Welke soorten port zijn er?

Welke soorten port zijn er?

Het port verhaal gaat vele jaren terug. Terug naar de tijd dat er nog geen vliegtuigen bestonden, communicatie nog per telegram ging en lijnzaad nog uitsluitend geconsumeerd werd door vogels. De Engelsen zaten met een probleem. Ze hadden zin in een glaasje rood, maar ruzie met de Fransen. Ze moesten op zoek naar een alternatief en vonden dat in Portugal.

Maar hoe krijg je de wijn van Portugal naar Engeland? Het was al bedorven voordat het de kust had bereikt. Ze ontdekten dat wijn met meer alcohol langer houdbaar bleef. En hatsiekiedee, zo ontstond port. Vandaar dat je ook veel Engelse porthuizen tegenkomt, bijvoorbeeld Graham’s en Warre’s.

Wat is port en welke soorten port zijn er?

Wat is port en wat maakt het anders dan wijn? Port is een zoete, volle, versterkte wijn. Het heeft een alcoholpercentage van tussen de 18% en 22%. Omdat het rijk en zoet is, wordt het vaak gedronken als dessertwijn, maar het kan ook prima als vieruurtje ;-)

Er zijn verschillende stijlen port, waarvan Ruby en Tawny Port de bekendste zijn.

Ruby & Tawny port

Ruby is wat (robijn) roder van kleur, terwijl Tawny neigt naar wat roestiger bruin. In smaak zijn er ook verschillen en if you ask me is een tawny vaak beter. Ruby is fruitig, Tawny combineert die fruitaroma’s met tonen van noten en karamel.

Port begint als Ruby. Een versterkte wijn, die niet (lang) heeft gespendeerd in eikenhouten vaten. Het is lekker, maar je wordt niet omvergeblazen door de complexiteit. Het is vooral zoetigheid en fruit wat je proeft.

Maar de échte port-belevenis ervaar je bij een slokje goede Tawny. Een Tawny is eigenlijk een hout gelagerde ruby. Dat moet minimaal 3,5 jaar duren, maar de meeste wijnhuizen hanteren een rijpingsperiode van 6 tot 7 jaar voor Tawny Port. De toppers blijven langer liggen. De kleur verandert dan steeds meer naar oranje. Deze tawny’s zijn vaak een mengeling van meerdere ports, de gemiddelde leeftijd van de verschillende wijnen staat op de fles: 10 years, 20 years, 30 years old. Hoe ouder, hoe minder fruit en hoe meer tonen van karamel en noten. Persoonlijk is een 20 years Tawny mijn favoriet. Hele mooie balans tussen gedroogd en gekonfijt fruit en karameltonen.

img_4598-klein
Prachtige tawny van porthuis Bulas.

Dure Ruby: Vintage port & Late Bottled Vintage

Het zou niet over wijn gaan, als er niet driehonderd uitzonderingen op de regel zijn. Natuurlijk heb je ook goede Ruby. Als je echt uit wilt pakken, ga je voor een vintage. Dat is een ruby port van een bijzonder goed oogstjaar. Bijzonder goed, want dit wordt door een heus port instituut bepaald en vindt gemiddeld drie keer in de tien jaar plaats. Een port om te bewaren. Vorig jaar stond er zelfs een vintage port (Dow’s 2011) op nummer één in de ranglijst van beste wijnen ter wereld (bron: Wine Spectator).

Meer weten over het bewaren van port? Check dit artikel.

img_4709-klein

Wil je gelijk aan de slag of zit je iets krapper in je cashflow? Hier een alternatief: Late Bottled Vintage (LBV). Dit is ook een port uit één oogstjaar (geen vintage portjaar, maar wel een prima jaar), die na 4 tot 6 jaar rijpen op eikenhouten vaten, op dronk wordt gebotteld. Ready to roll, dus. Probeer bijvoorbeeld eens de Graham’s Late Bottled Vintage (2008) van Gall & Gall. Lekker met een stukje blauwe kaas of zoals we vandaag doen met brownie van pure chocolade!

Colheita: de vintage van de Tawny

Colheita betekent letterlijk oogstjaar. Een Colheita Port moet minimaal zeven jaar op eikenhout rijpen (tot zover hetzelfde als een Tawny Port) én de druiven moeten uit één oogstjaar komen.

Meer over dessertwijn

Naast Port zijn er nog andere versterkte, zoete wijnsoorten, bijvoorbeeld Marsala en Madeira. Lees hier meer over deze topwijnen:

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.