Welke wijn bij stamppot?

Welke wijn bij stamppot?

Welke wijn bij stamppot? Zeg het maar! Wat schenk jij in bij een bord stamppot andijvie of stamppot boerenkool? Hoort daar überhaupt wel wijn bij? Wat mij betreft wel. Misschien hoef je niet de meest speciale fles uit het rek te pakken, laten we wel in de sferen van de stamppot blijven. Nostalgisch lekker, zonder poespas. Welke wijn drink je bij stamppot?

Wijn en stamppot combineren

We zijn er groot meegebracht, die bordjes met geprakte aardappel, groente, worst en een kuiltje jus. Op den duur kon ik het niet meer zien, maar toch greep ik er na een tijdje weer gewoon naar terug. Lekker. Soms met een kleine twist, bijvoorbeeld een beetje oude kaas bij de andijviestamppot of een in plaats van boerenkool een frisse stamppot met rucola, paprika en ei. Het kan allemaal. Juist omdat alles kan, wordt het moeilijk om één wijn te kiezen voor alle stamppotten. Een zuurkoolstamppot smaakt nu eenmaal anders dan een boerenkoolstamppot. Hieronder deel ik een paar klassiekers met je.

Stamppot andijvie met spekjes of boerenkoolstamppot

Hollandser kan niet, maar ik ben fan van deze traktatie. Welke wijn bij andijviestamppot? Ik zou gaan voor cabernet franc, het druivenras dat niet het podium krijgt dat ‘ie verdient. Is namelijk de vader van cabernet sauvignon, die wel over de hele wereld naam heeft vergaard. Cabernet franc blijft altijd op de achtergrond dralen. Geeft niet, meer voor ons. De wijnen van cab franc hebben – naast aroma’s van bosfruit en potloodslijpsel – vaak iets groens in de geur. Een snufje onrijpheid, maar zolang dat bij een snufje blijft, is het heerlijk én een dikke match bij andijviestamppot. De zuren in de wijn gaan lekker met de vettige spekjes. Schenk ‘m niet te warm, 15-16 graden is perfect. Ook lekker met La Grange Delay van Domaine du Bon Remede uit Ventoux.

Zuurkoolstamppol met appeltjes en worst

De beste tip van alle tips bij zuurkoolstamppot is een riesling spätlese, bijvoorbeeld van Markus Molitor of Dr. Loosen uit de Moezel. De zuren van de wijn snijden dwars door het vettige van de worst, maar vormen tegelijkertijd een mooi duo met de frisse zuurkool. Tegelijkertijd speelt het zoete van de wijn weer een één-tweetje met de gebakken appel. Het is een ware traktatie, ook als je niet van zuurkool houdt, lust je het ineens wel met een glas riesling in de hand. Ik vind het het allerlekkerst met spätlese. Het is niet zo zoet als het lijkt, zeker niet bij de zuurkoolstamppot. Geen spätlese een kans!

Hutspot (aardappel, ui, wortel en rookworst)

Welke wijn bij hutspot? Oeh, hier kan je wel een stevigere rakker bij schenken. Wortel is van zichzelf vrij zoet. Ik vind het het altijd goed doen bij een Ribera del Duero. Mag ik even buiten mijn (huishoud)boekje gaan? Schenk deze van Bodegas Robero er eens bij. Genieten!

Ik hoop dat dit artikel je antwoord gegeven op de vraag: Welke wijn drink je bij stamppot? Het moge duidelijk zijn dat er nog veel meer mogelijkheden zijn. Heb je zelf een leuk idee? Laat je tip achter in de reacties onderaan deze pagina.

Smaak te pakken?

Dan is het boek De Wijnspijsbijbel misschien iets voor jou! Het ziet er uit als een bijbel, maar leest een stuk makkelijker. Het boek telt zo’n 450 bladzijdes aan wijnspijscombinaties, wat volgens Victoria Moore een onterecht ingewikkelde term is. Het is een kunst, geen wetenschap (hmm, maakt het misschien ook niet makkelijker). Hoe dan ook: ze schrijft het heel leuk en verhalend op, waardoor je na elke bladzijde zin krijgt om het gerecht te maken en de wijn in te schenken!

Meer informatie op Bol.com >

wijnspijsbijbel review

Like what you read?

Volg Le Club des Vins dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.