Welke type wijndrinker ben jij?

Welke type wijndrinker ben jij?

Denken in hokjes maakt het leven lekker overzichtelijk. Dus vandaar deze categorisatie wijndrinkers. Van het pasteltype tot de wijnsnob, herken jij jezelf of je vriend(in)?

Welk type wijndrinker ben jij? Na menig wijnfeestje te hebben meegemaakt, kwam ik tot de ontdekking dat ook wijndrinkers onder te verdelen zijn. Hou jij bijvoorbeeld van zwaar rood of ga je steevast voor iets onbekends, iets nieuws?

1. De Krachtpatserhokje loesje

‘Alleen maar stevig rood, anders telt het niet’ is het motto van deze doorgewinterde wijndrinker. Barolo, Rioja of¬†iets uit de¬†M√©doc scoren goed. Uit de Nieuwe Wereld bejubelt de Krachtpatser wijnen van de syrah, cabernet-sauvignon, petit-verdot of een dikke blend met z’n allen.

In dit rijtje past The Chocolate Block en Fusion V uit Zuid-Afrika heel goed thuis. De Dikke Tip voor deze wijndrinker is de Kanonkop van de Gall & Gall. 

2. De Zonnegroet

Ja, zeker. De super-healthy-alleen-maar-gezonde-fitgirl rijdt ook wel eens een scheve schaats en groet het wijnschap in plaats van de zon. Smachtend naar iets zonnigs, fruitigs, iets stuivends. De sauvignon-blanc uit Nieuw-Zeeland voldoet aan deze criteria. Namasté, bitches.

De Wither Hills zorgt voor een geur- en smaakexplosie. De Dikke Tip in deze categorie is de Flaxbourne uit Nieuw-Zeeland van de Appie. 

Check @emmavds1 in haar comfort zone

3. De Pasteltypes

Bekend met de pasteltypes? Deze vrouwen gaan doorgaans gekleed in pasteltinten afgewisseld met wit, (nep)-bont en goud. Dat wordt doorgetrokken in de wijnkeuze: rosé en prosecco. Spring uit je comfort zone en neem rosé champagne. Super classy.

Favoriet van de Club blijft de rosé uit de Provence, bijvoorbeeld Aix. 

4. Oh, doe maar rood

Het gesprek wat volgt na¬†‘oh, doe maar rood’ heeft meestal niet veel diepgang. Dat moet je dan ook niet willen. Na een dag zwoegen op kantoor¬†wil je het liefst zo ongecompliceerd mogelijk wijn drinken. Kan jou het schelen dat syrah en shiraz eigenlijk dezelfde druif is. Pleur op met je verhaal. Wel ogen open houden dat het niet te vaak gebeurt.

Aan het einde van¬†de clubavondjes trekken we meestal nog wat ‘roods’ open, bijvoorbeeld de Nederburg van de Appie.¬†

5. De Vakantieganger

Oh ja, de vakantieganger. Scenario: jij denkt na een lange dag ‘doe maar rood’ en trekt snel een¬†flesje uit het¬†rek. Je metgezel¬†ziet dit en schiet in de vakantiestand.¬†‘Nee, serieus? Komt die wijn uit dat kleine dorpje?’¬†Ja, hoor, daar gaat ‘ie. Met foto’s, filmpjes, alles. Niet meer te stoppen. Daar gaat je avond.

Moeilijk te voorspellen, maar ik doe het zelf het vaakst bij de rosé uit de Provence (zie boven) of bij een fles Barolo. 

wijndrinker

6. De Hipster

De Hipster heeft niet zo zeer een voorkeur voor druif of land, maar concentreert zich vooral op de fles. Liever geen populaire druif, want #mainstream. Een kek flesje met een goed verhaal van een vergeten druivenras is hier op zijn plaats. Etiketten spelen een grote rol in het aankoopproces. Dat kan verschillende kanten op gaan. Dit type blijft het liefst zo dicht mogelijk bij de oorsprong van het product, dus een chateau, druif of element uit de natuur op de fles werkt goed. Mag ook een abstracte uitwerking zijn, want dat is kunst.

Ik neig naar de Finca Cuarta Ribeira uit Spanje, zie fles. Strak, abstract, zwart. 

7. De Wijnsnob

De snob, de man (vaak mannen, maar nu ik er over nadenk, het is denk ik nog irritanter als dit van een vrouw komt), neemt alleen dure wijn serieus. Omdat hij eigenlijk helemaal niets af weet van wijn, wordt het vaak ook nog beperkt tot de wijnen uit de Frankrijk. Wijn uit de supermarkt kan écht niet en laat hij per definitie al links liggen. Toevallig kwam ik dit type laatst tegen. Dronk alleen Condrieu. Joh, goed verhaal. Wat mij betreft het irritantste wijntype van allemaal.

Tja, zo’n Condrieu is absoluut bijzonder.¬†Die vind je niet voor een zacht prijsje, maar dat betekent niet dat er geen bijzonderheden te vinden zijn in dit segment. Anders, maar eveneens bijzonder is de Teruzzi San Gimignano van Wijnig.nl¬†

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik vind het ook TE GEK als je een reactie achterlaat hieronder.

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.