijnbar tegen. Het had een bordje buiten hangen met ‘Port & Chocolate Cake’. Beter konden we niet treffen. Na gegluurd te hebben in de boekwinkel, was het tijd voor port. We kregen een Tawny 20 years van het  wijnhuis Bulas. Nooit van gehoord. De beste man legde uit dat hij veel port kocht van kleine makers. Die vond hij interessanter dan de grote huizen. Gelijk heeft ‘ie. De smaak was fantastisch: karamel, gedroogde abrikozen, honing, rozijnen. Daarna proefden we er nog een paar ;-)…

Rua dos Clérigos 23, Porto

Gimme more, gimme more.

Restaurant Forno Velho

Misschien een tikkeltje sjiek (of stijf) qua interieur, maar daar moet je even doorheen kijken. De bediening is leuk, het eten superlekker en de wijnen top. Het restaurant is onderdeel van hotel Carris en ligt net niet aan de Douro, maar ietsje verscholen achter grote muren. Op zaterdagavond gingen we zonder plan op zoek naar een leuk zaakje. We belandden uiteindelijk hier bij Forno Velho. Overigens precies op tijd, want niet veel later zat het vol.

Ik nam de ‘garlic risotto with chili and seafood trilogy‘. Dat trio bleek te bestaan uit een mossel, scampi en een coquille. De risotto was super smeuïg en de lekkerste die ik ooit heb gegeten. Daarbij dronk ik een witte wijn, Vale da Raposa, gemaakt van de Portugese druiven malvasia fina en de gouveio. Tropisch en verfrissend tegelijk: grassig, mango en limoen. Erg lekker bij de romige risotto. Chantal koos de gegrilde tarbot met spinazie.

Zo’n diner is natuurlijk niet compleet zonder een kaasplankje én een glaasje port. Ik kreeg een Graham’s 10 years old met 5 verschillende Portugese kazen. Yumz!

Rua do Infante D. Henrique 1, Porto

Nadien proeft port en kaas

Pizza Presto Baixa

Op aanraden én in gezelschap van collega Denise, die ook toevallig in Portugal was met een vriendin, gingen we lunchen bij Pizza Presto Baixa. Flinterdunne pizza’s, zoals het hoort. Ik koos voor een Al Samone (zalm), chantal de quatro stagioni en de andere dames een grote salade al samone. Bij dit lekkers dronken we een, hoe kan het anders, vinho verde: Dom Diogo.

Rua da Fábrica 56, Porto

Must-eat: Franceshina

Mocht je het type ‘yoghurt & chiazaad vind ik lekker als lunch‘ zijn, is dit misschien niet het gerecht voor jou. Gooi je het liefst overal kaas dan wel saus op? Dan zit je hier aan het juiste adres. De Franceshina is typisch Portugees en kortgezegd heel vet. Nog voordat ik een hapje neem, bestempel ik het al tot ultieme kater food. Eet je dit na een nacht stappen, ben je zo weer het mannetje.

Francesinha

Wat is het? Het is een tosti belegd met ham, steak en worstjes. So far so good. Het is omringd met kaas en ligt in een badje van portsaus. Mocht je helemaal los gaan, kun je uitbreiden met ei of andere soorten vlees. De eigenaar van Linha 22 tipte ons dat de beste Franceshina te halen is bij Lado B op de Rua Passos Manual 190. Ik heb echter mijn versie gehaald bij een toeristisch restaurantje aan de Douro. Niet de beste keuze, dus die bespaar ik je.

Port proeven in Villa Nova De Gaia

Natuurlijk heb ik ook nog driehonderd soorten port geproefd. Dat kan in Villa Nova de Gaia. Klinkt ver weg, maar is gewoon aan de andere kant van de rivier. Dus even de brug oversteken. Bijna alle porthuizen zijn lekker ingespeeld op de toeristen, dus je vermaakt je er prima. Tegen betaling kun je port proeven, ook oudere jaargangen. Mijn favoriete porthuizen zijn Quinta de Noval, Graham’s, Niepoort en Taylor’s.

Zin om naar Porto?

Doen, hoor. Het is een topstad. Je reis naar Porto begint in Amsterdam. De vlucht duurt 2 uur en 10 minuten, dus voor je het weet, sta je portjes te klappen in één van de kelders van Porto! Ik was er in oktober 2016, het was nog steeds mooi weer én betaalde maar € 139 voor een retour.

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.