Maart 2019 – Leren, Prowein, Portugal en misschien een kantoor!

Maart 2019 – Leren, Prowein, Portugal en misschien een kantoor!

Elke maand neem ik je mee in mijn wijnavonturen. Sinds dit jaar ben ik 100% zelfstandig ondernemer in wijn. Dat is lache, kan ik je vertellen. Doen wat je leuk vindt. De. Hele. Tijd. Ik kan het iedereen aanraden!

Week 9 en 10: Leren, leren, leren.

Ja, leren hoort daar ook bij. Op zondag 3 maart ga ik naar Amsterdam voor het oefenexamen spirits. We krijgen een korte uitleg over zo’n WSET-examen er aan toe gaat en wat belangrijk is van Neil Tallentire, die zelf WSETDiploma heeft afgerond en lange tijd heeft gewerkt voor Diageo. Voor onze neus staan drie spirits en een theorie-examen met slechts drie vragen. Ja, zo gaat dat er aan toe bij WSET. Zucht. Moet je het hele boek kennen – van whisky tot mezcal en zelfs ouzo – en dan krijg je drie vragen, bijvoorbeeld:

  • Write about the marketing of premium vodka
  • Write about Brandy de Jerez
  • Write about maturation and finishing of blended scotch

Heftig, dus. Neil gaf ons tips hoe je dat het beste kon aanpakken. Heel leerzaam. Naast theorie gaan we ook blindproeven. Voor onze neus staan drie glazen: een gin, gerijpte grappa en een bourbon. Ik had ze alle drie goed. Wat een opluchting!

Ik blijf in Amsterdam, want de volgende dag moet ik weer lesgeven bij de Foodhallen. Althans les geven, het is examentijd. Fast-forward: iedereen is geslaagd, hoera! Rond middernacht ben ik weer in Rotterdam. Dinsdag en woensdag staan opnieuw in het teken van studeren. Naast spirits staat er ook nog een case study (Unit 1 – Alcoholic Beverages) op het programma. Het onderwerp is sherry. Hier heb ik inmiddels twee artikelen geschreven, want het was verrassend genoeg heel leuk! Sherry heeft echt een goed verhaal. Op donderdag werk ik voor Platenburg en geef ik daar ook ’s avonds weer een wijncursus. Zuid-Frankrijk inclusief Rhone op het programma. Oh oh, die Saint Joseph – een plaatje!

Vrijdagochtend sta ik weer vroeg bij klasgenootje Danielle op de stoep om twaalf spirits blind te proeven. Lekker om elf uur aan de gin! ’s Middags werk ik nog een beetje en – geloof het of niet – ’s avonds ga ik weer spirits proeven. Dit keer met mijn vaste proefgroepje van WSET3. Normaal staan er altijd wijnen centraal, maar dit keer stemden ze er mee in om spirits te proeven. Ook al spugen we veel uit, na zo’n 10 verschillende glazen zijn we echt uitgeblust. Blijft toch heftig spul.

spirits
spirits
De grote merken leren kennen

Zaterdagavond heb ik een verjaardagsfeestje van vriendin Hanneke. Tja, hier ging het mis. Wijn, bier en later nog spirits. Ik denk, goh, laat ik nog eens een gin tonic proeven. Hé, ze hebben ook Jack Daniels. Laten we die ook even proeven. En zo ging het nog even door. Dit keer zonder uit te spugen. Nou, je kan wel raden hoe de zondag verliep. ’s Avonds knap ik op en voel ik me een beetje schuldig dus duik ik nog even de boeken in.

Heerlijk bordje sliptong. Daarna fissa.

Week 11: Examentijd, 150 wijn proeven en Prowein

Op maandag nog een laatste proefsessie bij klasgenootje Danielle en dan is het dinsdag D-Day. Om half 11 staat de case study op het programma. We hadden een maand de tijd om ons in te lezen over sherry, de geschiedenis en de nieuwe ontwikkelingen. Dit ging me veel makkelijker af dan het leren van spirits. Maar goed, ook spirits is uiteindelijk goed gekomen. Denk ik. Om half 5 werd het spirits examen afgenomen. Van een kilometer afstand rook ik al dat in het derde glas Pastis werd in geschonken. Oh, wat is dat toch smerig. Maar wel lucky us, want was niet te missen. In het eerste glas zat een lichte whisky en het tweede glas zat Courvousier VSOP (hier dacht ik een Brandy de Jerez). Theorievragen waren goed te doen, dus al bij al heb ik een goed gevoel. We horen het over drie maanden (kan het nog langer?).

De volgende dag moet ik even mijn mail bijwerken. Die stond op een laag pitje de afgelopen week. Er staan weer wat nieuwe wijncursussen op de planning. Er komt waarschijnlijk ook een zomercursus bij. ’s Avonds geef ik de basiscursus van de Wijnstudio in Hilvarenbeek en op donderdagavond staat SDEN-3 bij Wijnkoperij Platenburg weer op de planning. Heerlijk met Italie op het programma. Ik hou van Frankrijk, maar misschien ligt mijn hart toch wel bij Italiaanse wijnen? Zou ik ooit een specialisatie kunnen kiezen?

Examenavond + feestje bij de Foodhallen. SDEN-2 zit er op!

Op vrijdag ga ik 150 wijnen proeven. Say what? Ja, iemand moet het doen he. Ik zit in het proefpanel van Meron, een wijnlab in Almere. Hun klanten zijn voornamelijk supermarkten, die logischerwijs baat hebben bij een strenge controle. Meron doet een technische analyse, waarbij allerlei verschillende zuren worden gemeten. Ook de standaardwaarden zoals pH, suiker en sulfiet worden gecheckt. Mijn rol is niet die van chemicus (duh), ik zit in het proefpanel. Enorm interessant, want af en toe springt er eens een wijn uit de bocht en ruikt bijvoorbeeld naar zweet. Heeft dan weer te maken met een of ander zuur. Hierover volgt later nog een artikel. Is bere-interessant.

soutard wijnveiling
Op de terugweg rij ik langs Winefields Auctionneers om mijn gewonnen wijnen op te halen. Mooi he!? Lees meer over mijn eerste wijnveiling.

Op zondag ga ik samen met Elef (@iamelef) naar Prowein. Het is teveel om in drie regels te beschrijven, dus ook hier komt nog een apart artikel over. Wat men zegt over Prowein is waar, je hebt een plan nodig anders raak je 100% overwhelmed.

Daar gaan we!
sherry prowein
Sherry proeven bij Bodega Luis Perez op Prowein.

Week 12: Yesss naar Portugal

Tijd voor een chill-momentje. Ik werk aan plannen voor de komende tijd, schrijf nieuwe artikelen en pak mijn koffer voor Portugal. Helemaal niks doen in de Alentejo. Ook geen wijn, want Chantal woont in het zuidelijke deel van de Alentejo en hier is bijna geen wijngaard te vinden. Ik zeg bijna, want we hebben er een paar gespot. Volgende keer (juni) ga ik die opzoeken. Voor nu was het gewoon even lekker tot rust komen, wijn drinken en lekker eten.

Hmmmmm!
Dorade (gegaard in zoutkorst). Zo lekker!
portugal wijn
Salade de polvo, hmmm.

Week 13: Weer thuis & masterclass Essi Avallan

Hier is mijn week weer hetzelfde: schrijven en twee keer lesgeven. Op donderdag lunch ik met een stel ondernemers, die (bijna) een kantoor hebben in het Brouwershuys en nog extra huurders zoeken. Pick me, pick me. Het leven van een ZZP’er gaat ook weer niet altijd over rozen. Ik merk dat ik soms structuur mis. Noem het structuur, noem het focus. Daarnaast wil ik een plek waar ik ook af en toe een wijnproeverij kan geven. Is toch heerlijk. Wil je zo’n proeverij bijwonen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief van Le Club.

Ik sluit de maand af met een masterclass van Essi Avellan MW over champagne, georganiseerd door Brouzje. De presentatie was heel interessant, het feit dat we welgeteld één champagne te proeven kregen, viel een beetje tegen. Maar goed, het weerhield me er niet van om haar boek aan te schaffen…

master of wine
Groupie. Binnenkort meer over single vineyard champages op Le Club.

Het was weer een mooie maand met genoeg to-do’s voor april. Het houdt je zo lekker van de straat he.

Like what you read?

Volg me dan op Instagram of Facebook en blijf op de hoogte van mijn avonturen en nieuwe artikelen. Le Club des Vins stuurt elke maand een nieuwsbrief uit, genaamd wijnvertier in je inbox. Lid worden?

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomst Le Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.